„GYERE EL! PRÓBÁLD KI! VÁLASSZ!”

„GYERE EL! PRÓBÁLD KI! VÁLASSZ!”

SZAKMAI BESZÁMOLÓ
AZ NTP-SR-15-0004 SZÁMÚ
„GYERE EL! PRÓBÁLD KI! VÁLASSZ!”
SPORTÁGVÁLASZTÓ RENDEZVÉNY MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL

 
A tervezett napon, 2016. április 14-én, megvalósítottuk a négyórás időtartamú sportágakat népszerűsítő rendezvényünket, melyen lehetőséget kaptak a helyi és járási egyesületek, hogy sportolóikon, élversenyzőiken keresztül, személyes találkozás keretében bemutatkozhassanak.


Hajdúsámsoni T.T.I.SZ.E, futball: 1991-ben alakult,9 fiú és 2 leány csapatuk van. Utánpótlást nevel a DVSC-nek. Felnőtt csapata az élmezőnyben van.


3-D SE, íjászat: 2009-től működnek. Európai, országos bajnokságokon, Diákolimpián, 3D és pálya versenyeken eredményesen szerepelnek.


3-D SE kézilabda: Felfejlődőben van a szakosztály, Országos Gyermek Bajnokságon versenyeznek.

Harangi Imre SE, sakk, ökölvívás: 1998 óta kiváló sportolókat nevelnek, válogatott versenyzőik is vannak. Nemzetközi versenyeken vesznek részt.


Vénkerti Diáksport Egyesület Debrecen, torna: Városi, megyei, országos diákolimpiai versenyeken indulnak, és eredményesen szerepelnek.


Debreceni Tollaslabda Club, tollaslabda: 1995-ben alakult. Az ország legeredményesebb szakosztálya. EB és VB-ken vesznek részt, olimpiára is kijutottak.


Magyar Wing-Tsun Egyesület, Wing-Tsun Kung-Fu: 1989-ben honosodott meg a megyében. A harcművészet a civil iskolák mellett a Rendvédelmi szervek és a hadsereg kiképzésében is jelen van. Kortól, nemtől függetlenül gyakorolhatják.

A rendezvényt megelőzte két pályázati kiírás: Rajzpályázat óvodásoknak, általános iskolásoknak „Gyere el! Próbáld ki! Válassz!” címmel és egy fotópályázat általános iskolásoknak „Mozdulj!”címmel.


A tervezett programok megvalósításához 3 Partnerszervezettel kötöttünk Együttműködési megállapodást:

 • Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete
 • Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Közművelődési Intézmény
 • Védőnői Szolgáltató Kft. Hajdúsámson


A megállapodásban foglaltaknak megfelelően partnereink jelen voltak a rendezvényen és aktívan  hozzájárultak annak sikeréhez.


A pályázati programokba bevontunk társintézményeket, akik a részt vettek a kiírt pályázatokban, ellátogattak a 4 órás rendezvényre és kiállítást is megtekintették:

 • Eszterlánc Óvoda Hajdúsámson
 • Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda
 • Debreceni Csapókerti Általános Iskola Hajdúsámsoni tagintézménye


A rendezvény szervezői voltak:

 • Sándorné Sas Ildikó igazgató, főiskola, 34 év pedagógus tapasztalat, projektmenedzser, koordinátor
 • Oroszné Győri Magdolna igazgató helyettes, egyetem, 30 év pedagógus tapasztalat, pályázatban szakmai vezető, főszervező
 • Vadászné Szőke Magdolna, testnevelő tanár, főiskola, 32 év testnevelő tanári tapasztalat, főszervező

A programok lebonyolításához az alábbi helyszíneket biztosítottuk:

 • A sportágak bemutatásához: sportpálya, füves udvar, díszudvar, tornaterem, tornacsarnok, aula, táncterem.
 • A véradás helyszíne: biztosítása. Fsz. 7-es terem.
 • Egészségmegőrzéssel, táplálkozással kapcsolatos program: Gyermekebédlő
 • Könyvbemutató: földszinti folyosó

Megvalósult eszközbeszerzés:
A pályázat keretében 2 db hangfal és 2 db mikrofon került beszerzésre. Ezek az eszközök nagyban hozzájárulnak majd a későbbi hasonló rendezvények sikeres megvalósításához is.


A pályázat kötelező programelemeinek megvalósulása:

Egészségügyi vizsgálatok
A védőnői Szolgálat segítségével 2 védőnő és a testnevelő tanárok közreműködésével vérnyomás-, vércukor-, testtömegindex- és testzsír mérésre került sor. Ehhez minden szükséges eszközzel rendelkeztünk. Olyan helyszínt biztosítottunk, ahova valamennyi érdeklődő eljuthatott. Saját tanulóink a tanárok vezetésével mentek el vizsgálatokra.
A mérések a rendezvény teljes időtartama alatt zajlottak. A védőnők -iskolánk tanulóira vonatkozóan- a következő tanévre statisztikát készítenek a mért adatok ismeretében. A testnevelés mk. és a biológia tanárok közreműködésével a 2016/17-es tanévben a tanmenetekbe beépítésre kerülnek a szükséges felvilágosító órák, valamint rendszeres tanácsadásra kerül sor az egészséges életmóddal kapcsolatban az érintett tanulók és szüleik számára.


Egészségmegőrzéssel, egészséges táplálkozással kapcsolatos tanácsadások
A tanácsadást a rendezvény teljes időtartama alatt igénybe lehetett venni, helyszíne az iskola ebédlője volt. A konyhafőnök és az élelmezésvezető segített tanácsokkal azoknak, akik túlsúllyal küzdenek vagy életmód-változtatási igénnyel fordultak hozzájuk. A helyszínen lehetőség volt a projektoros kivetítésre és interaktív előadásra. A tanulók az előadás közben is kérdezhettek a témával kapcsolatban. A tanulóink előre elkészített forgatókönyv alapján, évfolyamonkénti beosztásban vettek részt ezen a programon. Az érdeklődők pedig saját belátásuk szerint.

Lehetőséget biztosítottunk egészséges élelmiszerek (teljes kiőrlésű pékáruk, tejtermékek, zöldségek-gyümölcsök) és ezekből készült ételek, saláták bemutatására, kóstolására is. Az élelmiszereket saját dolgozóink készítették elő a kóstolásra.  Az előadás csoportonként 20 perc volt, melyet a kóstoló követett.A tanácsadás igazodott a korcsoportok igényeihez, vagyis korosztályonként különböző módon került prezentálásra. A városi könyvtár bevonásával a témához kapcsolódó könyvek bemutatására is sor került. Ide osztályonként jutottak el a tanulók.

A célcsoport aktív bevonása, a sportágak kipróbálási lehetősége
Az iskola tanulói pedagógusok felügyeletével szervezetten látogatták meg valamennyi helyszínt és próbálhatták ki a sportágakat. Az érdeklődők pedagógusaink útmutatásával és az épületben elhelyezett tájékoztató jelzések segítségével juthattak el a különböző helyszínekre. Az egyesületek az előre egyeztetett keretek között úgy tervezték meg a 4 órás programot, hogy a bemutatókon túl volt lehetősége a tanulóknak kipróbálni a sportágakat.  A célcsoport több helyszínen is bekapcsolódott a rögtönzött edzésekbe. A programba bevont gyerekeknek volt lehetősége arra is, hogy a különböző sportágak megjelent eredményes versenyzőivel közvetlenül játszhassanak.

Vállalt egyéb kiegészítő tevékenység megvalósulása
A rendezvény teljes időtartama alatt lehetősége volt a város lakosságának rendkívüli véradásra. Intézményünk és a Vöröskereszt együttesen biztosította az akció összes feltételét. A lakosság a vártnál nagyobb számban élt ezzel a lehetőséggel.
A Vöröskereszt képviselője a megjelent donorok és a biztosított feltételek alapján sikeresnek minősítette a rendkívüli véradási akciót. E mellet jelentősége volt még abban, hogy a tanulók közvetlenül megtapasztalhatták azt, hogy egészségük megőrzésével másokon is tudnak majd segíteni és a rendszeres sportolás is hozzájárul ehhez a feltételhez.

A másik kiegészítő tevékenységünk volt egy kiállítás megszervezése a pályázati rajzokból és fotókból.
A kiállítás összegezte és előtérbe helyezte a sportágválasztó foglalkozásokon történt eseményeket. A legjobb munkák készítői jutalomban részesültek.

A szóbeli és írásos beszámolók alapján kiderült, hogy a gyerekek nagy része megérezte, hogy a sport élvezetes, változatos tevékenység, mely önfegyelmet, együttműködést, tiszteletadást, a másikra való odafigyelést igényel. Különösen népszerű volt a torna, a Wing-Tsun Kung-Fu, a tollaslabda és a foci sportág. Már a rendezvény idején több tanuló kifejezte valamelyik sportághoz való csatlakozási szándékát.

Az egészségügyi vizsgálatok, és életmódra vonatkozó tanácsadások alatt többen kérdéssel fordultak a szakemberekhez túlsúlyukkal, életmód-változtatási igényükkel kapcsolatban.
A Vöröskereszt képviselője a megjelent donorok és a biztosított feltételek alapján sikeresnek minősítette a rendkívüli véradási akciót. E mellet jelentősége volt még abban, hogy a tanulók közvetlenül megtapasztalhatták azt, hogy egészségük megőrzésével másokon is tudnak majd segíteni.
A múzeumban megrendezett kiállítás 5 héten át lehetővé tette a rendezvényre való betekintést azok számára is, akik nem tudtak részt venni rajta.

A megélt élmények továbbadását és a népszerűsítést szolgálták a Sámsoni Hírlapban, Suliháló c. iskolaújságban, az iskola honlapján és a facebook oldalán megjelent cikkek és beszámolók.

Beszámoló film a rendezvény megvalósításáról.

 

Pályázat
NTP SR