Márton napi vigasságok a könyvtárunkban

2017. november 14. Megosztás Facebook-on Márton napi vigasságok a könyvtárunkban

Szent Márton

A november 11-i Márton nap zárja le a népszokás szerint az éves gazdasági munkákat, kezdetét veszi a természet téli pihenő időszaka, e napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat. Napjainkban ebből  leginkább a Márton-napi liba fogyasztása maradt fent. A naphoz azonban Szent Márton legendája is kötődik.

A Márton-nap története

A legenda szerint a 4. században Szombathely környékén született és a római császár katonájaként szolgáló Márton egy különösen hideg téli estén francia honban lovagolva megosztotta meleg köpenyét egy nélkülöző koldussal. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké is szentelték.
A (legelterjedtebb) monda szerint Mártont szerénysége méltatlannak tartotta e címre, ezért elbújt egy liba ólban.  A libák azonban hangos gágogásukkal elárulták, így megtalálták és Tour püspökévé szentelték.

Márton napi vigasságok, rendezvények

A Márton nap a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző  utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett, ráadásul ilyenkor fizették ki az éves bérleteket, járandóságokat, gyakran természetben, például liba formájában. Az újbor megkóstolása, finom ételek fogyasztása már önmagában jó hangulatot teremt. Ehhez járulnak hozzá az országszerte megrendezésre kerülő Márton-napi vigasságok és mulatságok.
A német nyelvterületekről ismert lámpás/fáklyás felvonulás, Martinsumzug, szintén Szent Márton emlékét hivatott őrizni, és a jó cselekedeteket jelképező fényt kívánja eljuttatni mindenkihez. Az ilyen felvonulások egyre elterjedtebb hazánkban is, leginkább gyerekek, kisgyerekes családok vesznek benne részt. Sötétedés kezdetekor maguk készített lámpásokkal (benne mécses vagy kis égő) járják az utcákat és közben Márton napi dalokat énekelnek. Ahol mód van rá, a vonulókat a lován ülő Szent Márton (piros köntösben, római katonának öltözve) vezeti a megemlékezés központi helyszínére. A  gyerekek gyakran kis műsort adnak elő, jellemzően eljátsszák Szent Márton és a koldus találkozóját. A műsor befejezéseként Márton napi tüzet gyújtanak, liba alakú sütemény, weckmann (amely egy édes tésztából készülő, ember alakú figura) és meleg italok fogyasztásával zárul a felvonulás.

Majd Réka, a könyvtáros kis ügyes segítőm levetítette a gyermekeknek azt a kisfilmet, mely születésétől haláláig bemutatja ennek a szent embernek az életútját.
Az alábbi linken meg is lehet azt tekinteni: Szent Márton Élete - YouTube

A mindenki által kedvelt és jól ismert Ancsa néni a libás játékát is elhozta a gyerekeinknek, hogy megismerkedjenek azzal a játékkal, melyet régen ebben az időben nagyon szívesen elővettek elődeink. A könyvtárunk előtti széles folyosó adott helyet ennek az izgalmas libahajtó versenynek, melyet nagy izgalommal játszottak gyerekeink.
Bent a szépen berendezett könyvtárszobában három csoportban játszottak, kézműveskedtek a nebulók, akiknek rajtunk kívül Káplár Mariann és Nagy Tünde múzeumi dolgozók segítettek. Velük liba-bábokat készítettek, majd színeztek miközben megnézhették a közkedvelt Nils Holgersson c. kisfilmet.
Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal - YouTube 

                  
A harmadik csoport libás jeleneteket tartalmazó kirakóval játszhatott, s ha kész volt a kép, megfejtették a mese címét is.
Mindenki részt vett minden feladatban, hiszen forgószínpad szerűen oldottuk meg ezt a foglalkozást.

Az osztályok jó hangulatát, s a nap sikerét bizonyítják a mellékelt fotók. Reméljük az év többi programja is ilyen sikeres lesz, s minden osztály részt fog tudni venni valamelyik programban.

Szeretettel búcsúzunk a következő találkozásig: Irénke néni és Réka
                                                                               Ancsa néniék
 

Kapcsolódó képgaléria