Októberi könyvajánló

2017. október 03. Megosztás Facebook-on Októberi könyvajánló


1. Szabó Magda: Születésnap

Debrecenben született 1917. október 5-én. Kerepes nevű városban halt meg 2007. november 19-én. Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.
Szülővárosában, a mostani Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában (akkor Dóczy Leánynevelő Intézet) tanult, itt érettségizett.
Pedagógusként dolgozott 1958-ig, majd ez után már regény- és drámaíróként ismerhette meg a világ. Az egyik legtöbbet fordított magyar íróként regényei számos országban és nyelven megjelentek.
Alapmű a gyermek- és ifjúsági könyvek terén a felelősségről, kötelességről, felnőtté válásról, és arról, hogy még a kötelező feladatokban is rejlik öröm, csak meg kell találni.
Ízig-vérig Szabó Magda történet egy gyerekről, aki felnőttnek, és egy felnőttről, aki még gyereknek hiszi magát.
A főszereplő Illés Bori, aki alig várja a közelgő születésnapját, mert abban a hiszemben él, hogyha betölti a 14. életévét, akkor már nagylány lesz. Meg kell tanulnia, hogy a felnőtté váláshoz vezető út ettől rögösebb. …
Ha felkeltette érdeklődésedet, milyen rögös úton kellett végigmenjen Bori, gyere és kölcsönözd ki a könyvet a könyvtárból!


 

2. Fekete István: Csend * 21 nap

1900. január 25-én, a Somogy megyei Göllén született Fekete Árpád tanító, iskolamester, gazdálkodó és Sipos Anna első gyermekeként.
Író, számos ifjúsági könyv és állattörténet írója. Barátjával, Csathó Kálmánnal együtt az „erdész-vadász irodalom” legismertebb művelője. Jókai mellett minden idők legolvasottabb magyar írója. 2002 decemberéig legalább 8 700 000 példányban adták ki műveit magyar nyelven. Külföldön tíz nyelven, 12 országban, 45 kiadásban jelentek meg könyvei.

Fekete István két kisregényét egy kötetben kapjátok meg.
Az első, a Csend, az író gyermekkorába, egy mélyen emlékekbe süllyedt nyári nagyvakációba vezet el benneteket. Érzékletesen idézi fel a falusi gyerek önfeledt játékait, a vakációs szabadság boldogságát. Hogyan fejti meg ez az álmodozó lelkű kisfiú egy nyári padlás fülledt, zárt magányában családjának rejtett történetét – ez a Csend mélyebb mondanivalója.

A 21 nap színes elbeszélések füzére, érzékeny kézzel festett természeti jelenetek egymásutánja.
Remélem, kíváncsiak lesztek ennek a kisfiúnak a történeteire, s kikölcsönzitek ezt a könyvet is.

 

Irénke néni és Réka