Startvonalon

2017. szeptember 01. Megosztás Facebook-on Startvonalon

Ennyi volt. Pont a mondat végén.
A napsugarak olykor még erőteljesen csiklandozzák bőrünket, a fesztiválok zsivaja még itt duruzsol füleinkben, s jólesik elmajszolni egy-egy lángost a medenceparton a hűsítő habok morajlása közepette.

De..


A nappalok egyre rövidebbek, a reggelek hűvösebbek, s észrevétlenül, lassan kúszik a bőrünk alá a tudat, hogy valami ismét véget ért. Pedagógusnak, gyereknek, szülőnek egyaránt.
Mintha turbófokozatba kapcsolt volna az idő. Mintha hétmérföldes csizmát húzott volna, minden évben egyre nagyobbat és nagyobbakat lépdelve.
Ismét szeptembert jelez a kalendárium. A nyárnak óhatatlanul vége, megint lezárult egy fejezet.
Hogy ezáltal valami új,valami egyedi nyílhasson a hajdúsámsoni  II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola egyre színesebb,  érdekesebb és sokoldalúbb „történelemkönyvében”.


Az „atlétikai pálya” lassanként megtelik élettel.

A versenyzők szép lassan felsorakoznak a startvonalnál. Ki-ki vérmérséklete szerint: van ki komótosabban, s akad olyan is a szenvedéllyel telítve, lelkesen. Mindenki tele energiával. Indul az újabb, az egyelőre végeláthatatlannak tűnő maraton.
A tekintetek a rajtpisztolyra szegeződnek, az inak megfeszülnek, a légzés lelassul, a pulzusszám megemelkedik. És…
2017. szeptember 1-jén újra nekiered a mezőny. Pontban 8 órakor a rajtpisztoly eldördül, a népes gyerekhad és tanári kar pedig nekiveselkedik a távnak.

Becsengetnek.


Sokadszor és nem utoljára. Irgalmatlanul nehéz és akadályokkal telített verseny veszi kezdetét. A tanulók közül van ki lassabb, van ki jóval pörgősebb tempóban vágtat a célvonal felé, ki-ki képességeinek megfelelően. Különleges megmérettetés ez. Ugyanis ezen ultramaraton végén nem csak egy győztest hirdetnek. Aki energiát nem sajnálva, becsülettel küzd és tanul, kivétel nélkül diadalittasan ér célba, vagy nagy lépést tesz álmai felé: közelebb kerül az általa választott középfokú oktatási intézményhez. Az álmok színházához. Melynek világmegváltó deszkáin a jövőben beteljesítheti vágyait, végrehajthatja elképzeléseit. A jövő kétkezi munkásai, értelmiségei, esetleg világhírű sportolói szakíthatják át 2018. június 15-én sikeresen a képzeletbeli célszalagot. Kicsit általunk, a mi felkészítésünknek köszönhetően.

Ez az igazi „energiazselé”. Ez az a tudat, ami bennünket, tanárokat is átlendít a holtponton, s segít abban, hogy minden erőnkkel a feladatunkra koncentráljunk. Hogy felálljunk, ha megbotlottunk a magas gátak képezte akadályokban. Hogy agárként sprinteljünk a célvonal okozta eufória irányába.


Nincs első és utolsó. Győztes meg vesztes van.


Mindenki nyer, aki építkezik. Aki segítőkész, tudásra, új ismeretekre éhes, és megbecsüli, hogy ilyen szép környezetben tanulhat. Aki szorgalmas, szófogadó, kreatív s építi a közösséget. Mindannyian nyertesek kivétel nélkül. Ők azok, akik lelkiismeretes munkájukért biztosan diadalittasan mosolyoghatnak a célfotónál. S ebben nekünk, pedagógusoknak is tevékeny részünk van, ezért kell nekünk is lelkiismeretesen, legjobb tudásunk szerint, energiát nem spórolva megbirkózni évről évre a versenytávval. Nem egymást felülmúlva, hanem következetesen összedolgozva. Vállvetve a közös cél érdekében. Hogy tanítványaink farvizén evezve, együtt érhessünk a célba.

Akik nem tanulnak, s hátráltatják közösségüket a kitűzött cél felé vezető úton, sorra buknak orra az előttük tornyosuló gátakban. Remélem, hogy nagyon kevesen lesznek. Bízom benne, hogy ők is felismerik az ismeretszerzés jelentőségét, s a jó példát követve beállnak a sorba, hogy a későbbiekben társadalmunk hasznos építőelemei lehessenek.


Kedves Gyerekek!
Az új tanévben frissen, kipihenve, energiával telve kezdhettek a táv teljesítéséhez. Ismét megújult környezetben, esztétikailag és felszereltségben hibátlan intézményben szélesíthetitek ki ismereteiteket. Látni, tapasztalni fogjátok, hogy iskolánk vezetősége, illetve a karbantartó bácsik, a takarító nénik rengeteget tettek azért a nyári szünetben, hogy ebben az évben is megszépült környezetben, igényes körülmények között szívhassátok magatokba a megszerzendő ismereteket. Becsüljétek meg, hogy ilyen jól felszerelt iskolában, ilyen esztétikus környezetben tanulhattok! Nagy szó ez a mai világban! Vigyázzátok, óvjátok környezeteteket, s töretlenül haladjatok a célvonal, a jó bizonyítvány és az álmok beteljesülése felé! A sikeres felvételi, szüleitek és magatok boldogabbá tétele felé. Ne engedjétek, hogy bármi lefékezzen benneteket az úton! Kívánom, hogy idővel egyre többen mosolyogjatok majd a büszkeségfalon!


Kedves Szülők!
Önöknek azt kívánom, hogy az új tanévben is sok örömük legyen gyermekeikben! Hogy együtt örüljenek, amikor a lurkó az iskolából fáradtan hazaérve beszámol az élményeiről, hogy milyen érdekes dolgokat tanult, milyen új barátokat szerzett, vagy milyen változatos programokon vett részt. Kívánom, hogy mindannyiuk gyermeke elérje az általa kitűzött célt a versenytáv végén!


S végül, de nem utolsó sorban kedves pedagógusok, kollegáim!
Magunknak egyszerűen csak boldog, nyugodt tanévet kívánok. Hogy mindenki sikerélményekkel gazdagon térhessen haza nap mint nap. Hogy minél többet láthassunk csillogó, érdeklődő tekinteteket a tanév folyamán! Hogy mindenkinek minden vágya, kívánsága teljesüljön!

Kicsit utópisztikus gondolatok, de minden évben újult erővel vágunk az etapnak. Másképp nem is lehet, nincs értelme.

Ezzel a jegyzettel a suliblog is elindul a 2017-18-as tanév ultramaratonján. Számos érdekes riporttal, interjúval, jegyzettel, publicisztikával, verssel, ajánlóval. Kérem Önöket, hogy a versenytáv teljesítése közben maradjon idejük az iskola honlapjának, facebook oldalának és a suliblognak az olvasására, véleményezésére, írásainak megosztására.


2017. szeptember 1.
A visszaszámlálás lélegzetvisszafojtva elkezdődött.
A haléntétokon gyöngyöző izzadságcseppek, a levegővétel egyre nehezebb. A rajtpisztoly fülsiketítő eldördülése előtt még néhány kétségbeesett sóhaj hasít bele a légtérbe.
Hogy aztán mindent elsöprő zsivaj és hömpölygő tömeg lepje el az iskolát. A tanév hamisítatlanul megkezdődik.
Ez az élet rendje, a dolgok szabályos menete.

Találkozzunk fülig érő szájjal a célvonalnál!
Senki ne maradjon le!
Hajrá Hajdúsámson, hajrá Rákóczi!
Kellemes tanévkezdést, számtalan örömöt és sikert kívánok mindannyiunknak, szülőnek, gyereknek, pedagógusnak egyaránt az új tanévben is!