Negyedszázados csapatjátékos

2018. március 09. Megosztás Facebook-on Negyedszázados csapatjátékos

Árad belőle a határozottság. Mint a napfény, amely szanaszét szórja parazsait a nagyváros burkolatán. Ha Klári néni mondja, nincs apelláta. Tanítványai árgus szemekkel figyelnek rá, súlya van mondandójának. Szigorúság jellemzi, remek mögöttes humorral megspékelve. Minden tettét a jóindulat navigálja. Határozottság és egy csipetnyi humor. Tökéletes fűszerkeverék. Érdemes figyelni rá, nem puffogtat üres frázisokat. Rendkívül egyenes ember, ami a szívén, az a száján. Mindez azért, hogy előrébb vigye a dolgokat. A mellébeszélésnek, mismásolásnak fikarcnyi hely sincs a szótárában. Ez így van rendjén.
Eszméletlenül jó humorral megáldott. Ha beleáll a poéngyártásba, mindenki fekszik a környezetében. Nehéz nem jól érezni magunkat a társaságában. Születni kell erre, nem mindennapi, amit humor terén letesz az asztalra. Nem egy unalmas ember. Ha valahol elsétál, környezete megtelik élettel. Nem szeret pancsikolni a langyos vízben. Imádja, ha pörögnek a társaságában az események. Jellegzetes karakter. Olyan, aki jellemével, stílusával színesre pingálja a szürke hétköznapokat.
Hagyománytisztelő, fontosnak tartja a múlt értékeit, azon dolgozik, hogy minél több követendő mintát plántáljon tanítványaiba. Azokba a gyerekekbe, akik tisztelik, szeretik. Szeretik határozottságáért, egyenességéért és óriási szívéért. De nemcsak ők, a szülők is ódákat zengenek róla. Nem nehéz vele egy húron pendülni. Ha megérzi a közvetlenséget és az építő szándékot, az őszinteséget, egyenes az út a lelkéhez. A rosszindulatot, kétszínűséget viszont gyökerestül tépné ki a világból.
Igazi csapatjátékos. Munkájában, magánéletében, szabadidejében. Remek közösségépítő, aki folyamatosan figyel a testi-szellemi fejlődésére. Imádja a sportot, és negyven felett is rendszeresen tesz azért, hogy még sokáig fitt és egészséges maradjon. Nem a fotelforradalmár megtestesítője.
Családcentrikus nő, rajong szeretteiért. Férjéért, aki szintén hatalmas sportember hírében áll és irtózatosan büszke fiára, aki tiritarkára pingálja mindennapjait. Sokat tesz azért, hogy jó hangulatban teljenek napjai, mindent megtesz , hogy ő is szebbé tegye barátai, kollegái, a közvetlen környezetének életét. Megbízható, odafigyel arra, hogy barátaival jó kapcsolatban maradjon.
Huszonöt éve evez  a pedagógusszakma egyre nagyobb hullámokat dobáló tengerén. Mit sem törődve a szökőárral, még mindig stabilan tartja kezében az evezőt. Szereti a munkáját, tiszteli tanítványait, a szülőket, kollegáit. Hajdúsámsont.  Munkaközösség-vezetőként határozottan terelgeti a rá bízott nyáját, fontosnak tartja a szakmaiságot, az állandó fejlődést, megújulást.
Negyedszázados csapatjátékos. Munkahelyen, jégen, pályán, otthon. Mindenhol. Kérem, ismerjék meg közelebbről!


Kedves Olvasóink! Lassan itt a tavasz, hamarosan rügyeznek a fák, külső környezetünk, lelkünk újra megtelik élettel. Rovatunk mai írásában ismerjenek meg egy olyan személyt, egy olyan kollégát, aki rendszeresen tesz azért, hogy környezetében mindig tavasz legyen és vidámsággal, madárcsicsergéssel talítse a saját és szerettei hétköznapjait. Vendégszobánk kanapéján ezúttal Janócsiné Luczi Kára tanítónővel készítettem interjút. Fogadják szeretettel!


Határozottság, karakánság, iszonyatosan jó humor. Az első ismérvek, amik első körben rögtön beugranak rólad. Mindig ilyen karakán kiállású voltál? Szülői örökség?
Azt gondolom, hogy az ember jelleme, habitusa a születés pillanatában lényegében eldől. Természetesen a család alakítja az évek alatt. A szüleim, legfőképp Anyukám is hasonló temperamentumú, mint én. Apukámra világ életemben felnéztem. Borzasztóan intelligens, következetes, nyugodt ember.

Gyerekként is olyannak gondollak, aki anyatigrisként mindig kiállt az igazáért és határozott véleményt formált mindenről: sokszor fordult elő, hogy a szüleid hamar feladták, mondván úgy is tied az utolsó szó?
Határozott, temperamentumos gyereknek számítottam, aki inkább a fiúk társaságában érezte jól magát. Ha szükség volt rá, megvédtem magam. A sportnak köszönhetően szoros napirendem volt (edzés, meccs, tanulás) aminek köszönhetően nem volt lehetőségem az „elcsúszásra”.
A szüleimmel való viszonyom mindig őszinte volt, a mai napig tisztelem, szeretem Őket, gyerekként sem mentem akaratukkal szemben. Elfogadtam a kéréseiket, tanácsaikat.

Mikre emlékszel vissza legszívesebben a gyerekkorodbólSok év elteltével mik azok a dolgok, amit kötelező tanulmányként levetítenél a mai generáció gyerekeinek?
A mai gyerekek el sem tudják képzelni, hogy a nyári szünetet el lehet tölteni számítógép, tv, telefon, internet nélkül. A mai napig szívesen visszaemlékezek azokra a nyarakra, amiket unokatestvéreimmel együtt töltöttünk el a nagymamámnál. Fára másztunk, társasjátékoztunk, bandáztunk, őszintén örültünk. Talán ez az  ami a mai generáció gyerekeiből hiányzik.

Gyerekfejjel mivel szerettél volna foglalkozni? Mindig a tanári pálya vonzott?
Nem, én színésznő vagy énekesnő szerettem volna lenni. Az Abba zenekar legújabb dalait a házban lakó gyerekekkel tanultuk, énekeltük, előadtuk a video klipp alapján.

Ha nem tanító lennél, milyen szakma, terület állna hozzád legközelebb?
A pedagógus szakma után a legközelebb áll hozzám a cukrász szakma. Nyitnék egy olyan cukrászdát, ahol házi sütésű süteményekkel kínálnám vendégeimet.

Nagyon jó vezető lenne szerintem belőled, legyen szó bármiről. Sosem voltak efféle ambícióid?
Nem, gondoltam még rá. Bár az a megtiszteltetés ért, hogy 7 éve megbíztak az alsós matematika munkaközösség vezetésével. Jól érzem magam, szeretem csinálni, hisz emberekkel kell foglalkozni, az örökös kihívás szerintem minden embert motivál.


Mióta dolgozol intézményünkben? Ez az első munkahelyed?
1993-tól dolgozom az intézményben, az idei évben pont negyed évszázados jubileumomat töltöm. Hálás vagyok Andó Lászlóné Margónak, intézményünk akkori vezetőjének, hogy augusztus 23-án, az utolsó pillanatban, lehetőséget adott arra, hogy elkezdődjön életem egyik legnagyobb „kalandja”. Az első időszakban nem volt könnyű dolgom, hisz azonnal a mély vízbe dobtak, korrekciós osztályban kaptam munkát. Utólag már látom, hogy azok az évek nagyon hasznosak voltak számomra. Nagyon sokat „tanultam” azoktól a gyerekektől.

Úgy érzed, megtaláltad itt a helyed? Mi az a dolog, ami több mint egy évtizede ideköt?
Nagyon szeretek itt dolgozni, szeretem a sámsoni gyerekeket, a kollégáimat. Szerintem nincs még egy ilyen iskola a közelben, ahol minden feltétel ennyire biztosított a munkához. Mi köt ide? A kihívások, a gyerekek, és természetesen szeretett kollégáim.


Mi okozza a legnagyobb örömet számodra a pedagógiai munkában?
Ahogy már említettem, fontosak számomra a kihívások. Azt a folyamatot, amikor egy óvodás kisgyerekből számolni, olvasni, gondolkodni tudó negyedikes gyereket faragok csak egy tanító néni érti, éli meg. Ezt nem lehet elmagyarázni, ezt megélni, érezni kell. Ez a legnagyobb öröm egy tanító néni számára.


A szülők, hozzátartozók, gyerekek rajonganak érted. az egyéniségedért. Hogyan tudod ilyen könnyen megtalálni mindenkivel a közös hangot?
Véleményem szerint ez is a sport egyik hozadéka, hiszen minden emberben igyekszem a pozitívumot keresni, azt kiemelni. A gyerekeket is arra nevelem, hogy legyenek elfogadóak. Abban látom egy közösség erejét, ha a közösség tagjai összetartóak, ismerik egymás hibáit és erényeit és ezzel együtt fogadják el, szeretik egymást. A közös hang megtalálásához pedig egyetlen út –szerintem -, ha az ember őszintén felvállalja egyéniségét.


Munkaközösség-vezetőként is tevékenykedsz nálunk. Milyennek látod a szakmai munkát, a fejlődést intézményünkben?
Azt gondolom, hogy igyekszünk a lehető legtöbbet kihozni a gyerekekből a matematika területén. A gyerekek alsó tagozatban szeretik a matematikát és a kollégák is mindent megtesznek azért, hogy ez ne változzon. A kollegáim lehetőség szerint képzik önmagukat és igyekszenek lépést tartani a technikai fejlődéssel. Szerintem jól haladunk!


Kedves kollégák gyűrűjében

Szép. szerető családdal büszkélkedhetsz . nagyon büszke vagy a fiadra. Mesélnél róluk egy keveset a Suliblog olvasóinak?

Férjem elfoglalt üzletember, azonban a családra mindig jut ideje. 18 évvel ezelőtt volt az esküvőnk. 13 évvel ezelőtt megszületett a fiunk. Balázs 7. osztályos egy debreceni iskolában, ahol nagyon jól tanul. Már 8 éve karatézik. Azért tartom ezt fontosnak kiemelni, mert ebben a sportágban megtalálta önmagát. Soha nem gondoltam volna, hogy a küzdősportokért én is rajongani fogok. Azonban az eltelt 8 év alatt megismertem azt a szellemiséget, ami ezt a sportot jellemzi s ez számomra nagyon becsülendő. Sportos család vagyunk, hiszem a férjem is rendszeresen sportol és megméretteti magát a Spartan Race versenyein.

Szeretett családja körében

Otthon is mindig tied az utolsó szó? Szereted a pórázt rövidre fogni?
Ez egyáltalán nem jellemző rám. Mindig a család érdekeit tartom szem előtt, a döntéseket közösen hozzuk. Ha arra vagy kíváncsi, hogy otthon ki viseli a kalapot, akkor ki kell ábrándítanom Téged, nem én. Viszont jól érzem magam így.

Ha éppen nem dolgozol, mivel töltöd legszívesebben a szabadidődet?
Szívesen töltöm a szabadidőmet a barátaim társaságában, illetve főzéssel-sütéssel.  Szeretek síelni, kirándulni és imádom a filmeket.


Sok barátod van? Könnyen ismerkedsz új emberekkel? Tudod megfelelően ápolni a baráti kapcsolataidat?
Vannak közeli barátnőim, és sok emberrel jó a kapcsolatom. Közvetlen embernek tartom magam, ebből adódóan könnyen ismerkedek. Igyekszem ápolni a baráti kapcsolataimat ebben a rohanó világban. Vannak előre megbeszélt heti programjaim, amikor a barátnőimmel töltök el néhány órát. Ilyen például, amikor Mesihez elugrok, és babázok, vagy amikor régi barátnőmmel ( aki majd 35 éve a barátnőm ) dumcsizunk vagy barátnőimmel reggeli tea és kávé mellett nagyokat nevetünk és megbeszéljük az elmúlt hét eseményeit. De nagyon örülök annak is, amikor kollegáimmal beülünk valahova vagy elmegyünk és csapunk egy görbe estét.


Baráti terefere

Ha megbántasz valakit, könnyen tudsz elnézést kérni?

Ha megbántok valakit, akkor könnyen tudok elnézést kérni.


Mennyire fontos számodra mások véleménye?
Fontos mások véleménye, hisz ebből tudunk a jövőre nézve építkezni, tanulságokat levonni és ha kell változtatni.


Mit tartasz a legjobb tulajdonságaidnak, esetleg van- e olyan, amin a jövőben változtatni szeretnél?
Szerintem a legjobb tulajdonságom, hogy könnyen barátkozok, megtalálom a hangot az emberekkel. Szerintem ez fontos dolog a mai világban.

Mik a közeljövő legfontosabb céljai számodra?
Célok nélkül nem érdemes dolgozni. Mindig igyekszem megvalósítható célokat kitűzni magam elé. Legközelebbi cél a munkában az osztályom tanulói számára megtanítani az írásbeli osztást. Magánéletben célom továbbra is a család nyugodt hátterének biztosítása.


A büszke férj és kisfia komoly sportsikert követően


Ha mérleget kellene vonni eddigi életedről, szerinted ott tartasz most, ahol tartanod kell? Van- e benned valamiféle hiányérzet?
Érzésem szerint ott tartok ahol tartanom kell, nincs hiányérzetem semmivel kapcsolatban.


Szereted a kihívásokat? Van-e olyan dolog a bakancslistádon, amit mindenképp szeretnél megvalósítani a közeljövőben?
Szerintem minden embernek van olyan dolog az életében, amelyet nagyon szeretne átélni. Nekem az egyik nagy álmom, hogy egyszer részt vegyek egy nyári olimpián a megnyitó ünnepségtől a záró ünnepségig. Természetesen már csak nézőként.


Remek humorral rendelkezel, mindig szeretsz a társaság középpontjában lenni?
A humorérzék nagy adomány. Nem mondom, hogy szeretek a társáság középpontjában lenni, azonban valahogy mindig odakeveredem. Nem harcolok érte, mégis megtörténik!

Széles mosoly: Emesével, az egyik legjobb barátnővel

Imádod a sportot, annak többféle formáját. Ha jól tudom sokáig kézilabdáztál korábban.  Mit adott neked ez a sportág, mit jelent számodra a mozgás?

Igen, imádom a sportot. Nem tudok olyan sportágat mondani, amelynek a közvetítését ne nézném meg szívesen. Természetesen a legnagyobb szerelem a kézilabda, amelyet én magam is több mint tíz évig űztem. A sport rengeteg mindenre tanított. Rendszerességre, megfelelő időbeosztásra, elfogadásra, kudarctűrésre, alázatosságra, adrenalinkezelésre. Ezeket életem során rendkívül jól tudtam hasznosítani. Ezért gondolom azt, hogy minden gyereknek szüksége van a sportra, mégpedig a saját habitusának megfelelőre.

Edzői instrukciókat hallgatva:)

Van- e kedvenc csapatod, szoktál-e esetleg sporteseményekre járni?

Kedvenc csapat? Kézilabdában a Veszprém, Szeged és Győr csapata. Fociban a Real Madrid. Sajnos, BL meccseken, vagy az El Classicon még nem szurkoltam élőben. Azonban a magyar válogatott meccsein, a Magyar Kupa döntőjében nem egyszer segítettem a csapatokat szurkolásommal. A női kézilabda EB-n a Debrecenben rendezett csoportmeccseken, majd az azt követő középdöntő mérkőzésein felejthetetlen hangulatú estéket töltöttem barátnőim társaságában.


A környezeted precíz, megbízható embernek ismer. Te hogyan tűröd a nemtörődöm, teszetosza embereket?
Örülök, ha az emberek ilyennek látnak. Én elfogadom, ha egy ember nem hasonló hozzám. Nem bosszant a dolgokhoz való másféle hozzáállása, azonban az tény, hogy az ilyen emberek nem lesznek a legjobb barátaim.

Rajongója vagy a téli sportoknak is, legfőképp a síelésnek. Mely terepek a kedvenceid?
Nagyon szeretem a téli sportokat. Az idei phjongcsahang-i téli olimpiai közvetítéseket is figyelemmel kísértem, már amennyire időm engedte. Kedvencem a biatlon, de nagyon örültem a gyorskorcsolyában szerzett történelmi magyar aranyéremnek. A családdal minden évben elmegyünk síelni. Eddig Szlovákia és Ausztria sípályáin síeltünk. Mindkettőt nagyon szeretjük.

Síelés családi körben


Nagy utazó vagy? Hány országban jártál már eddig életed során?Hová szeretnél mindenképpen eljutni?
Nem tudom, hogy nagy utazóságnak számít-e az, ha a nyári szünetben a családdal nyaralni megyünk? Azt gondolom, hogy mindenki megérdemelné! Életem során sok szép helyen jártam már, azonban Mexikóban, Cabo-ban nagyon szívesen eltöltenék egy kis időt. Na és persze Las Vegas-ban!.

Ha síelés, akkor elsőként a sebesség és a szabadságvágy jut eszembe. Téged is ezek a dolgok hajtanak a sípályán?
Ha jól belegondolok tényleg ezekre lehet asszociálni a síelés hallatán. De engem egyáltalán nem ezek vonzanak  a síelésnél! A jó levegő, a gyönyörű táj és nem utolsó sorban a hó, amiből az utóbbi években elég keveset láttunk Magyarországon. ( Nem az idei télre gondolok!) Persze a hutte (melegedő) hangulata is felejthetetlen!

Szereted az extrém dolgokat, a kihívásokat?
Az extrém dolgok nem igazán vonzzanak.

Elég sűrű napirenddel rendelkezel  Hogyan tudod beosztani, hogy mindig mindenre jusson időd?
Talán ez a legnehezebb, hogy valóban mindenre jusson időm. De gondolom, hogy ezzel a logisztikai problémával nemcsak én küzdök. Időt kell szakítanom a munkámra, a családra, a barátokra, az egészségem megőrzése érdekében a mozgásra, a házi munkára, a bevásárlásra és nő lévén a szépségápolásra is. De úgy néz ki, hogy ezt eddig mindig sikerült beterveznem a napirendembe, tehát jól osztom az időmet.

Köztudottan nagy konyhatündér hírében állsz. A sütés-főzés szeretete hogyan ivódott beléd?
Tényleg nagyon szeretek a konyhában tüsténkedni. Anyukám a mai napig mindennap főz, nem is akárhogyan! Valószínű, hogy anyai örökség ez a „konyhatündérkedés” ahogyan Te fogalmaztál.

Nagy rajongója vagy a süteményeknek, szívesen készítesz finom tortákat. Ha jól tudom nem is akármilyeneket. Van valamiféle különleges specialitásod?
Nagyon szeretek sütni. Igazi kreatívkodásnak érzem. Nem mondhatnám, hogy specialitásaim lennének, minden újra nyitott vagyok. Mivel a munkahelyen sokan vagyunk nők, ezért rengeteg új recepttel gazdagodtam az évek alatt.

Mik a kedvenc ételeid, italaid?
Kedvenc ételem kimondottan nincs. Mindent szeretek, ami finom(nekem). Kedvenc italom az ásványvíz, csakis a szénsavmentes.


Ha alkohol, akkor mi jöhet szóba?
Nagyon ritkán iszom alkoholt. Ha mégis előfordul, akkor inkább a magyar specialitásokat részesítem előnyben, persze csak mértékkel!


Sosem láttalak még rosszkedvűnek, szomorúnak. Ez csak álca, vagy ennyire jól leplezed, ha gondod van? Milyen vagy, amikor éppen nincs kedved semmihez?
Tényleg nem nagyon szoktam rosszkedvű lenni. Nem álca! Én ilyen vagyok. Próbálom azt értékelni ami van, és pozitívan hozzáállni a dolgokhoz. Soha nem a problémán agyalok, hanem a megoldáson. Engem még soha nem kerített hatalmába a „semmihez nincs kedvem”.

Örökös védjegy: széles mosoly


Adni vagy kapni? Melyik fontosabb számodra, miért?
Egyértelműen az adni. Nincs annál jobb érzés, amikor az ajándékoddal, figyelmességeddel felvidítod, örömet okozol annak akit szeretsz.
Azért mondjuk kapni se rossz!


Igazán rugalmas, a problémákon könnyen túllépő embernek ismerlek. Minden problémát a lehető legrövidebb úton igyekszel megoldani?
Szerintem az agyam elég praktikus módon működik. Hamar meglátom a megoldásokat. Na azért nem vagyok ufo vagy ilyesmi, csak egyszerűen így vagyok összerakva. Lehet, hogy úgy tűnik túl könnyen túllépek dolgokon, de azért a problémákat megélem, a konfliktusokat nehezen bírom, de tudom, hogy mindenki álláspontja relatív, ezért a sajátomat is rendszeresen vizsgálom.

Hiszel a férfi-nő barátságban? Mik szerinted egy igazi férfi ismérvei?
Hiszek a férfi-nő barátságában. Nekem még ugyan sosem volt férfi barátom, mert a barátságból vagy kapcsolat, vagy szakítás lett. Igazi férfi? Nekem a férjem.


Milyen ismérvei vannak?
Szerintem ahány nő, annyiféle választ kapnál erre a kérdésre. Szerintem a mai világban rengeteget nyom a latba a megjelenés, a külsőség. Az igazi férfinak kisugárzása van, amely biztonságot áraszt a nő felé.

Mi tesz téged igazán boldoggá?
Az élet apró dolgai a megfelelő pillanatban. Egy kérdés, egy válasz, egy ölelés, egy mosoly, egy beszélgetés. Szóval könnyen boldoggá tehető vagyok, csak ismerni kell egy kicsit!

Van valamiféle önkifejezési formád?
Nincs.

Zenében, filmekben milyen irányzatok állnak leginkább közel hozzád?
A retro rendezvényeken éppen olyan jól tudom magam érezni, mint egy rock koncerten. Szóval mindenevő vagyok! Szeretem nagyon Kowalsky-ékat , a Red hot chili-t, Sia-t, AC/DC-t, Elvis-t , vannak a friss slágerek között is kedvenceim. Szóval nem tudok mindenkit felsorolni. Meg ne sértődjön senki!
Filmekben szintén mindent szívesen nézek. Kedvencem a Keresztapa, Tarantino és Guy Ritchie filmek. Vígjátékokat, thrillereket, gengszterfilmeket is nagyon szeretem.

Kedvenc automárkád?
Szerintem nem a márka a fontos, sem a lóerő (persze abból sem legyen kevés). Ha lóerő, sebesség, akkor amerikai autó ( Mustang), ha megbízhatóság, akkor német autó (Audi, BMW, Mercedes) Azonban nő létemre mindenek előtt a biztonság! Szóval ha ilyen szemmel kellene választanom, akkor a Volvo, a Lexus modelljei közül bármelyik  jöhetne.


Ha beleülhetnél egy időgépbe, mit szeretnél magadról látni mondjuk 10 év múlva?
De jó lenne! Jó lenne nem megöregedni sem kívül, sem belül. Jó lenne, ha azok az emberek akik ismernek  akkor is ilyennek látnának, mint amilyen most vagyok. Remélem az idő foga nem harap belém, semmi rossz dolog nem veszi el életszeretetemet. Bízom benne, hogy a gyerekek szeretni fognak akkor is, és még fel tudok majd menni az emeleten lévő termekbe is. A többi adott, temperamentum, humor, közvetlenség….. Ez már nem változik!

Kedves Klári! Köszönöm a beszélgetést, sok sikert kívánok életed további szakaszához a munkádban és a magánéletedben egyaránt!
 


A cikket írta:

Módis Tamás

magyar nyelv és irodalom, kommunikáció