A céltudatos vadász

2017. december 21. Megosztás Facebook-on A céltudatos vadász

Szeme ösztönösen a pályán. Tágra nyílt retinával fürkészi a terepet. Minden fronton. Nemcsak a természetben, hanem a pályázatok tekintetében, a jobbnál jobb lehetőségek megragadásakor is.
Remek érzéke van hozzá. Mint gondos gazda terelgeti nyáját, formálgatja, csiszolja a rábízott közösséget.
Mint minőségi vadász, mindenben a legjobbra törekszik. A tökéletes zsákmányra. Nem maga, az általa irányított település érdekében. Trófeákra a munkában, a teljesítményben.


Szerényen, alázattal.


Éjt nappallá téve azon dolgozik, hogy virágba borítsa környezetét. Hogy a hajdúsámsoni emberek mindennapjait megkönnyítse, problémáikra megoldást találjon. Nem futamodik meg a kihívások elől, nem keres menedéket az erdő sűrűjében.
Bátran néz szembe a nehézségekkel. Szavai mögött mélységes gondolatok, mondanivalók rejtőznek. Nem puffogtat üres frázisokat. Lépésről lépésre építkezik.
Kíméletlen vadászként csap le minden remek lehetőségre a kisváros érdekében. Igyekszik támogatni a minőséget, legyen szó kultúráról, sportról vagy bármi másról.


Itthon van.

Sugárzik róla, hogy jól érzi magát a bőrében. Ez a település az élete. Az itteni emberek rezdülései, örömei, gondjai kúsztak az elmúlt évek alatt láthatatlanul a bőre alá. S ívódtak a pólusokon keresztül a lelkébe.
Tisztában van a vállára nehezedő mázsás teher súlyával. Mégsem billen át a ló túloldalára. Ugyanolyan ember maradt, mint hivatalba lépése előtt volt.


Egyszerű, jószívű, segítőkész.
Vérbeli sámsoni.


A horizontot folyamatosan kémlelve mindig új és újabb nemes célok mozgatják. Látcsövével egyúttal a távoli jövőt is fürkészi. A kiaknázandó lehetőségek halmazát. Kizárólag a közösség érdekében. Optimista természet, kit szíve vezérel lángcsóvaként a mindennapok útvesztőjében.
A csapatmunka híve, a megoldások embere. Munkájának gyümölcse gyakran szüretelhető a mindennapokban.

 

Együttműködő, realista.
Céltudatos vadász.
A legnemesebb fajtából.


Kedves Olvasóink! A 2017-es esztendőben Vendégszoba rovatunk utoljára tárja szélesre kapuit. Mai vendégünk Antal Szabolcs Úr, Hajdúsámson város polgármestere, akit igyekeztem olyan oldaláról megvilágítani, amelyet a mindennapok taposómalmában nem biztos, hogy mindannyian ismerhetnek. Vele beszélgettem családról, a közeljövő kihívásairól, munkáról, kikapcsolódásról, a karácsony közeledtéről, intézményünkkel való kapcsolatáról, az iskolabusz megvásárlásának lehetőségéről s még számos érdekes dologról. Fogadják szeretettel az idei év utolsó anyagát, s engedjék meg, hogy ezúton is áldott, békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben, egészségben gazdag boldog új esztendőt kívánjak mindannyiuknak!


Tudja mit jelent a Szabolcs név, polgármester úr?
Tudom, igen. Hárman vagyunk testvérek, mindhárman fiúk, nyilvánvalóan az egyik testvérem az apai nevet vitte, a Ferencet, legkisebb öcsém Attila, én pedig Szabolcs névre lettem keresztelve. Általában a történelmi dolgok mentén haladt édesapám a névválasztásban, egy-egy beszélgetés alkalmával mindig szóba jön a mai napig a múlt, a történelem, rövidebb hosszabb-távon mindig beszélgetünk a honfoglalásról, ezért is lett Szabolcs a nevem.


A neten találtam egy jelentést, ami nem történelmi eredetű: ismeretlen. Ez Önre azonban abszolút nem jellemző, hiszen előszeretettel vesz részt minden városi rendezvényen. Ha egy szóval kellene kifejeznie, mit jelent az Ön számára a polgármesterség?
Felelősséget és felelősségteljes munkát, amit minden munkaórám minden percében ez jellemez, nem lehet egy percet sem, egy részfeladatot sem megfontolatlanul elvégezni.


Ünnepi rendezvényen


Hány évesen fordult meg először a fejében, hogy településvezető szeretne lenni, hogyan érlelődött meg ez a gondolat végül?
2009-ben csöppentem a közéletbe, 2000-ben az iskolai tanulmányaim elvégzése után egyből vezetői beosztásba kerültem. Szerencsére mindenhol helyt tudtam állni, jó vezetőként dolgoztam, tevékenykedtem. Meg voltak velem elégedve a főnökeim. A politikába kerülve is adódtak lehetőségek, tudtam bizonyítani, hogy jó irányító lehetek. Amikor megfordult a fejemben, hogy nekiveselkedjek ennek a kihívásnak, az vezérelt, hogy ha meg tudtam állni a helyem máshol, más vállalkozásokban ahol dolgoztam, akkor itt is képes leszek bizonyítani, előzetes tapasztalatokat alkalmazva. Fokozatosan igyekeztem előbbre lépni. Mindig követtem egy mondást: nem mindig abból lesz vezető, aki nagyon az akar lenni. Ez azt gondolom így is van.


Sok lemondással jár a feladat? Nem volt olyan pillanat, amikor azt mondta, hogy nem csinálom tovább?
Nem bántam meg, sosem volt ilyen. Nyilván vannak mélypontok, van amikor elveszi valami a kedvemet, de nem bántam meg. Rengeteg áldozattal jár, nagyon magányos szakma ez.


Változott-e valamit a személyisége, változtatott-e emberileg valamit Önön ez a poszt?
Azt gondolom, hogy nem. 37-38 évesen kiforrott személyisége van mindenkinek. Ha valaki hatalmat kap, vagy szerez, előfordul, hogy kivetkezik önmagából. Én azt gondolom, hogy én nem ez az ember vagyok. Akik körülöttem vannak, barátaim, ismerősök, ugyanazok akik voltak előtte is. Nyilván vannak mások is, vannak lemorzsolódások, de ez egy ember életében megszokott. Kellően tudok élni ezzel a státusszal, nem pedig visszaélni.


Miért tartja fontosnak, hogy polgármesterként személyesen tiszteletét tegye a legkisebb rendezvényektől a legnagyobbakig mindenen?
Sajnos sokszor látjuk, ha valaki magasabb beosztásba kerül, rossz lóra ül. Vannak ilyenek, de mindenki saját maga felelős a cselekedeteiért. Szerintem, ha az időm engedi, és legtöbbször úgy csinálom, hogy engedje ahová meghívnak, a legtöbb esetben eleget teszek a meghívásnak. Odafigyelek erre, mert megtiszteltetésnek veszik, fontos hogy az emberek között legyünk, beszéljünk, kommunikáljunk velük, nagyon sok információ nem jut el hozzám a mindennapok taposómalmában, az emberek között mozogva viszont sok érdekesség, hír birtokába juthatunk.


Nyugdíjas találkozón


Nagy szívügye a közmunkaprogram, illetve az ön ötleteként valósult meg egyedülálló módon a településen egy olyan állattartó telep, amely vadfácánokat nevel. Miért tartotta fontosnak eme projekt megvalósítását?
Nagyon sokan elítélték a közmunkaprogramot. Én úgy gondolom megmutattam, hogy van értelme. Két-három évvel ezelőtt a kertészeti tevékenységünkben nyilvánult ez meg, elsőként az uborkaültetvényben, Kelet-Magyarországon közmunkaprogram keretében ekkora uborkaültetvény szerintem nincs is. Málnás kert, majd állattartó telep követte ezt. Nagyon közel áll hozzám mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés, ez agrármérnök végzettségemnek is köszönhető talán. A településre a fácánnevelés volt főleg jellemző a 70-80-as években, szerencsére vissza tudtuk ezt hozni. Egyúttal olyan dolog, ami a madarak által nagy értéket képvisel. Több ezer forint egy madár, mivel ridegtartásban tartjuk őket, a gondozásuk nem igényel túl nagy emberi munkaerőt. Amellett hogy szép dolog, elég jövedelmező is.


Nagyon szereti támogatni a nemes célokat, kezdeményezéseket. Nemrég jelentős összeggel járult hozzá az Iskolánkért Alapítvány és az általános iskola közös célkitűzéséhez, az iskolabusz megvásárlásához, amit köszönünk szépen az alapítvány és az intézmény nevében. Miért lenne jelentős lépés, ha ez a kiemelt célkitűzés megvalósulhatna?
Azt gondolom, mindent támogatni kell, ami a gyerekekről szól, ezek nemes célok szoktak lenni. Közel vagyunk Debrecenhez, ott több lehetőség van, mint a legtöbb megyeszékhelyen. Nem lehet akadálya annak, hogy 9 kilométerre a cívisvárostól a gyerekeink ne élvezhessék azokat a dolgokat, amelyeket az ott élő diákok ki tudnak használni. Ha ehhez kell egy szállító jármű, akkor nyilvánvalóan meg kell vásárolni. Ne ezen múljon, hogy úszásra, kulturális programra, vagy bármilyen más kiegészítő plusz lehetőségekre eljuttathassuk gyerekeinket! Emiatt is támogattam, hiszen nemes cél, jó cél. Akik kitalálták, az ő érdemük. Láttunk már a településen olyan remek célt, amihez nem nagyon akart összegyűlni a tervezett összeg, de összefogással csodákat lehet tenni. Bízom benne, hogy ez esetben is sikerül az iskolabusz megvásárlása rövid időn belül.


Az alapítványi bál megnyitóján


Az iskola és az önkormányzat között nagyon szoros kapcsolat áll fenn, Ön szerint minek köszönhető ez a remek együttműködés?
Azt gondolom, hogy a város és az iskola vezetésének köszönhető ez. A legközelebbi szomszédos intézményünk az iskola. Szerintem senki nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne legyen jóban a másikkal. Mi tudunk segíteni olyan dolgokban az iskolának, amiben más nem tud, viszont az iskola is tud nekünk olyanokban, ami segítségeket nem kaphatnánk meg máshonnan. A nagyobbik részt azonban a gyerekek jelentik. Sámsoni gyerekek járnak az iskolába, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a viszony jó legyen, ami tényleg az egyébként. Ha vannak dolgok, amiket együtt kell hogy megvalósítsunk a gyerekeink érdekében, akkor meg kell valósítani. Most az aktuális közös érdek a buszvásárlás, reméljük, hogy meg is fog valósulni.


Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy az alapítványi bálon védnökként vett részt. Hogyan érezte magát? Az adományozáson túl miért fontos az ilyen nagy volumenű kulturális rendezvények lebonyolítása Ön szerint?
Látjuk a mindennapokban, hogy milyen világban élünk. Sok ember, a média, a műsorok, azok a dolgok, amik a gondolkodást és a világhoz való hozzáállást befolyásolják, nem abba az irányba terelik az embereket, hogy fogjanak össze, tartsanak össze és alkossanak közösséget. A legtöbb dolog közösségromboló hatású, viszont közösségekre szükség van. Látjuk, hogy nálunk sincs sok szórakozási lehetőség. Kerestek már meg többen, hogy biztosítsuk ezt, mi sajnos ezt nem tudjuk megígérni, nem tudunk szórakozóhelyet nyitni. Más vállalkozókkal beszélve nem látok most affinitást, hogy valaki gondolkodna ilyesmiben. S ha van egy jó bál, akkor lehet egy jót vacsorázni, táncolni, találkozni másokkal, vigadni, szórakozni. Vagyis a cél megvalósulása mellett remek kikapcsolódási lehetőséget is biztosított ez a program. Látszik, hogy szükség van a közösségekre, az összefogásra. Ha nem lehetne közösséget kovácsolni, ha nem tudta volna az iskola így megszólítani az embereket és elhívni ebbe a bálba, nyilvánvalóan a támogatók is jóval kevesebben lettek volna. Mindenféleképpen szükség van a közösségekre, rengeteg energiát fordítunk az építésükre, a velük való kapcsolattartásra, hiszen látszik, hogy vannak dolgok, melyeket nem lehet egyedül megvalósítani.


Agrárvégzettséggel rendelkezik, a sámsoni vadásztársaság tagja is egyúttal. Mit jelent az Ön számára a vadászat?
Nekem a legszeretettebb hobbim ez, a maga kikapcsolódásával, a friss levegővel, a természet szeretetével. Kevés alkalommal van lehetőségem a szabadba kivonulni, nem a megszerzett vadhús motivál, inkább a jó levegő és a természet szeretete.


Nagy természetbarát hírében is áll. Ebben a globalizált világban miért tartja fontosnak, hogy a természetvédelem központi szerepet kapjon az emberek tudatában?
Nagyon fontos a természetvédelem és a vadgazdálkodás is, ha nem lennének harmóniában, nem lennének vadállatok sem. Beleszól az ember a természetbe, de fontos, hogy fenntartsuk azt az arányt, amely most is jó fenntartással rendelkezik. Vadállatok tekintetében gazdag területről beszélhetünk környezetünkben. Fontos, hogy a gyerekeinknek tudjunk majd hagyni valamit örökül, fontos a természetvédelem. Sokat küszködünk az illegális hulladéklerakó helyekkel. Rengeteg időt fordítunk a közterületek fenntartására, a hulladéklerakók felszámolására. Ez alap, meg kell tanulniuk a mai gyerekeknek, hogy nem szabad szemetelniük, mert bele fogunk fulladni.


Városi ünnepségen


Milyen ember Antal Szabolcs valójában? Más a hivatalban és otthon a szerettei körében?
Én azt gondolom, hogy a kontrasztnak minél kisebbnek kell lennie, kicsi is ez. Nagyon sok döntést érzelmek alapján hozok meg, erre büszke vagyok. A családban is nagyon fontosak az érzelmek, nagyon fontos az érzelmi háttér, de benn a munkahelyen is kellő empátiával kell állni a dolgokhoz, sokszor inkább a szívemre hallgatok, mint az eszemre, de szerencsére soha nem hagyott még cserben.


Családcentrikus ember hírében áll, négy gyönyörű kisfiú büszke édesapja. Ők is gyakran kísérik el apát a természetbe. Mesélne róluk egy keveset a Suliblog olvasóinak?
Természetjárások alkalmával valóban rengeteg időt töltünk a szabadban. Próbáltam elérni ebben a mai modern világban, amely gyerekeinket is érinti és megérinti, hogy minél kevesebb időt töltsenek a számítógép előtt, s annál többet a természetben. Elsősorban hétvégente tudok több időt tölteni a gyerekeimmel, s ez kihagyhatatlan része az együttléteknek. Ez valamikor csak a sámsoni határra korlátozódik, van amikor az erdős puszták vidékére, ha pedig el tudunk utazni akkor a Zemplént vagy a Mátrát is próbálom megmutatni a gyerekeknek. Sok mindent próbálok átadni abból, amit én is kaptam a nagyszüleimtől a természet szeretetével kapcsolatban. Sokat járunk gombászni. Azt gondolom, azok a gyerekek, akik a természettel szoros kapcsolatba kerülnek, nem lehet kérdéses számukra, hogy tiszteljék és szeressék. Aki a növényeket és állatokat szereti, rossz ember nem lehet. A természetbarátok általában jó emberek.

 

Ha már gyerekek, milyennek látja az iskolánkban zajló szakmai-nevelő munkát jelenleg?
Azt gondolom, jelentős pozitív változások mentek végbe az iskolában a szakmai-nevelő munkában, nagyon jól menedzselt iskoláról beszélhetünk, amely feladatainak nemcsak eleget tesz, oktat, képez és tanít, hanem nevel is. Nagyon sok gyereknél nem biztos, hogy a családi háttér olyan, vagy a családi kötelékek olyanok, hogy mutatni képesek a jó utat egy gyerek vagy egy diák számára. Ez az iskola a jó úton tartásban, a jó útra való terelésben biztos vagyok, hogy az élen jár, kellő empátiával rendelkezik a hátrányos helyzetű diákok felé is, megpróbálja azt a pluszt megadni, amit a családjukban nem kapnak, nem kaphatnak meg. Látszik a pedagógusokon, a dolgozókon, mint egy család van jelen az iskola, mindenki úgy próbál hozzáállni az oktatói-nevelői munkához.

 

Hogyan viseli az alattomos nemtelen támadásokat, a kritikát, szokták-e ilyenek érni?
Természetesen ez a munkámmal jár, szerves része ennek. Mindig vannak elégedetlen emberek és elégedetlenkedők. Mindenkinek nem tudunk sajnos megfelelni, a lakosság nagy részének azt hiszem meg tudunk felelni. Egyik fő mottóm: Ha van probléma, és van ami problematikus, üljünk le és beszéljük meg! Mindent meg lehet beszélni, mindenkire van idő, sok esetben fogadóórán kívül is fogadok lakosokat, aki megkeres mindig szívesen látom. Számos módja van annak, hogy elérjenek, állok is elébe, sokféle csatornán megtalálható vagyok. Vallom, hogy minden esetben beszéljük meg a problémákat, ha tudok segíteni, segítünk. Az már más kérdés, van-e módunk, lehetőségünk vagy hatáskörünk arra, hogy segítsünk, mert sajnos sok minden nem önkormányzati hatáskörbe tartozik. Ha viszont valaki hátulról támad, azokról megvan a véleményem. Sajnos ilyenek minden településen akadnak, próbáljuk ezeket kivédeni és nyílt lapokkal játszani. Sajnos van olyan ember, aki nem akar leülni, csak ártani akar, az ilyeneket csak sajnálni tudom.


Mi a véleménye a közbeszéd egyre erőteljesebb eldurvulásáról?
Ahogyan említettem vannak, voltak és lesznek a politikában, akik méltatlanok arra, hogy magasabb pozíciót betöltsenek. Az ő tevékenységük által az emberek hajlamosak megbélyegezni másokat is. Valljuk be, hogy nem örvend igazán nagy népszerűségnek 2017-ben a politikusi pálya. Megvan ennek az oka, besokalltak az emberek a politikától. Bármi történik, két percen belül hír lesz belőle, akkora hírzuhatag van mindenfelől, az emberek befogadóképessége telítődött, elteltek a politikával. Viszont szükséges, néhány dolog nem megy nélküle. Egy politikus legyen mértéktartó és legyen azzal tisztában, hogy nem engedhet meg magának olyan dolgokat, mint egy hétköznapi ember.


Ha kezébe adnának egy varázspálcát akár település, akár országos szinten, miket tartana most a legfontosabbnak megvalósítani?
A települési dolgokkal önzőbb vagyok, főleg ezek érdekelnek elsősorban. Ha kívánhatnék, elsősorban helyi előnyöket kívánnék. Zászlóshajónkra tűztük az utak és utcák rendbetételét, ez a legelsődlegesebb dolog, amiben jelentős változásokat szeretnénk elérni. Az emberek anyagi helyzetét szeretnénk rendbe tenni, sajnos az elmúlt rendszereknek köszönhetően nagyon sokan kerültek reménytelen helyzetbe, adósságcsapdába. Sokan visszafordíthatatlan úton vannak, rossz ezt látni. A harmadik nem anyagi dolog lenne, örülnék, ha egy kicsit nagyobb nyugalom és békesség lenne az emberek lelkében. Ha ez tudna változni, sokkal előrébb tartana a világ. Az elégedetlenségből problémák fakadnak, ez kihat mindenre, ezen változtatni kellene.


A vadászaton kívül van-e más hobbija? Ha jól tudom, rendszeresen fellép az önkormányzatok országos focikupáján is, mit jelent a sport az életében?
Mindig nagy jelentőséget töltött be az életemben a sport. Diákkoromban futottam, maratoni futó voltam, de a kerékpárral is jó barátságot ápolok. Futballoztam is, kapus voltam, de sajnos idő hiányában nem nagyon tudok hódolni ezeknek a szenvedélyeknek, illetve a sport és a testmozgás az, ami elmaradozott az utóbbi időben. Ezen kívánok változtatni, mert érzem magamon, hogy szükségem van a testmozgásra.


Sportolás közben


Mi a kedvenc focicsapata egyébként nemzetközi és hazai színtéren?
Itthon a Debrecen, nemzetközi terepen pedig a Barcelona.


Nagy támogatója a helyi sportéletnek, tudtommal egy műfüves labdarúgópálya elkészítése is tervben van a településen, hogy áll ez a beruházás jelenleg?
A Hajdúsámsoni Sportcentrum, az iskola mögötti sporttér az elmúlt harminc évben nem fejlődött annyit, mint az elmúlt négy évben. Ezt mindenki láthatja, felmérheti a saját szemével. A héten terítették le a műfüvet, ez mindenféleképpen az idei évben készre lesz jelentve, illetve három hete nyertünk egy pályázatot, amelyben a pálya körbekerítésére, az eredmény kijelzőjére, a lelátó rendbetételére is biztosítva van egy komoly összeg. Ezekkel a beruházásokkal olyan szintre épül a sportcentrum, hogy nem kell szégyenkeznünk, ha idegen csapat fog ide érkezni. A műfüves pályának az ünnepélyes átadóját az évszakra való tekintettel tavaszra halasztjuk, ugyanis szeretnénk meghívni azokat a támogatókat, szponzorokat, akik TAO-val, akár más támogatással segítették egyesületünket, s szeretnénk az átadót összekötni egy focikupával is.


Tagja a Technikai Tömegsport Egyesületnek is, mely technikai sportok állnak önhöz a legközelebb?
Nyilvánvalóan nézve egyesületeinket, a futball mellett az íjászat az, ami nagyon közel áll hozzám, nagyon eredményesek vagyunk benne, minden tiszteletem ezé a sportágé.


Van-e valamiféle önkifejezési formája esetleg? Írás?
Kevés szabadidőm van, a szabadidőm sajnos nagyon korlátozott. Zenét nagyon szeretek hallgatni, elsősorban a pop-rock, illetve a népzene, amik kedvenceknek számítanak. A zenehallgatás mindig megnyugtat, mindig el tudok benne mélyülni, ha nyugalomra van szükségem.


Említette, hogy nagyon szereti a történelmet. Honnan a vonzalom, melyik történelmi korszak áll Önhöz a legközelebb és miért?
Ötösre érettségiztem, mindig nagyon érdekeltek a történelmi összefüggések. Az összes dolgozatom megvan egyébként, az általános történelmen kívül inkább a 18-19. század fogott meg az iskolai tanulmányaim alatt. Egykori középiskolai tanárommal jóbarátok vagyunk azóta is, összejárunk a mai napig.


Mit tart a legnagyobb erényeinek, ha ki kellene néhányat emelni?
Nagyon örülök, ha erényekről is beszélhet az ember. Szerintem egy jószívű, jóindulatú ember vagyok és nagyon megértő. Sokszor találkozom olyan kihívással és élethelyzettel, hogy nem tudok segíteni, mint magánember nem tudok segíteni, vagy mint önkormányzat nem lehet valakin segíteni. A legtöbb esetben ezek a szituációk viselnek meg. Amikor az élet olyan helyzetet hoz, ha olyan élethelyzet adódik, hogy tehetetlenek vagyunk, ezeket nehezen tudom elviselni.


Könnyen túllép egyébként a kudarcokon?
Igen. Mindig vannak gondok, azonban ha történik valami negatív dolog, eddig mindig rövid időn belül megmutatott valami jót is. Sosem csüggedhetünk, nem veheti el a kedvünket semmi. Itt vannak az eredmények, s szerencsére folyamatosak a visszacsatolások. Legyen ez akár egy levél a lakosságtól, egy köszönetnyilvánítás, bármi. Nagyon hajlamosak az emberek a jót megköszönni bárkinek, nagyon jó, ha olyan emberrel találkozunk, aki felhív egy probléma megoldása után és megköszöni szépen. Történt ez éppen nemrég a kihelyezett buszmegállók esetében. Ez akkora erőt ad, hogy minden problémát elfeledtet.


Szeret-e utazni, van e- olyan külföldi kultúra, ahol esetleg nem járt még, de nagyon szeretné megismerni?
Nagyon kevés országban jártam, szeretek utazni. Belföldön gyakran ismerek meg új helyeket, ilyenkor tágra nyitott szemekkel kebelezem be a táj szépségeit. Ázsiába nagyon szeretnék eljutni, de semmi esélyt nem látok rá a közeljövőt tekintve.


Ha már kultúra: van-e kedvenc színdarabja, filmje?
Azt hiszem, mindent elárulok magamról, az elhangzottakat megerősítem, ha elmondom a kedvenc filmemet: Forrest Gump.


Nemrég Hajdúsámsonban egy amatőr, rendkívül lelkes színjátszócsoport alakult, Névtelen néven, Ön is megtisztelte legutóbbi telt házas előadásukat.  A társulat vezetői és tagjai szívvel-lélekkel dolgoznak azért, hogy a település sokrétű, kulturális életét még magasabb szintre emeljék. A jövőben, ha esetleg a költségvetés ad erre lehetőséget, elképzelhetőnek tartja-e, hogy támogatásban részesüljenek?
Azt gondolom, hogy amit ez a színjátszó csoport nyújtott dec. 2-án és 3-án, akár színvonalát is tekintve, mindenféleképpen azt mondatja velem, és azt mondatta velem az előadás után is, illetve a társulat vezetőjének, s a rendező asszonynak is azt mondtam, hogy semmiféleképp nem szabad abbahagyni, ezt folytatni kell. Ez már az a kategória, hogy ezt művelni kell, csalódást okoznának a közönség számára, ha leállnának. Nagyon megfogott a darab engem is, sőt az előadás után beszélgettem olyan emberekkel, akik nem gyakorolják a vallásukat, mégis nagy hatással volt rájuk, elgondolkodtatta őket a színdarab. Biztos vagyok benne, hogy ez is volt a célja, hogy minél több mindent vigyenek haza az emberek a látottakból. Nagyon sok mindenkit támogatunk Hajdúsámsonban, akár kulturális, akár sporttevékenység tekintetében. Úgy hiszem, ez már az a színvonalú társaság, aki csatlakozhat azoknak a köréhez, akiket támogatni tudunk, támogatandóak. A formáját és a módját kell majd megtaláljuk, megbeszéljük, de úgy gondolom ezen nem múlhat ennek a társulatnak a jövője.


Nagy állatbarát hírében is áll, nemrég fogadott be egy kiskutyát. Ön hogyan büntetné az állatkínzókat? Sajnos egyre több szörnyű esetről hallani.
Nagyon nehéz kérdés. Ha azt mondanám, hogy drasztikusan és azt kellene kapja amit tett vagy művelt, arra gondolna mindenki milyen gonosz vagyok. Nem mondom ezt, nyílván emberek vagyunk, a törvény szigora úgy gondolom kellően bünteti ezt. Az elmúlt években a büntető törvénykönyvet kellően változtatták, s egyre szigorítják ezt a bűncselekményt is, most már szabadságvesztéssel is sújtják. Az igazságszolgáltatás kellően ott van ezeken az ügyeken, kellően bünteti az állatkínzókat. Üdvözlöm ezeket az intézkedéseket, egy olyan állat, amely ki van szolgáltatva az embernek, nem válhat erőszak tárgyává.


Mit szeretne látni mondjuk két év múlva, mi lehet az a cél, amit nagyon szeretné, hogy meglegyen a környezetében?
Legfőképp az egészség. Erre épül minden, ha ez megvan, könnyebben tudunk ráépíteni mindenféle tevékenységet. A gyerekek egyre nagyobbak, egyre jobban háttérbe fog szorulni az általános apa-fia viszony, s egyre nagyobb mértékben tud kialakulni egy baráti kapcsolat közöttünk. Fiatalosabbak a mai apukák, mint a mi szüleink voltak, a gyerekek jobban felnőttek, mint mi voltunk. Ennek a két szegmensnek találkoznia kell. Amiben lehet számítani egy apának a gyerekeire, én számíthatok, nagyon várom már, ha nagyobbak lesznek a gyerekek, s elérik a felnőttkor küszöbét, vajon milyen programokat fogunk együtt csinálni. Legyen egészség, hogy végezhessem a munkámat, a feladataimat, s ennek a szeretteim hasznát tudják látni.


Jócskán benne vagyunk az advent időszakában, mit jelent Önnek a szeretet ünnepe, hogyan ünneplik családi körben?
Minél többet szeretünk együtt lenni. Egyébként épp a mai napon hívtam össze az önkormányzat dolgozóit és bejelentettem, hogy két ünnep közt nem kell bejönniük dolgozni, szeretném, hogy legyenek otthon minél többet a családtagjaikkal, szeretteikkel. Sokat dolgoztunk az idei évben, nyolcvan százalékunk női dolgozó, egy családanyának rengeteget jelent, ha otthon tud lenni ilyenkor. Ügyeleti rendszerben meg tudjuk oldani a munkákat. Készülődjön mindenki, legyen a családtagjaival, szeretteivel, hisz rohanó világot élünk.


Mit jelent önnek ez a szó: Hajdúsámson?
Nagyon büszke vagyok arra hogy itt születtem, hogy itt élek, s hogy ennek a városnak lehetek a vezetője. Mindig tartoztunk valamelyik szomszédos településhez korábban, akár közigazgatásilag, akár másképp. Azt hiszem önálló stabil lábakon állunk, nagyon jó kisváros vagyunk Debrecen szomszédságában. Az ország második városa mellett sok előnyt élvezünk. Hatalmas választékkal bíró lehetőségek vannak Debrecenben minden téren, de haza, pihenni a nyugalomba jövünk. Nagyon jó a levegő, remek az ivóvízünk, s a közösségek is szoros kötelékben vannak egymással. Az embereket itt még nem érte el az a nagyvárosi életmód, hogy nem tartanak igényt egymásra, megvan az összetartás. Büszke vagyok arra, hogy itt lakom, itt élek, nagyon sok olyan pozitívum van, ami más településnek nincs meg. Az elkerülő megépítésével pedig még élhetőbb városunk lesz, úgy gondolom.


Hivatalos személyek körében


Mi a legnagyobb hatású irodalmi műve, olvasmánya?
Elsősorban Ady Endre és Pilinszky János a kedvencek. Az ő verseiket a mai napig nagy előszeretettel forgatom, sok mindent máshogy látok már olvasásuk közben, mint abban az időben.


Kedvenc étele-itala?
Szeretem a magyaros ételeket, leveseket. Gulyás, lebbencs elsősorban. Szeretek főzőcskézni, kikapcsol nagyon. Inkább azokat a hagyományos ételeket kedvelem, amelyeket édesanyám, nagymamám főzött. Italok tekintetében nem vagyok válogatós, inkább vizet fogyasztok minél többet, különleges alkalmakkor pedig száraz vörösborokat szeretek legfőképp megkóstolni.


Hegyvidék vagy vízpart?
Egyértelműen hegyvidék.


Kedvenc száma, színe?
A 7-es és a zöld.


Mire a legbüszkébb eddigi polgármesteri ciklusából?
Útépítés és utak építése.


Ha egy napra valakinek a bőrébe bújhatna, ki lenne az és miért? Van- e példaképe?
Egy helikopterpilóta bőrébe szívesen bebújnék.


Mit üzenne Hajdúsámson lakosságának, gyerekeknek, szülőknek a 2018-as esztendőre?
Az újévi kívánságok már érkeznek hozzánk is, mi is közzétettük már ezeket a Sámsoni Hírlapban. Ezek önmagukban nagyon fontosak, de tartalommal kell mindenképpen megtölteni. Jövőre mindenkinek nagyon jó egészséget kívánok, így lehet megvalósítani azokat a célkitűzéseket, amiket kitűzött mindenki, tényleg egy olyan nyugodt életet, amit mindenki szeretne, és amiért mindenki dolgozik. Mindenki találja meg önmagát, a lelki békességét és az élet értelmét. Minden percét megélni az életnek úgy, hogy tudjon elszámolni az ember a tetteivel, s önmagával.


Tisztelt Polgármester Úr! Köszönöm a beszélgetést, sok sikert kívánok az iskola minden dolgozója nevében céljai, tervei megvalósításához, kellemes ünnepeket szerettei körében és egészségben gazdag, tartalmas, eredményes új esztendőt!
 


A cikket írta:

Módis Tamás

magyar nyelv és irodalom, kommunikáció

Kapcsolódó képgaléria