Múzeumpedagógiai foglalkozás a könyvtárunkban

2017. december 21. Megosztás Facebook-on Múzeumpedagógiai foglalkozás a könyvtárunkban

Vendég előadó: Piroska János helytörténet kutató, hagyományőrző
„A magyar népmese fontosságáról beszélni, a mesei élményt megtapasztalni kell…” Leszkoven László

A magyar népmesekincs rendkívül gazdag, más népek meséihez képest már a számadatokat tekintve is. Minden mesének számtalan értelmezése lehetséges, annak megfelelően, hogy ki a befogadó – olvasó vagy mesehallgató.
A magyar népmese ugyanis közvetlenül dolgozik a magyar lélekkel, a mesei élmény elérése ezért is mindenki számára adott és egyedi: mindenkinél és mindenkor más és más.
A magyar népmese őserővel bír és ősi energiákat, teremtő erőket mozgat meg. Igaz lehet, hogy mindenkinek megvan a maga magyar népmeséje, melyben magára talál, az életére ismer, de minden egyes népmese tartogat mindenki számára meglepetést. Útmutatók és útravalók – a magyar lélek iránytűi. Nincs olyan lelki vagy érzelmi probléma, akadály, aminek leküzdésére ne találnánk a magyar népmesékben segítő, emelő gondolatokat.

Ma „A három kismalac” történetével ismerkednek meg a gyerekek – egy kicsit más formában. Ahogy azt Jancsi bácsi ismeri. Megvilágította a cselekmény összefüggését a népi időjóslással, a fagyosszentek, Sándor, József, Benedek zsákban hozzák a meleget megfigyeléssel.

Ezzel a foglalkozással a hétköznapi mesenézés, a mesevilág többirányú értelmezése valósult meg. 

2017. december 21.  Csécseiné Mihályi Edina - Tóthné Szathmáry Irén
 

Kapcsolódó képgaléria