Rocklegenda báránybőrben

2017. május 31. Megosztás Facebook-on Rocklegenda báránybőrben

Általánosságban remek emberismerőnek tartom magam. Büszkén jelenthetem ki, hogy ezen a téren a megérzéseim igen ritkán hagynak cserben.
Néhány elhintett szófoszlány vagy pár gondolatváltás után ráérzek arra, hogy az adott illető számomra ott van-e a szeren, vagy nem kell erőltetnem vele a kapcsolatfelvételt.

Hogy egy húron pendülünk-e. Játszhatunk-e közös kottából a jövőben.
Zseniális érzékem van hozzá. Azon nyomban felismerem a jót, megérzem a rosszat. Utóbbi esetben kerülöm az illetőt, mint ördög a tömjénfüstöt.


Ez esetben viszont férfiasan be kell valljam, 14 évvel ezelőtt cserben hagytak a megérzéseim. Rögtön hozzátenném csupa nagybetűvel, hogy: SZERENCSÉRE.
Első látásra, távolságtartó, elvont, túlságosan komoly figurának gondoltam. Ismétlem: tizennégy évvel ezelőtt. Ekkor kezdődött hajdúsámsoni pályafutásom.
Elég volt azonban néhány információcsere, egy-két közös nevetés és rájöttem, Attila egy óriási karakter.


Fergeteges humorral, óriási szívvel és rengeteg emberséggel. Utánozhatatlan közvetlenséggel.
Egyszerűen lehetetlen nem szeretni.
Mindenben a pozitívumot keresi. Határozott elképzelései vannak, sosem panaszkodik, végtelenül kreatív, céltudatos és jókedélyű ember.
Nem mellesleg kiváló tanító, minőségi pedagógus. Népszerűségi indexe a csillagokat verdesi tanítványai és a szülők körében egyaránt. Egykori növendékei a mai napig a legnagyobb tisztelettel beszélnek róla.


Sokoldalú, érdeklődő férfi, megbízható, remek BARÁT.
Ismételten csupa nagybetűvel.

Irtózatosan nagy tehetség. Sőt, géniusz. A rockzene halhatatlanja. Országosan elismert fogalom. A világhírű Tankcsapda zenekar egyik alapítója. Gitárszólói rendszeresen csettintésre ragadtatják a nagyérdeműt még ma is. Irtózatosan nagy zenei pályát járhatott volna be, ő azonban a nehezebb utat, a tanítást választotta. Elmondása szerint egy pillanatra sem bánta meg.

Ez az élete. S hogy nem csak a levegőbe beszél, ez a tekintetéből olvasható.

Stílusa, zamata van ennek az embernek. S bár a hivatásszerű zenéléssel felhagyott, gyakran csap a húrok közé hétvégente a Benzin zenekar oszlopos tagjaként. Imád élni, sokszor lobban a bulikban magas hőfokra a Benzin.

A bulikban ordas farkas, hétköznapokon szelíd bárány.
Kicsit paradoxon, valóságos márkanév.
Bárhol az univerzumban csak Labi. Határon innen és túl. Utánozhatatlan egyéniség. Több tucatnyi kellene belőle.

Rocklegenda báránybőrben.

Kedves Olvasóink!
Vendégszoba rovatunk vendége ezúttal nem más, mint Tóth -Laboncz Attila, iskolánk kiváló tanítója. Nem mellesleg elsőrangú zenész, gitáros, egykori szabadúszó újságíró. A gyerekek és a kollegái egyaránt csak az elismerés hangján beszélnek róla közvetlenségéért, fergeteges humoráért, stílusáért. Fogadják szeretettel a vele készült interjút, ismerjék meg picit közelebbről Attila bácsit!

Karakteres külső, határozott egyéniség. Első látásra, ha nem ismernének, nem biztos, hogy azt mondanák, hogy tanító vagy. Egyetértesz ezzel a megállapítással?
Gondolom néhányan meglepődnek, hogy ezzel foglalkozom, én biztosan nem és ez a lényeg.

Jól gondolom, hogy nem így indult, hogy a pedagóguspályán fogsz kiteljesedni?
Több évtizeddel ezelőtt a zene volt az elsődleges, de a B variáció mindig az volt, ha nem jönnek össze a más irányú elképzeléseim, ebben majd megtalálom a számításaimat.Az ártatlanság mintaképe


Köztudott, hogy életed egyik fő mozgatórugója a zene. Egyike vagy a Tankcsapda nevű országosan ismert zenekar megalapítóinak, mely formáció a rendszerváltás évében, 1989-ben jött létre. Mára világsztár lehetnél Lukács Laciék oldalán. Mégsem ezt az utat választottad. Miért került sor a szakításra közted és a zenekar között?
Én az állandó utazást nem kedvelem, a folytonos jövés-menés nem nagyon adta, ez az életforma távol áll tőlem. Szeretek, imádok zenélni, Laciék nagyon jó haverok a mai napig, remek barátok maradtunk, de nekem ez a folyamatos ide-oda rohangálás, utazás nem nagyon jött be.


Sosem volt ott a tudatalattidban, hogy mi lenne akkor, ha nem lépsz ki? Talán már a fellegeket ostromolnád.
Nagyon tisztelem Lacit, hogy a mai napig csinálja, őszintén respektálom, tiszteletben tartom, amit tesz. Ő végigjárta az útját nagyon keményen, minden elismerésem az övé. Aki ebbe nem lát bele, az nem tudhatja, mennyi munkával, lemondással, fáradsággal jár ez az egész. Az ő szakmájában nincs táppénz, hogy köhögök egyet és elmegyek hetekre, állandóan talpon kell lenni. Nem csak annyiból áll a dolog, hogy felveszem a milliókat, meg lóbálom a hajam a színpadon. Mégsem bántam meg, hogy más úton folytattam az életemet.


Anyagilag is jobban jártál volna, ez nyilván nem titok. Mit jelent számodra a pénz?
Úgy vagyok vele, hogy szeretnék abból a munkából megélni, amit most végzek. Nem panaszkodom, mert van lakásom, van kedvesem, van mit ennem, csak igazából nem engedhetem meg sajnos magamnak, ami egy pedagógusnak bele kellene, hogy férjen: hetente egyszer elmenni étterembe vacsorázni, nyáron eljutni külföldre kirándulni, ezeket sajnos nem tudom megtenni. Egy kelet-európai életszínvonalon eléldegélek, mégsem kenyerem a siránkozás. Nincs értelme.

Mi volt a legemlékezetesebb koncerted Tankcsapdásként, hol fogadott a legnagyobb számú közönség, rajongósereg?
Akkoriban rengeteg nagyszabású koncerten léptem fel. A szegedi EFOTT örökre emlékezetes marad, ahol akkor berobbant a zenekar. Azóta is lépek fel velük jubileumi koncerteken, két éve voltam a Budapest Arénában, ahol 15ooo-en voltak egy zárt helyen, iszonyatosan jó volt a hangulat. Szerencsére rengeteg rajongással, szeretettel találkoztam abban az időszakban is.

A zenéléssel azonban nem hagytál fel a Tankcsapda után sem, a jelenben kemény, zúzós rockzenét játszotok a Benzin zenekarral. Milyen hangszeren téped a húrokat, s miért pont erre esett a választásod?
Gyerekkoromban az ismerősöknél, egy családnál volt gitár a sarokban, nagyon megtetszett, kölcsön is kértem. Felhúroztam és otthon elkezdtem pötyögni rajta. Kissé túl sok húr volt a klasszikus gitáron, aztán ahogy megismerkedtem a gitárokkal, a hangszerekkel, végül a négyhúros basszusgitárnál kötöttem ki. Úgy gondoltam, a kevesebb húrral könnyebben el fogok boldogulni, ilyen megfontolásból lettem basszusgitáros, az elejétől kezdve ezen nyomulok.

Zúzás közben, átszellemülten

Hogyan kell elképzelni, amikor igazán lángra lobban a Benzin? Amikor a kerozin magas hőfokon ég..
Ezt inkább passzolnám. Mi a következő kérdés? :)


Hol lehet benneteket megnézni legközelebb, milyen fellépéseket terveztek a nyár folyamán?
Nyáron július 22- én a Campus Fesztiválon leszünk, aztán a Balatonnál Alsóörsön egy balatoni fesztiválon, illetve járjuk az országot folyamatosan. A múlt héten Miskolcon voltunk, előtte Budakalászon illetve Pesten. Megyünk a későbbiekben Konyárra, Berettyóújfaluba, Hajdúszoboszlóra, Nyíregyházára, mindig van egy-két remek buli, mozgalmas nyár elé nézünk.

Jellegzetes egyéniség vagy, mit jelent számodra ez a szó hogy labizmus?
Úgy gondolom, hogy határozott elképzeléseim vannak dolgokról, mindamellett egy kis liberalizmus és freedom is belefér az életbe, meglátásom szerint.


Hogyan tudsz kikapcsolódni a mindennapok taposómalma után, mi az,  ami igazán feltölt?
A drága menyasszonyommal nagyon szeretünk kirándulni, sajnos ritkán jutunk el akárhová is az állandó pörgés miatt. Nagy hobbim az ásványgyűjtés, rengeteget járok a természetbe, 10-15 éve járok kövezni a Zemplénbe, ásványokat gyűjtögetni. Nagyon kedvelem a  horgászatot is, bár arra is keveset volt lehetőségem az utóbbi időben.


Kedvesével, Judyval, Loki meccsen

Gyűjtöd a régi bakelitlemezeket is. Zenében mi a favorit?
Igen akad néhány. Én mindenevő vagyok zenében. Mondjuk nem hallgatok otthon Beethovent meg Jollyt sem, nem ezekre alszom el. A klasszikus rockzene áll igazán közel, de a mai magyarok közül is nagyon sok kedvencem van, sokukat szeretem. Főleg az alternatív zenekarokat: Európa Kiadó, Heaven Street Seven. Fontos számomra a jó szöveg, a mondanivaló, az ilyen csapatok előnyt élveznek.


A tanítás előtt kacérkodtál az újságírással is, milyen tapasztalatokat gyűjtöttél a média területén?
Dolgoztam valóban újságíróként. Népművelőként végeztem a főiskolán, utána egy Ifjúsági irodában dolgoztam a Mezonban. Miután eljöttem onnan, belekóstoltam az írásba, szabadúszóként dolgoztam a Naplónál, illetve más napilapoknál, tévéműsorokban is. Nagyon keveset fizetett, nem túl jók a tapasztalataim. Rádióműsorokat is vezettem a Friss Rádióban, tévéműsorokat is, illetve cikkeket írtam, de nem volt egy fix megélhetési forma számomra.


A zenén kívül van - e még valamiféle fő önkifejezési formád? Olyan, amiben igazán kiteljesedhetsz.
Régen, gyerekkoromban sokat sportoltam, úszóversenyekre jártam, országos harmadik voltam, gyerekkorom nagy része a sporttal telt. Mára sajnos egyre kevesebb időm van erre, kissé elhanyagoltam a sportolást.

Zeneszövegeket nem szoktál írni?
Nem.

Hamarosan életed fontos korszakhatárához érkezel. Ha visszatekintesz eddigi éveidre, ott tartasz, ahol ennyi idősen elvárod magadtól?
Szerencsére még nincs kapuzárási pánikom. Én azt álmodtam gyerekkorban, hogy egy kis faluban fogok tanítani és ott fogok élni a családommal. Ennek egy része bejött, a családalapítás meg most következik.

Mit jelent számodra a hivatásod?
Az írás után jött egy lehetőség, kipróbálhattam magam tanítóként autista gyerekekkel. Elmentem a Bem téren lévő iskolába, felvettek, megszerettem a munkát, itt kerültem közel  a gyerekekhez. Akkor kezdtem a tanítással komolyabban foglalkozni. Miután az a hely megszűnt, kaptam egy telefonhívást, hogy kijöhetek ide dolgozni. Akkor még a Szatmári utcán volt a kisegítő iskola. Egy évet voltam ezt követően Sámsonkertben egy összevont osztályban, nagyon szerettem azt is. Most pedig már hatodik éve itt vagyok a központi iskolában és nagyon élvezem.


Ahol mindig szép az élet: mosolygós tanítványai körében


Remek kapcsolatban vagy a szülőkkel, gyerekekkel. Minek köszönhető az, hogy Attila bácsit mindenki tiszteli, szereti?
Sok mai szülőt tanítottam régebben az iskolában, megpróbáltam mindig  mindenkivel megtalálni a közös hangot. A gyerekek szemszögéből próbálok rávilágítani a dolgokra, ez természetesen hol sikerül, hol nem.

Vörös, barna, karcsú vagy teltebb nő az ideálod?
Szőke és vékony.


Mertél volna mást mondani:)
Tényleg így van.

A családalapítás mennyire van tervben a közeljövőben?
Lassan be kell adnom a derekamat, úgy érzem itt az ideje. Tervezgetünk, van már közös lakásunk, nekem is van egy lakásom, bízom benne, hogy szépen fokozatosan a helyére kerül minden.


Árulkodó tekintetek


Nemcsak a sportok, a sportfogadás is közel áll hozzád, persze csak szolidan. Milyen stílus szórakoztat leginkább a futballban, van- e kedvenc csapatod?
A holland foci maradt meg gyerekkorból, illetve a brazil stílust mindig szerettem, Pelé volt fiatalkorom legnagyobb géniusza. Utánozhatatlan volt a játéka. Kifejezetten kedvenc klubcsapatom nincs.


Akárcsak nekem, nagy szenvedélyed a póker is. Mit ad számodra ez a játék, miért szereted?
A logikát fejleszti, az izgalomfaktor jelentős benne. Agytornának érzem, izgalmas és változatos is egyben. Jó elmenni barátokkal kicsit játszani, együtt lenni velük, kikapcsolódni, jó agytorna. Fontos, hogy kizárólag barátokkal és csakis a játék öröméért játszom.

Élet. Sokféleképpen értelmezhető fogalom. Számodra mit jelent ez a kifejezés: élni?
Mindenben meg kell találni a szépséget. Reggel, ha csak egy kismadarat meghallok csiripelni, nagyon jó kedvem lesz tőle. Vagy akár a napsütéstől is. Ha a suliban van egy jó poén, egy jó beszólás, nagyon fel tudja dobni a napomat. Apró dolgoknak is nagyon tudok örülni. Minden napra van öröm az iskolában, nagyon változatos helyen dolgozunk, itt mindent lehet, csak unatkozni nem.


Nagy ínyencnek számítasz, szereted a minőségi borokat. Melyik a kedvenc borvidéked, van- e kedvenc márkád?
Elég régóta a tokaji borok nagy hódolója vagyok. Legfőképp a finom aszuk, a tokaji borvidék, az édes borok állnak közel hozzám, de napi szinten nem fogyasztom őket, nem igénylem.


Mennyire mozogsz otthonosan a konyhában?
Szeretek nagyon a konyhában tüsténkedni. Egy ideig egyedül éltem és a nagymamám tanított meg rengeteg mindenre. Ő mondta el, mit hogyan kell főzni. Egészen a rántástól a panírozásig, a levesek, szószok elkészítéséig elmondott mindent, hogyan csináljam, így nem tévedek el a konyhában, ezeket a dolgokat megnéztük szerencsére.

Pihentető főzőcske


Legkedvesebb ételed?
Marhahúsból készült bélszín, rostélyos.


Mik a legfőbb erősségeid a személyiségedben, hogy gondolod?
A hűség és a humor.


A bulikban, fellépésekkor ordas farkas, hétköznap szelíd bárány vagy. Melyik jellem áll hozzád a kettő közül közelebb?
A mi életünk arról szól, hogy van nappal meg éjszaka, nő meg férfi, ellentétek vonzásában élünk. Szerintem teljesen normális dolog, hogy mindenkinek van két személyisége, ami egy emberben testesül. Persze én is el tudok menni a bulizásban, szeretem jól érezni magam, de emellett követelni meg teljesíteni is tudok. Nem kérnék olyat soha, amit én nem tudnék megtenni, akár a suliban, akár a zenei pályafutásomban.

A gitárhúrok vonzásában

Mennyire jellemző rád a tudatosság vagy inkább ösztönösen cselekszel?
Az életem során azzal szembesültem, hogy édesapám végigdolgozta az életét és láttam, hogy a munkájából él. Az volt a fő célja, hogy a családnak megteremtsen mindent, aztán sajnos hatvan esztendősen elhunyt. Akkor úgy éreztem, hogy az életet élvezni is kell, nem csak a munka létezik. Az ember dolgozik, csinálom a munkámat, komolyan veszem én is. Húsz éve a pályán vagyok, ha nem szeretném, nem csinálnám, szeretek tanítani, de kell olyan dolgokkal is foglalkozni, ami kikapcsol. Az itteni dolgaimat egy koncerten vagy egy próbahelyen tudom tökéletesen kipihenni. Kell a lazítás is, de a munka terén is odateszem magam erőteljesen.

Mivel lehet a legkönnyebben kihozni a sodrodból?
A rosszindulattal.

Legkedvesebb szavad?
Szerelem.


Nyári tervek? Hol pihened ki a tanév fáradalmait?
Három éve a Balaton partra járunk, oda készülünk most is.


Van e kedvenc autómárkád?
Volkswagen.


Divatmárkád, illatod?
Adidas, illatok közül a levendula.

Gondolkodtál -e már rajta, hogy leszokj a dohányzásról?
Minden nap gondolok rá.

Miért nem sikerült még?
Mert szeretek cigizni.

Mit jelent számodra a kedvesed?
Biztonságot ad, ha hazamegyek, mindig finom ételekkel vár, jólesik a szeretete igazán. Komoly terveim vannak vele a jövőben.


Utazni szeretsz-e, melyik európai kultúra áll a szívedhez legközelebb?
Amik vonzanak azok igazából a skandináv országok. De érdekelne Angliában egy Stonehange is, vagy a svédeknél a kalmár városok hangulata. Nagyon szeretem Párizst is, de ott mostanában sok a terrortámadás.

Barátság vagy szerelem. Melyik fontosabb számodra?
Ezeket nehéz szétválasztani. Nehéz lenne lemondani bármelyik javára, nem szeretek választani közülük, ilyen nem is létezik.

Mi a legnagyobb hiba, amit elkövettél az életben?
Szívesen továbbtanultam volna még, de sajnos nem tettem. Azt bánom, hogy annak idején – bár a szülők javasolták - hogy egy egyetemet csináljak meg, de pont akkor zenéltem is, turnéztunk, többet kerestem, mint az őseim együttvéve, így kimaradt. Később nem pótoltam, ezt megbántam, egy egyetem rámfért volna még, sajnálom, hogy nem tanultam tovább.

Mit jelent számodra a hazád, Magyarország? El tudnád képzelni máshol az életedet?
Elég sok helyen jártam már, azonban mindig honvágyam van, lokálpatrióta vagyok, itt szeretek lenni. Sokszor elvágyódom, de mindig visszajönnék. Én itt szeretnék jól élni, hiába keresnék ötször többet külföldön, nem végeznék el akármilyen munkát. Az lenne tisztességes, ha a magyar embert a saját hazájában becsülnék meg csak igazán.

Van e példaképed?
Verrasztó Zoltán.

Hamarosan július, itt a tizedik, a jubileumi Campus. Július 22-én 20 órától lehet csápolni a Benzin zenekar slágereire?
Igen, várunk mindenkit szeretettel.

Kedves Attila! Köszönöm az interjút, ezt a rengeteg érdekes információt, amit megosztottál a Suliblog olvasóival. Sok sikert tanítói és zenei pályafutásod további szakaszaihoz, a magánéletedhez, s kívánom, hogy még nagyon sok évig lobogjon magas hőfokon a Benzin!