A jégpálya ördöge

2019. február 04. Megosztás Facebook-on A jégpálya ördöge

 Határozott, kreatív, sokoldalú. Könnyen megérteti magát a gyerekekkel. Következetesen, szeretettel nevel. Eltökélt céljai vannak a sport, s a mindennapi élet területén. Boldog férj, gyerekbarát pedagógus. A jégkorong szerelmese, az állatok barátja. Isteni humorral áldotta meg a Mindenható.
Kedves Olvasóink! Vendégszoba rovatunkban ezúttal Hajdu Sándor tanár úrral beszélgettem tanításról, családról, hobbiról, sportról, célokról és még számos más érdekes dologról. Fogadják szeretettel!Újévi fogadalom volt az idén? Mennyire vagy fogadkozós típus?
- Nálam nincs ilyen fogadalomtétel. Vannak kitűzött célok természetesen, de azok nem eseményhez köthetők.

 Igazán sokoldalú és kreatív pedagógus hírében állsz. Szerinted minek köszönhető, hogy olyan népszerű vagy a tanítványaid körében?
Nem gondolnám magam annyira népszerűnek, inkább ismertnek. A hosszú hajú, a gitáros, a kopasz, a nagy szakállú, a szolfézs tanár ... talán ezek által lehetek ismert. Természetesen nagyon örülök annak, amikor nevemen szólít, vagy rám köszön névvel kiegészítve az, akit nem is tanítok.

 Véleményed szerint a mai gyerekgeneráció nagy részének nemtörődömsége csak a digitális " rohanásnak" köszönhető? Ha nem, mik lehetnek még a háttérben? Hogyan lehetne az értékek, a tanulás iránti motivációt erősíteni a gyerekekben?
Ez egy új, és gyors generációs világ. Mi is ebben formálódunk és van aki könnyeben azonosul vele és van aki nehezebben. Amit szerintem nagyon mellőz ez a fajta digitális világ, az a személyes / társas kapcsolatok, beszélgetések. Nagyon sok  új módszer kezd az oktatásban megjelenni, ami ezt a rohanó tempót igyekszik utolérni és hagyományainkat, értékeinket beépíteni. Szerintem még gyerekcipős ez a dolog, de nagyon jó úton halad.

Miért választottad anno a tanári hivatást, mi fogott meg benne?
Nem tanári pályára készültem. Ez így alakult :)


 Kacérkodtál-e más szakmával régen az érettsegi után? Miben érzed még magad tehetségesnek?
A gimnázium utolsó évében csak a az érettségi és a felsőoktatási felvételi volt, ami számított. Nem is nagyon gondolkodtam azon, hogy mi leszek, ha nagy leszek. Csak az egyetemre való bekerülés érdekelt.

 Mik az elmúlt, mondjuk 10 év legfontosabb tapasztalatai számodra? Mit tanultál az életről, mi az amiben fejlődnöd kell esetleg?
Szakmailag rengeteget tanultam, olyan dolgokat, módszereket ismertem meg, amik nincsenek a nagykönyvben, mégis jól működnek. Türelmet, tiszteletet és alázatot a szakma iránt.

 Több éve oktatsz Hajdúsámsonban a művészeti tagozaton. Hány gyerek jár hozzád, milyen tárgyakat tanítasz?
Az idei évben járnak hozzám a legtöbben. Ez kb. 150 tanuló. A zene  elméleti részével a szolfézs tárggyal foglalkozunk. Ez magába öleli az éneklést, ritmusokat, a zenei írás és olvasás készségének könnyebb elsajátítását, a zenetörténelmet és zeneirodalmat. Én jobban szeretem az elmélet, történelem és irodalom részt tanítani.

. Milyennek látod a művészeti képzés erejét, színvonalát?
A művészettel való foglakozás új teret nyit meg a tanulók számára. Festészet, tánc, zene, ezekben tényleg önmaga kifejezésével tud foglalkozni. ez nem egy digitális világ, ezt nem lehet applikációkánt letölteni. A tanulók jelleme/ személyisége a gyakorlással változik. Meg tudja ismerni önmagát. A tanulóinkat pedig magasan képzett művész tanárok tanítják,akik segítenek ebben a folyamatban.Karácsonyi műsor előtt


 Aktívan kiveszed a részed a közösségi életből is. Állandó fellépője voltál, vagy a gyerek-és nőnapi műsoroknak, hozzájárultál nem egy karácsonyi műsor sikeréhez. Mely pillanatok voltak számodra a legemlékezetesebbek ezek közül?
Igen, felsorolni sem tudnám, hányszor vettem hangszert a kezembe iskolai műsorokon. A legemlékezetesebb talán az a karácsonyi műsor, amelynek rendezője voltam. Dickens: Karácsonyi ének c. művének színpadi változatát adtuk elő, amelynek Te is Tamás nagyon aktív  főszereplője voltál. A színdarab részleteit már egy nyári tábor idején elkezdtük összeállítani és szerintem nagyon jól sikerült. Ezért is maradt számomra emlékezetes.


 Gyakran táboroztattunk együtt a régi szép időkben. Milyen emlékeid vannak az egykori füzérkajatai táborokról?
A kajatai táborozás fantasztikus volt, jó programokkal és nagyon jó csapatokkal. Azt is jó volt látni, hogy a gyerekek egy kellően egyszerű környezetben tudnak gyerekként játszani. Számháború, foci, kiütő, színdarabok, bátorságpróba....és sorolhatnám.

Szeretsz kirándulni egyébként? Van kedvenc tájad, vidéked, ahová gyakran jól esik visszatérni?
Nem vagyok az a nagy kirándulós típus.

 Régebben sokat modelleztél, teniszeztél. Ha jól tudom, ezeknek a szenvedélyeknek már kevésbé hódolsz. Mivel kapcsolódsz ki, amikor szabadidőd van?
Régebben nagy repülőmodelleket építettem, amik természetesen repültek is. Aztán a drónokkal foglalkoztam, csak végül nagyon megszigorították a légtér-használatot. Tavaly óta viszont ismét elkezdtem modellezni, csak most rc autókat építek. Ez kisebb helyet foglal és ezeket is nagyon izgalmas összerakni.

Modellautók

Több éve már, hogy iskolánk falain belül rád talált az igaz szerelem. Azóta boldog házasságban éltek kedveseddel, Zsófival. Bemutatnád őt néhány gondolatban a Suliblog olvasóinak?

Hajduné Hőgye Zsófia, iskolánkban a citera hangszert tanítja a művészeti suliban. A népzene ezen területét öregbíti tovább és tanítványaival állandó résztvevői az iskolai, városi, és országos rendezvényeknek.

Szerelmével, Zsófival

Mi a hosszú, boldog házasság titka?
Mi még fiatal házasok vagyunk, idén leszünk 10. évesek. A boldogságot a házastársak alakítják ki, kiegészítvén egymást, és mindemellett beszélgetnek is egymással.  A jó házasság titkára nincs recept. Szeretni kell egymást.

 Sokáig pezsgő, városi életet éltél, majd kiköltöztetek Hajdúsámsonba. Mi volt az oka ennek a nagy lépésnek az életedben?
Nem fértünk el a repülőktől és kellett egy nagyobb ház.

 Fontos szerepet tölt be az életedben a vallás. Hogyan gyakorlod és mi az, amiben igazán hiszel?
Igen nagy szerepe van a hitnek az életemben/életünkben. Vasárnap kimaradhatatlan számunkra az Istentiszteleten való aktív jelenlét.

 Mik a legnagyobb céljaid a közeljövőben?
Vannak tervek, kisebbek, nagyobbak. Egyszer majd beérik mindegyik és gondolkodok egy még nagyobbon.

 Hogy érzed, rátaláltál mostanra az igazi önmagadra? Mennyire vagy elégedett az eddigi életeddel? Ha nem, mi az, ami hiányzik?
Nem vagyok elégedetlen, sőt. Hálás vagyok mindenért ami van. Önmagamra, hogy rátaláltam e? Fiatal vagyok még ezen gondolkodni. Ha 75 évesen nyugdíjba megyünk kérdezz rá ismét .:)


 Póker vagy labdarúgás? Mit szeretsz ebben a két sportban?
A pókert nagyon szerettem,  de csak baráti körben. Amikor arról szól a játék, hogy közben egy nagyon jót beszélgetünk. Hogy most egy hamburger vagy egy fütyülős nyalóka a nyeremény az ilyenkor lényegtelen. A focit nagyon szeretem, bár az idei év egy komolyabb bokasérüléssel kettévágta a focira járás lehetőségét. De még visszatérek.

 Szereted a hideget, ugye?
Persze, de csak mesterséges körülmények között.

 Évek óta fontos szerepet kap az életedben a jégkorong, ez a nem egyszerű, nem mindennapi sportág. Milyen pluszt hozott az életedbe?
Igen, ez az a sport ami a szabadidőm nagy részét kitölti. Nagyon szeretem ezt a sportot, és a sporttársaim nagyon szuper emberek. Együtt megyünk a jégre és együtt küzdünk a teljes egyesületért, a városért. Mivel egy nagyon gyors és intenzív sport, a döntéseknek is gyorsnak kell lenniük. Ez a hétköznapokra is kiterjed és ott is igyekszem gyors,és a helyzetet mérlegelve a legjobb döntést hozni.

Csapattársai körében

 Jelenleg milyen szinten játszol, meddig tervezed és hová szeretnél eljutni?

Az Országos Bajnokság Amatőr kategoriában vagyunk. Az egyesület másik fele nem amatőrben indult idén. Ez az OB 4 és OB 3 szakosztály.
2012-ben csatlakoztam a DJKSE csapatához, ahol 2 évig védő poszton voltam. Aztán szélső (csatár) posztra kerültem és jelenleg is ez a területem. 
Jelenleg tehát a OB bajnokságban vagyunk, ahol sikerült az alapszakaszt veretlenül megnyerni.  Most kis pihi és jönnek az elődöntők és a döntő.
A DJKSE-vel eddig kétszer emelhettem fel a bajnoki serleget és idén is ezt szeretnénk elérni.
Addig püfölni a pakkot amíg csak lehet, de csakis amatőr bajnokságokban.
Így is annyi röntgenfilm készült rólam, hogyha összeraknánk mozgófilm lenne belőle.

 Mit üzennél a fiatal srácoknak, miért sportoljanak minél többet?
A sport szerintem mindenre jó. Legyen az futás, vagy úszás, vagy foci.....bármi, a szervezet éhezik testmozgásra. Frissíti az elmét, megtanít az alázatos játékra, a mások tiszteletére.  De a lényeg, hogy jó érzi magát az ember sportolás közben.
Most jön a reklám helye: Egyesületünk várja a jégkorongozni vágyókat. Korhatár 16- 99. Keressetek bennünket a facebook-on: djkse sportegyesület.

 Nagy állatbarát hírében állsz, nagyon szép kutyusotok van. Honnan ered az állatok szeretete, tisztelete?
Mindig is szerettem az állatokat. Két kutyusunk van, anyja -lánya. A nagyobbik Gyömbér, a kisebb Bodza.

Az imádott kutyusok

 Milyennek szeretnéd látni magad, mondjuk 10 év múlva?

Elnézvén a 10 évvel ezelőtti fotókat, szerintem most sokkal jobban nézek ki. Éppen ezért 10 év múlva még jobban fogok kinézni.


 Aktívan részt veszel a városi megemlékezéseken, ünnepségeken is. Zsófival rendszeresen színesítitek Hajdúsámson kultúrális életét. Honnan ez a sok energia?
Nehéz összehangolni a városi dolgokat. Ezek a kulturális rendezvények általában hétvégén vannak. Akár helyi, vagy más városban van a rendezvény az mindig egy teljes napos program. A nyári, őszi szezonban pedig elég sok rendezvény van, és itt azért még mindig hétvégéről beszélünk. Energia van, csak néha hamarabb lefő a kávé és elfogy az erő.

 Ha jól tudom nyáron városi elismerésben is részesültetek. Milyen elismeréssel gazdagodtatok?
Zsófikám kapta a város közművelődési díját. Nagyon büszkék vagyunk Zsófira. A megosztott fotón én csak a dekoráció voltam.

 Mit kívánhatnék neked az interjú végén az új esztendőre?
Jó egészséget!
És Hajrá DJK!

Kedves Sanyi! Köszönöm az interjút, jó egészséget és sok sikert kívánk céljaid eléréséhez a katedrán, a jégkorongpályán s a magánéletben egyaránt!


A cikket írta:

Módis Tamás

magyar nyelv és irodalom, kommunikáció