Gyerekcentrikus humorbomba

2017. szeptember 21. Megosztás Facebook-on Gyerekcentrikus humorbomba

Hát igen. Erre mondják, hogy ilyennek születni kell.

Igazi KARAKTER. Ebben a formában, csupa nagybetűvel. Zakatoló adrenalintöltet. Olyan jelenség, amely nem terem minden bokorban. Nagyítóval kell keresni a legtöbb munkahelyen a hozzá hasonló figurát.

Egyéniség a javából.  Nem beszél mellé, semmi mismás, zéró köntörfal. Mindig a jóindulat, a jobbító szándék vezérli. Környezete szereti, tiszteli, a gyerekek rajonganak érte. Nem véletlenül. Következetes a munkájában, segítőkész a munkatársaival, mindig a pozitívumokra épít.

Mindenkihez van egy-két jó szava. Nyitott, barátságos ember, családcentrikus anya.


Nem mellesleg súlya van mondandójának. Nem csupán üres frázisokat puffogtat. Remekül látja a nagybetűs élet rezdüléseit. Érdemes tanulni tőle idősebb és pályakezdő kollégának egyaránt. Nincs nagy mellény, lebegés a föld felett. Ha hibázik, tud elnézést kérni.

Népszerűségi indexe a fellegekben. Beláthatatlan magasságokban. Ha holnap kiírnának az intézményben egy pedagógusok közti népszerűségi versenyt a gyerekek körében, utcahosszal utasítaná maga mögé a mezőnyt. Ingem-gatyám rátenném a tippmixen.

És olyan nyugodtan hajtanám este álomra a fejem, hogy ihaj. Tuti, hogy másnap is lenne miben megjelennem a munkahelyemen.

Fegyverarzenálja kifogyhatatlan. Balján a pisztolytárban a humor. A minőségi típusból. Az esélytelenek nyugalmával indulnál vele egy párbajban. Valóságos humorgránát. Az időzítő nélküli fajtából. Bármikor robbanhat. Te pedig a földön fetrengsz a röhögéstől. Rekeszizomba hatolóak a repeszei. Irtózatos mennyiségű pozitív energiát sugároz. Rá építeném az ország energiahálózatát, sosem maradnánk világítás nélkül.


Jobbján az övtáskában a következetesség és a szigor. Hátul a tegezben az emberség. Gyilkos kombó, minden pedagógus fegyvertárának kötelező kellékei.


Kellenének , hogy legyenek..


Igazi példakép a jövő generációinak számára. Tanítványai tisztelik, tűzbe mennének érte, kollegái elismerik következetes, eredményes munkáját. A régebben végzettek is ódákat zengenek munkásságáról.

Sportember, az egészséges életmód híve. Számtalan veretes szakmai elismerés kövezi életútját. Mindig maximális fordulatszámon pörög, a gyerekek sikere, öröme élteti.
Megtalálta a helyét. Jó ezt látni, hallani. Tiszta szívvel végzi feladatát. Hajdúsámson, az itteni gyerekek az élete. Látszik rajta, hogy a helyére került. Hogy azt csinálja, ami neki rendeltetett. Ritkaságszámba megy az ilyesmi manapság.

Utánozhatatlan csúcsfigura.

Követendő példakép, remek pedagógus. Gyerekcentrikus humorbomba.


Kedves Olvasóink! Vendégszoba rovatunk a 2017-18-as tanévben ezennel kitárja kapuit. Első vendégnek nem is választhattam volna extrábbat, csak hogy megadjuk az alaphangot: kérem fogadják szeretettel iskolánk megbecsült és elismert pedagógusával, a Vadászné Szőke Magdolnával, mindenki Magdi nénijével készült interjút!

Az elmúlt években számtalan szülővel, volt és jelenlegi diákkal, kollégával beszélgettem, és meg kellett állapítsam, egyike vagy azoknak, akit állandóan pozitív szövegkörnyezetben említenek. Mi a titok? Miben áll Magdi néni népszerűsége?


Köszönöm, ha így látod, ha valóban így van, akkor talán azért, mert egyrészt régóta dolgozom itt, 35 éve tanítok, ez az első munkahelyem. Igyekeztem mindig legjobb tudásom szerint végezni a munkámat, nagyon fontos, hogy el kell fogadni és ami még fontosabb, szeretni kell a gyerekeket. Ha elfogadod és szereted, rengeteg szeretetet fogsz visszakapni. Úgy érzem, a szülőkkel is sikerült az évek hosszú során jó kapcsolatot kialakítani. Rengeteg jelenlegi szülőt tanítottam, megismertek a kezdet kezdetén, már akkor sikerült  kölcsönösen megszeretnünk egymást. Aztán a későbbiekben jött a szülők kisfia vagy kislánya és az évek során a sorminta tovább folytatódott.


Csak a vak nem látja, hogy lételemed a humor, igyekszel a legnehezebb helyzetekben is derűsen tekinteni a jövőbe. Mindig jellemző volt rád az optimista, derűs életszemlélet? Az anyatejjel szívtad magadba ezt a rengeteg derűt és jókedvet?
Igen ez mindig védjegyem volt, és nagyon sok nehéz helyzeten átsegít. A szüleim is nagyon optimistán szemlélték a dolgokat, jó humorú volt a család is. Szerintem ez roppant fontos, ezen a pályán pedig különösképpen. A gyerek imádja, ha nem savanyú képpel jössz be és humorral próbálod megoldani a dolgokat. A mai napig optimista vagyok, ez tükröződik a mindennapjaimban.

Csak a szokásos: Magdi meg a hülyeség :)Ezért is szeretjük..

Szálljunk be picit akkor egy időgépbe! Milyen gyerek volt Szőke Magdolna? Olyannak képzellek, mint aki soha nem fért a bőrébe, és állandó zsiványságokon törte a fejét. Milyen miliőben nőttél fel, milyen útravalót kaptál a szüleidtől?
Pörgős gyerek voltam, egyedüli lurkó vagyok. Egy kis kertes házban laktunk gyerekkoromban, a szomszéd sráccal szinte testvérként töltöttük a mindennapjainkat. Ha én játszani akartam, akkor általában fiús játékokat kellett. Édesanyám amikor kinézett az ablakon picit aggódott, összetöri-e magát a gyereke vagy sem. Foci, kerékpár, ha kellett birkózás, verekedés volt a repertoárban. Sok fiús játékot próbáltam ki, nem sok babát nyűttem szét gyerekkorom éveiben. A szüleim mindig a becsületességre, mások tiszteletére neveltek.

Nap mint nap szembesülünk azzal, hogy mennyire felgyorsult a világ. A gyerekekre sok esetben nem fordítanak elég figyelmet a szülők, korán kicsúszik a gyeplő a kezeik közül. Amikor te voltál serdülő, mik voltak a legfőbb szórakozási szokások?
Nálunk édesapám nagyon szigorú volt, nem lehetett csak úgy bulizni menni, mint manapság. Moziban csak délutáni előadáson vehettem részt. Szorosan fogta a gyeplőt. Folyamatosan kinn voltam, görkoriztunk, bringáztunk, fociztunk a barátaimmal. Igazán remek gyerekkorom volt. Sokat megfordultunk nagyinál az unokatestvéreimmel. Nagyapám gátőr volt, rengeteget tartózkodtunk Tiszadadán a Tisza-parton a falusi srácokkal, lányokkal. Egy sima árokban remekül feltaláltunk magunkat, nem volt szükség laptopra meg mobiltelefonra.

Érettségi után egy évig képesítés nélküli óvónő voltál, majd azt követően iskolánk pedagógusa lettél, miután elvégezted Nyíregyházán a földrajz-testnevelés szakot. Ez az első munkahelyed pedagógusként. Mit jelent számodra Hajdúsámson, az itteni közeg, a gyerekek?
Mindent. Nagyon régen kerültem ide, ebbe a remek közösségbe, nagyon szeretem az itteni gyerekeket, kollégákat. A mentorom Molnár Ferenc volt, az ember, ha így kezdi a pályát, rosszra a későbbiekben nem számíthat. Igazán sok mindent tanultam tőle. Nagyon szeretek ott dolgozni ahol hagyják, ahol figyelnek a pedagógusok egymásra. Erre a pályára csak akkor szabad jönni, ha a gyerekeket szereted. Lehozzák a csillagokat az égről, ha úgy állsz hozzájuk. Ahogy teltek az évek rá kellett döbbenjek, hogy én ide szeretek kijárni dolgozni. Ha jól érzed magad a környezetedben, mindenre képes vagy, kitágulnak a határok. Nem zavart soha a kijárás sem igazából.

Látszik rajtad, hogy élvezettel végzed a munkádat. Úgy érzed tehát, hogy azzal foglalkozol, amit igazán szeretsz?
Ezt szokta mondani a férjem, hogy óriási szerencsém van, hogy azt csinálom, amit szeretek. Valóban szerencsésnek érzem magam és teljesen igaza van, mert ez engem ténylegesen boldoggá tesz.

Szeretett srácai körében

Nem is kacérkodtál a tanítás mellett más munkával sohasem?

Nem. Gyerekkorom óta a vágyam, hogy a sport, a gyerekek közelében lehessek. Nem is gondolkodtam máson. Összeért a két dolog, amikor kellett a legjobb időben.


Iskolánkban rengeteg szakmai siker, számos kiemelkedő eredmény fűződik a nevedhez. Voltál már országos első helyezett a csapataiddal, számos megyei és körzeti versenyen emelhettétek magasba a győzteseknek járó trófeát.  Mennyi munka van egy igazán zajos sikerben, melyek voltak a legemlékezetesebbek?
Rengeteg. Nagyon imádom a labdajátékokat, a múltban számos edzői vizsgát letettem. Nagyjából 15 éve jött a gondolat, hogy próbálkozzunk meg a lányfocival Hajdúsámsonban. Annak idején én is fociztam. Nehéz volt kezdetben rávenni a lányokat, az elején picit tartottak a szülők a sérülésektől, a fiúknál ez jóval elfogadottabb dolog volt. Aztán ahogy látták hogy ez tök jó, jöttek egyre többen, majd  2012-ben beléptünk az intézményi Bozsik-programba. Nem igazolt játékosokkal vettünk részt kezdetben a megmérettetéseken. Két korcsoporttal indultunk, 5-6. és 7-8. évfolyamosokkal. 2012-ben kijutottunk Telkibe és az országos döntőben az 5-6. évfolyam harmadik helyezést ért el. A következő esztendőben megint végigjártuk a létrát, akkor is harmadikok lettek a lányok. A harmadikban pedig már a dobogó legfelső fokára értek, az hatalmas siker volt. Azután sem álltak le, ballagás után másik iskolába mentek és sokan ott építették tovább karrierjüket. Nekünk pedig az utánpótlással kellett foglalkozni. Elindultunk a diákolimpián, a selejtezők során rögtön látszott, hogy ügyesek az utódok is, kijutottunk ismét. 20 csapatból negyedikek lettünk, de az első hely után ez csalódás volt. 2016 tette fel az i-re a pontot, amikor a diákolimpián is az élen végeztünk. Ez fantasztikus érzés volt. Deczki Vanda, Éles Réka, Horváth Petra, Horváth Viki, Gyarmati Kriszti, csak hogy néhány nevet említsek, de hosszasan folytathatnám a sort az elmúlt évek tehetségeinek felsorolásával. Vannak, akik jelenleg már a Lokiban játszanak, de Böszörményben is rúgják a bőrt aktív játékosaink. A fiúkkal is remek eredményeket értünk el az elmúlt években, sok a tehetség, nagy a merítési lehetőség. Nagyon szeretnénk kijutni az országos fordulóba a közeljövőben, a nagyon közeli jövőben.

A kezdetek kezdetén a sámsoni leánycsapattal


Jelenleg sportolsz-e még valamit?
Leginkább edzéseket tartok, ez rengeteg időmet felemészti. Az úszást nagyon szeretem, de minden labdás dolog jöhet, csak óvatosan. Otthon szoktam tornázni is, jót tesz a gerincemnek. Szeretnék természetesen több időt fordítani a mozgásra, mert abból sosem elég.


Testnevelőként miért érzed különösen fontosnak, és miért hívnád fel a gyerekek figyelmét a rendszeres testmozgásra?
Egyrészt az egészség szempontjából nagyon fontos, hogy mozogjanak a gyerekek. Sajnos többségük keveset mozog, de fontos a közösség miatt is, hiszen ha bekerül egy jó szellemű csapatba pozitívan viszi előre az életét. Megtanulja hogyan számíthat a másikra és hogyan kell segítenie a társát bizonyos helyzetekben. Az egymásra utaltságot is erősíti a gyakori mozgás. Edzi az emberi kapcsolatokat. Ha elmegyünk egy bajnokságra, ügyelünk arra, hogy sokat beszélgessünk, ismerjük meg jól egymást, mert a sportnál nincs jobb közösségépítő.


Ha Vadászné, akkor közösségépítés. Fix tagja vagy azoknak, akik számára igazán fontos, hogy jó hangulatban, megfelelően inspiráló környezetben dolgozhassanak. Sosem vagy rosszkedvű? Hogyan billensz át a nehéznek tűnő helyzeteken?
Ha bejövök, és rossz kedvem van, a gyerek azt nem érezheti, nekem itt más feladatom van. Persze van olyan helyzet, amikor nehezen dolgozol fel valamit és nagyon szomorú vagy. A gyerekeknek ezt el lehet mondani, s ha őszinte vagy vele, eszméletlenül megértőek tudnak lenni. Ha viccesen próbálod megoldani a necces szituációkat is, a gyerek is teljesen másképpen áll a munkához. Meg kell próbálni mindig otthon hagyni a gondokat. Én a párommal mindent megbeszélek, és ez nagyon jó, hogy van kivel megoldani a nehézségeket.


Számos jó hangulatú osztálykirándulást éltünk már meg együtt közösen, tanúsíthatom, hogy a kreativitásod is határtalan. Mi a hobbid? Mit csinálsz, amikor nem dolgozol?
Legfőképp a mozgás köré építem a szabadidőmet, mindig favorit a kirándulás és az utazás. Imádok megismerni új vidékeket. Hazánkban rengeteg szép helyen jártam, sok helyen viszont még nem.  Csodálatos országban élünk. Bejártam már sok vidéket, vándortáborokban voltunk, Fertőd környékén, illetve a Balaton-felvidéken is. A Mecsek és környéke is csodálatos, örülök, hogy el tudtuk vinni számos alkalommal oda gyerekeket. Külföldön is számtalan országban jártam már és remélem, bővíthetem is még ezen élményeimet.

Kirándulás 2017:)


Boldog családanya vagy. Szerető férjjel és talpraesett, remek srácokkal. Mesélnél kicsit az olvasóknak a családodról?
Tündérek mindannyian, kettő fiam van, nagyon édesek. A párommal majdnem 30 éve élünk házasságban, de már a főiskola alatt megismerkedtünk. Ő a gyógyszeriparban dolgozik. A nagyfiú 28 éves, Zoltán névre hallgat, közgazdász lett, Pesten dolgozik és él, egy könyvvizsgáló cégnél tevékenykedik. A kisebbik Gergő, egyetemre jár, ő még ott lakik velünk, remek összetartó család vagyunk.


Szerető családi körben

Látható, hogy könnyen teremtesz kapcsolatokat. Könnyű a bizalmadba férkőzni? Kiket tekintesz igazi barátnak?

Könnyen teremtek kapcsolatokat, nyitott személyiség vagyok. Az ember az évek során megtapasztal nagyon sok mindent. Fontos, hogy egy személy mindig legyen őszinte, ne szúrjon hátba! Mindenkinek van esélye a bizalmamba férkőzni, sokáig türelmes vagyok, ha becsapnak is meg tudok bocsátani. Helyzettől függ, hogy mennyi esélye van egy nagy hiba után a megbocsátásra a vétkesnek. Ha valaki sorozatosan visszaél a bizalommal, azt viszont nem tudom tolerálni.


Barátok közt

Mik azok a célok, amelyek jelentősen mozgatnak a hátralevő hosszú életszakaszban?

Amíg dolgozok, a lehetőségekhez mérten szeretnék mindent kihozni magamból, az iskolában cél a folyamatos versenyeztetés. Amikor otthon leszek, akkor utazni szeretnék, együtt a családdal, párommal, a fiúkkal együtt. A fiúk, ha nősülésre adják a fejüket, maximálisan szeretném bevetni magam.:)
Na azt a bulit megnézném!:)
Hol jársz azon az úton, amit mondjuk 20 évvel ezelőtt kitűztél magadnak? Elértél mindent, amit szerettél volna?
Igen. Azt gondolom nagyon szerencsés vagyok, hogy a család, gyerekek, munkahely, sikerek a gyerekekkel, visszajelzések mind-mind pozitívak voltak. Ha visszagondolok, semmit nem csinálnék másképp. Sok türelem, idő és energia kell a sikerekhez.  A páromnak rengeteg mindent köszönhetek, nagyon sok mindent tolerált az elmúlt években.

Valahol távol a világ zajától

Mivel lehetne jobbá tenni a világot a 21. században, véleményed szerint?
Az emberek gondolkodásán kicsit változtatni kellene. Olyan világot élünk, ahol kevés idő jut a gyerekre, a felnőttek egymással szemben borzasztóan irigyek, türelmetlenek, nem adjuk meg egymásnak azt az esélyt, hogy leüljünk, több időt foglalkozzunk egymással, beszélgessünk. A felnőttnek a gyerekkel többet kellene beszélgetnie, ez nagyon hiányzik. Látjuk és tapasztaljuk is. A gyerek nagyon igényli az otthoni beszélgetéseket. El kell fogadni egymást, toleránsabbnak, emberségesebbnek, segítőkészebbek kell, hogy legyünk, a másik sikereinek is tudjunk örülni. Ismerjük el, ha a másik felmutat valamit bármilyen területen. Fontos, hogy először a pozitívat lássuk meg, azt erősítsük, aztán finoman, jószándékkal, segítő jelleggel a negatívumokra is felhívható a figyelem.


Ha zene vagy film, milyen irányzatok jöhetnek nálad szóba?
A funky zene a kedvencem. Nagyon muzikális vagyok, sokféle stílust kedvelek hangulattól függően. Filmet rengeteget nézek a fiúk által, a lurkók mindig nyomon követik az újdonságokat. Kedvelem a romantikát, a nagyon véres horrorfilmeket azonban nagyon nem. A vidámabb vígjátékok, krimik is bármikor jöhetnek.


Mitől férfi számodra igazán egy férfi?
Egy férfi legyen határozott. Kedves, figyelmes, valamilyen szinten romantikus. Férfias legyen a kiállása is, ne futamodjon meg a feladatok elől, legyen kiállása! A mindennapi életben is legyen határozott, céltudatos, családcentrikus.


Van- e valamilyen félelmed, tartasz-e valamitől az életben?
Konkrétan nem, inkább az egészséget féltem. Amennyire meg lehet őrizni, szeretném. Édesanyámat féltem, jó lenne, ha nagyon sokáig lenne még velünk egészségben. Igazából nem akarok rossz dolgokra előre gondolni, nincs előttem, hogy mi történhet, ezeket nem szabad bevonzani.


Mi az életfilozófiád?
Élni és élni hagyni.


Van- e valamilyen szenvedélyed, hóbortod? Gyűjtesz-e valamit, babonás vagy-e?
Rengeteg dolog van az íróasztalomon:) Ragaszkodó vagyok, nehezen válok meg dolgoktól, pakolgatom nagyon sokáig a tárgyaimat, hátha kellenek a későbbiekben valamire. Konkrétan nem gyűjtök semmit.


Mennyire mozogsz otthonosan a konyhában? Szereted a finom ételeket, italokat?
Imádom természetesen.  Szeretem a flekkenezést, a grilles ételeket, a finom vörösbort. Társasági emberek vagyunk, gyakran vannak nálunk összejövetelek. A konyhában is szívesen megcsinálok mindent.


Mit tartasz a legerősebb személyiségjegyednek, van-e olyan dolog, amiben fejlődni szeretnél esetleg?
A humorérzékemet helyezném első helyre, emellett a lojalitást, másokhoz való viszonyulásomat, nagyon nyitottnak és emberségesnek tartom magam, illetve elfogadónak.


Ha te bántasz meg valakit, tudsz elnézést kérni?
Igen és véleményem szerint ez egy nagyon-nagyon fontos dolog. Nemcsak felnőttel, hanem gyerekkel szemben is. Sokat higgadtam, régen jóval lobbanékonyabb voltam, de jelentősen előbbre léptem ezen a téren. Néha hirtelenül reagálok, és ez nem biztos, hogy mindig jóra vezet.

Van-e példaképed, ha igen ki és miért?
Molnár Ferenc. Ahogy ő bánt a gyerekekkel, ahogyan szerette őket… Végtelen jóindulatot és szeretetet nyújtott a kollegáinak, rengeteget tanultam tőle és igyekszem továbbadni ezt a jelenben a gyereknek és kollegáimnak is.


Van –e kedvenc számod, szavad?
7-es.
Nekem is:)
Szavam: kicsim, csillagom.


Színed, évszakod?
Szeretem a nyarat, de minden évszaknak megvan a maga szépsége, az ősz is elbűvölő. A színek, a kirándulások miatt. Télen a síelések szép emlékeket ébresztenek bennem.Testnevelőként mit gondolsz a magyar sport jelenlegi helyzetéről?
Először valamit fel kell mutatni valakinek, legyen bármilyen sportágról szó, azt követően legyen szó arról, hogy milyen juttatásban részesül. Úgy érzem, megfordult egy picit a világ, nem odavaló emberek ülnek magas pozíciókban. Nincs meg az az alázat a sporttal szemben, ami régebben volt. Szépek a stadionok, de szurkoló nélkül nem érnek semmit. Több energiát kellene fektetni az utánpótlás-nevelésbe is.


Kerekesné, Vadászné, Oroszné. Remek triót alkottok a munkahelyen, a munkában. Mi az, amivel állandóan húzni tudjátok magatokat előre?
Nagyon régóta ismerjük egymást, nemcsak a munkahelyen, a magánéletben is nagyon jó barátok vagyunk. Anikót tanítottam is, izgalommal várta milyen lesz együtt tanítani, tökéletesen működik minden, egymást segítve, együttműködve. Magdikát is nagyon szeretem: igazán jó barátnő és munkatárs.


Mit üzennél iskolánk dolgozóinak, tanulóinak az új tanév majdnem kezdetén?
Kitartást, sok erőt kívánok mindenkinek az új tanév kihívásaihoz, emellett  jókedvet nagyon sokat, anélkül nem fog menni semmi úgy, ahogy kellene. Egy mosolygós tanár mindig megnyugtatóbb egy gyerek számára, mint egy feszültségekkel teli.


Kedves Magdi! Köszönöm az interjút, számos szakmai sikert, szép pillanatot, jó hangulatú eseményt kívánok én is számodra az új tanévben a kollégák nevében is!