Elnöki diskurzus

2017. november 20. Megosztás Facebook-on Elnöki diskurzus

Lopakodva settenkedem az objektum közelében. A feladat emberes, de nem megoldhatatlan. Lépteim akárcsak a pillék, lágyan suhannak a műanyag borításon.

Mintha valaki figyelne a függöny mögül.

Nem lehet, a titkosszolgálatot már kijátszottam. Meglepő, máris helyben vagyok. Biztonsági berendezés kikapcsolva. Radarok hatástalanítva. Már csak pár lépés és bejutok. Cél az első emelet. Semmi nesz, csak egy légy zümmögése hasít az atmoszférába. Megérkeztem.

Néhány lépésre a célállomástól. Felgyorsítom lépteimet, úgy tűnik szabad a pálya. Kéz a kilincsen, szélesre tárul az ajtó. Egy pillanatra hátrahőkölök, hátha a testőrség földre akar vinni. De nem. Sehol egy teremtett lélek.

Csak a célszemély. Odabenn az elnöki rezidenciában.

Megcsináltam.


Időpont egyeztetése nélkül jutottam be az elnökhöz. Az Iskolánkért Alapítvány elnökéhez személyesen.
Piros betűs ünnep. Nosza, be a naptárba.

Nemsoká érkeznek a csemetéi. Széles mosollyal az arcán fogadja őket. Kissé kimérten, de annál nagyobb szeretettel és lelkesedéssel. Sugárzik róla, hogy szereti, amit csinál. Hogy otthon van. Hivatásnak, küldetésnek tekinti a munkáját. Több évtizede dolgozik a katedrán tanítványai, kollegái közmegelégedésére. Remek humorral megáldott színes egyéniség. Vérében a segítőkészség, az empátia.

Igazi elnök. Csupa nagybetűvel. A közösség boldogulása, segítése vezérfonalként szövi át életét. Az alapítvány vezetőjeként mindig azon dolgozik, hogy biztosítsa környezetének a megfelelő feltételeket. Hogy kolléga, gyerek egyaránt fülig érő szájjal végezhesse feladatát.
Sokszínű, kreatív ember, boldog családanya. Szerető férjjel, remek srácokkal, tündéri unokákkal. Ők azok, akik szivárványszínben láttatják vele a világot. Imádja őket. Ők nemkülönben.

Fogékony az újra, az újításokra. Nem elégszik meg a középszerrel. Művelt, tág látókörű személyiség, aki nyitott a tartalmas, érdekes dolgokra.

Kedves Olvasóink! Vendégszoba rovatunk első novemberi vendége nem más, mint Hermanné Mányi Ildikó tanítónő, az Iskolánkért Alapítvány elnöke, iskolánk megbecsült pedagógusa. Készségesen nyilatkozott blogunknak múltról, a jelen kihívásairól, munkáról, az alapítvány céljairól, a közelgő alapítványi bálról, családjáról és számos egyéb érdekességről.


Elnöki diskurzus.

Teljes életnagyságban. Fogadják szeretettel!

Régóta iskolánk megbecsült pedagógusának számítasz, hogyan, mikor kerültél iskolánkba, hogy érzed itt magad?
Nagyon régen, 1987 szeptembere óta dolgozom az iskolában. Jó érzés bejönni reggelente, sok szép emlék köt a kollegákhoz, a gyerekekhez, az épülethez.

Dolgoztál korábban máshol is, vagy ez az első munkahelyed?
Korábban a Biogal Gyógyszertár kémiai kutató osztályán dolgoztam vegyésztechnikusként, majd hirtelen elhatározással pályát módosítottam.


Miben másabbak a mai gyerekek, mint mondjuk voltak 20 évvel ezelőtt?
Valóban másabbak a mai gyerekek, hiszen más a világ is, amiben élnek. Változott az életmód, más az érdeklődés, gyorsult az élettempó, más az értékrend. Ezek hatásai tükröződnek vissza a gyerekekben.


Ha egy hétre kineveznének oktatási miniszterré, milyen változtatásokat  eszközölnél legsürgősebben?
Változtatás? Azon a héten nem változna semmi.

Véleményed szerint milyennek kell lennie a 20. század pedagógusának, mikben kell alkalmazkodnunk a modern kor kihívásaihoz?
Szerintem a pedagógus alapvető tulajdonságai ma is változatlanok. A gyermekszeretet, az empátia, a türelem, az elfogadás képessége kortól független elvárás. Viszont a tananyagban, az oktatás módszereiben, a motiválásban, az óravezetésben alkalmazkodnunk kell a megváltozott igényekhez.

Egységben az erő: Ildikó és Lívia a két szuper tanítónő

Mely programokra tekintesz vissza legszívesebben az elmúlt évekből, mik a legszebb emlékeid?

Legszebb emlékeim a tantestületi kirándulások, szívesen gondolok vissza rájuk, szinte mindegyiken történt valami, amit a mai napig szívesen emlegetünk.

Szakmai tudásod megkérdőjelezhetetlen, mik a legjobb visszajelzések arról, hogy a nevelési céljaidat elérted?
A gyermeket, az osztályt figyelem, próbálom észrevenni a változást a viselkedésükben. Szívesen konzultálok a kollegáimmal is, érdekel a véleményük, tanácsaikat örömmel fogadom.


Érdeklődő tekintetek

Hogyan viszonyulsz a 21. század digitális technikájához az oktatásban?
Szerintem ezeknek az eszközöknek fontos szerepe van az oktatásban. Olyan lehetőségeket nyitnak meg a szemléltetésben, foglalkoztatásban, az önálló ismeretszerzésben, amelyek korábban elképzelhetetlenek lettek volna. Jelentős motiváló hatásuk van, a gyermekek nagyon vonzódnak hozzájuk.

Több éve az Iskolánkért Alapítvány elnökeként tevékenykedsz lelkesen, mikor és milyen céllal jött létre ez az alapítvány?
Az alapítványt 1991-ben alapították hajdúsámsoni szülők, vállalkozók és pedagógusok azzal a céllal, hogy az iskola oktató-nevelő munkáját anyagi forrásokkal segítse. Az alapító okiratban rögzített céljai között szerepel az iskolában tanuló gyerekek szabadidős tevékenységének támogatása, táborozásuk, versenyeken való részvételük elősegítése, a versenyeken elért teljesítmények jutalmazása,az egészségmegőrzés, s az idegen nyelvi oktatás programjának megvalósítása, fejlesztése.


Milyen támogatások valósultak meg a közelmúltban az alapítvány segítségével?
Nagy öröm volt, amikor 2015-ben beindult a táboroztatás Boldogkőváralján, és ugyanabban az évben NEA pályázati forrásból 120 gyerek kassai kirándulását tudtuk támogatni. 2017-ben az úszásoktatást segítettük Hajdúsámson város önkormányzatának támogatásából, valamint a drogprevenciós pályázat benyújtásánál is közreműködött az alapítvány.

Boldogkőváraljai gyerekzsivaj

Milyen formában lehet támogatni az alapítványt? Mi az adószáma?

Az Iskolánkért Alapítvány jogosult a személyi jövedelemadó 1 százalékából származó felajánlásokat fogadni. Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki alapítványunkat választotta kedvezményezettként. Kérjük, hogy a következő években is támogassák céljainkat! Adószámunk: 18542321-1-09.

Az iskola egykori táborhelyének értékesítésével jelentős bevételhez jutott az alapítvány, melyet egy iskolabusz vásárlásába fektetne az intézményünk. Hogyan támogathatják mindazok ezt a nemes kezdeményezést, akik segíteni szeretnének a megvalósulása érdekében?
Nagyon köszönjük mindenkinek a segítséget, több lehetőség közül lehet választani. A buszvásárlásra szánt támogatások tetszőleges értékben átadhatók az osztályfőnököknek, illetve leadhatók a gazdasági irodán. A közelgő alapítványi bálon való részvétel is a támogatás egyik lehetséges módja, a bál bevételét erre a célra fordítjuk. Az est folyamán is lesz lehetőség vendégeink számára, hogy felajánlásaikat átadják, ha azt a rendezvényen szeretnék megtenni. Az alapítvány számlájára is utalhatnak: számlaszámunk: 60600101-11000406. Kérjük, hogy ebben az esetben a közlemény rovatban tüntessék fel az iskolabusz szót, valamint az adományozó nevét.

Milyen célból kerülne megvásárlásra az iskolabusz?
Egyre nagyobb számban vesznek részt tanítványaink sport és tanulmányi versenyeken, egyéb rendezvényen a településünkön kívül is. Az elmúlt esztendőben beindult az úszásoktatás is a debreceni uszodában. A gyermekek utaztatásának megkönnyítéséhez szükséges lenne egy kb. 30 fő szállítására alkalmas busz beszerzése, amely nagy segítséget jelentene a kirándulások lebonyolításához is.

November 25-én alapítványi bál szerveződik intézményünkben. Ez itt a reklám helye. Miért ajánljuk az érdeklődőknek, hogy minél nagyobb számban vegyenek rajta részt?
Reméljük, hogy ez az este a régi hagyományoknak megfelelően most is felhőtlen szórakozást, tartalmas kikapcsolódást nyújt majd minden kedves résztvevőnek. A konyha nagyon finom vacsorával, éjféli menüvel készül, igazi ínyencség, fácánleves is kerül az asztalra. A művészetis tanulók, pedagógusok és régi tanítványaink gondoskodnak a műsorról. A zenét a hajnalig tartó tánchoz a már ismerősnek számító duó, Edina és Marci szolgáltatja. Kedvenc büfénk is nyitva tart, Pinczés Peti és kedves felesége a tőle megszokott kedvességgel és báli kínálattal várja a vendégeket. Természetesen lesz tombolasorsolás is, mindenkit szeretettel várunk!

Hány órakor kezdődik a bál, hol juthatnak részletes információhoz a kedves érdeklődők?
A bál 19 órakor kezdődik, 18.45 perckor nyitjuk a kaput a Kossuth utca felől. Az iskola honlapján, a bejáratnál és a település forgalmasabb helyein elhelyezett plakátokon megtalálhatók a rendezvénnyel, jegyárusítással kapcsolatos információk. Jegyek válthatók a titkárságon, a Városi Könyvtárban, valamint a Totózóban is.

Vannak-e már távolabbi célok az alapítvány működésével kapcsolatban?
A buszvásárlás áthúzódik a jövő évre is, addig ez marad a fő célunk. Valószínűleg lesznek még rendezvények a megvalósulás érdekében, ezek tervezése még folyamatban van.

Az iskola tárgyi feltételeinek javítását is rendszeresen segítettétek már. Melyeket lehetne esetleg ezek közül megemlíteni?
A teljesség igénye nélkül említeném meg a következőket: számítástechnikai eszközök, hangszerek a művészeti iskola számára, könyvtári állomány fejlesztése, nyelvkönyvek az idegen nyelv tanításához, különböző berendezési tárgyak, és a kisbusz.

Szép családod van, két talpraesett fiúval. Mesélnél róluk egy keveset a Suliblog olvasóinak?
A férjemmel több, mint 30 éve házasodtunk össze, a gyermekeink már felnőttek. István közgazdász, banki területen dolgozik elemzőként. Debrecenben él a családjával. Lassan már Ákos is önálló lesz. Ő informatikusnak készül, tanulmányai mellett szoftverfejlesztő egy budapesti cégnél.

A büszke családfő és a nagyfiúk

Ha jól tudom, unokák is vannak már. Ők mennyi idősek?

Két unokánk van Dávid 7 éves, ő második osztályba jár, mindene a foci. Dorka 4 éves, még óvodás, de már igazi kis hölgy.

  
Ildikó szeme fényei: Dávid és Dorka

Csoki vagy kávé? Melyik élvez elsőbbséget? Mi a kedvenc?
Kávérajongó vagyok. Nagy örömmel próbálom ki a különlegességeket, a koffeinmentest is szívesen fogyasztom.


Ha azt mondom én egy alföldi gyerek vagyok, mire vonatkoztatsz még ebből az állításból? Zenében mi a favorit? Rock mindenek felett?
A Tankcsapdára gondolok, az Alföldi gyerek című számuk nagy kedvencem. Zenei stílusokban nem vagyok válogatós, a rockot is szeretem, ha nem is  mindenek felett. Inkább előadókhoz kötődöm, örök kedvenc Demjén, de újabban egyre több Honeybeast slágert is hallgatok.

Mivel szereted leginkább eltölteni a szabadidődet?
Az utazás, a kirándulás, az unokákkal töltött idő mindig feltölt.Kedves unokái és férje körében

Miket tartasz a legjobb tulajdonságaidnak? Van- e olyan, amiken esetleg csiszolni szeretnél?

Nem is tudom, talán az empátia, mint jó tulajdonság megemlíthető.

Színház vagy mozi? Kedvenc darabod, filmed?
A színház elvarázsol, ünnep számomra egy jó előadás. Legkedvesebb darabom az Örkény drámájából készült Isten hozta őrnagy úr! Többször láttam, de nem tudom megunni.

Legszebb szó a világon?
Jelenleg a mamiiíí: imádom hallani.

Mi a legundorítóbb emberi tulajdonság szerinted?
Nem fogalmaznék ilyen keményen, de a rosszindulat, a kárörvendés taszít a legjobban.


Ha egy napra valaki bőrébe bújhatnál, ki lenne és miért?
Mary Poppins esernyőjét szívesen kipróbálnám.


Remek humorral rendelkezel, igazán színes egyéniség vagy. Milyen dolgok tudnak a leginkább megnevettetni?
Engem nagyon könnyű megnevettetni, magam nem nagyon sziporkázom, de nagyon hálás közönség vagyok. Csak az ízetlen, durva, másokat sértő tréfákon nem tudok nevetni.

Szeretsz sürögni-forogni a konyhában? Vannak-e specialitásaid, kedvenc ételeid-italaid? Ha igen, mik azok?
A főzés nem az erősségem, bár tudok főzni, nekem ez inkább feladat, mint szórakozás. Természetesen a családom kedvenceit örömmel elkészítem. A rántott csirke, a gyümölcsleves, a rakott krumpli, a hortobágyi húsos palacsinta, édességek közül a „bombajó” torta biztos siker nálunk. Újabban a kicsik kedvenceivel, a paradicsomos húsgombóccal és a bolognai spagettivel bővült a lista.

Kedves Ildikó! Köszönöm az interjút, további kellemes éveket kívánok a tanári pályán, kívánom, hogy az alapítvány elnökeként sikerüljön megvalósítani az eltervezett célokat, vágyakat. Sok boldogságot a családod és unokáid körében még több tucat esztendeig!