Ha csak egy kicsi hiányzik..

2017. február 27. Megosztás Facebook-on Ha csak egy kicsi hiányzik..

Egy aprócska, vékony paraszthajszálnyi...
Rögtön felmerül a dilemma.

Érvek, ellenérvek tolulnak abba a bizonyos serpenyőbe. Az agyfélteke hirtelen sebességgel dolgozni kezd. Csak úgy cikáznak a gondolatok.
A mérleg két oldala pedig billen hol jobbra, hol balra. Inog mint egy keljfeljancsi.
Az angyal és az ördög késhegyre menő küzdelmet vívnak egymással. Aki nem elég erős, könnyen elbukik. Egyik pillanatról a másikra a fűbe haraphat.
Egy-egy rossz döntés pedig hatással lehet későbbi életünkre. Beárnyékolhatja vagy fényárba boríthatja későbbi mindennapjainkat.
Pillanatok fogságában vergődünk.

Sokszor nem is sejtjük, döntéseink hosszú távon mekkora jelentőségűek lehetnek. Legyen szó egészséges életről, sportról, magánéletről, munkáról, bármiről.

Ha suliblog és jegyzetszféra én az előbbieket boncolgatnám egy keveset. Nem mintha a többiről ne lenne határozott véleményem.
Az azonban másik történet.

Majd holnap. Megnézek még egy filmet, majd utána. Nagyon hideg van. Most még hidegebb van. Holnap már melegebb idő lesz. Nincs kedvem. Ha egy kimarad, nem lesz semmi gond.
Ismerős kifogások, ugye?
De lesz. Nagyon lesz.Ez itt a reklám helye: futóbolondoknak kötelező olvasmány


A sportban és az egészséges életmódban nincs ha.
Csinálod vagy nem.
Élsz egészségesen vagy néhány év múlva napijegyet váltasz az érsebészhez, tüdőgondozóhoz vagy valamelyik belgyógyászhoz.
Szinte állandó jelleggel.
A döntés a te kezedben van.


Melegem van. Izzadok mint a ló. Nem bírom csinálni. Előbb eszem valamit. Fáradt vagyok. Sötét van. Hideg , jeges, fázós sötét. Zombik, trollok száguldoznak az utcán. El is kaphatnak. Ilyenkor senki sem edz, nem sportol. Fáj a hajam, jön a fogam. Inkább gubbasztok a számítógép előtt. Levadászok néhány zombit a játékban.
A kisördög számtalan formában sulykolhatja belénk lehúzó, panaszos gondolatait.De!

Te, kedves hajdúsámsoni és a világ bármely pontján élő gyermek attól vagy egyéniség, és attól vagy nagy arc, ha nem hagyod magad befolyásolni és a helyes úton jársz!
Ha odafigyelsz az egészségedre.
Ha eldobod a cukros, ragadós, koffeindús löttyöket és egészségesen táplálkozol, étkezel.
Ha nem gyújtasz cigarettára, hanem rendszeresen sportolsz, mozogsz.
Ha fel tudsz állni a számítógép elől és focicsukát húzol vagy bringára pattansz.
Ha állandó jelleggel elkergeted magadtól a kisördögöt.

Mert akit gyerekkorban megszáll, iszonyatos csapdába kerülhet. Egész életet behálózó kelepcébe.

Nem tudni mi lehet az, amiben meg tudod találni önmagad, de biztos hogy létezik, s talán sokkal közelebb van, mint gondolnád. Mindenkinek nehezebb kezdetben szembeszállni önmagával és változtatni, érthető, ha neked sem megy azonnal.

Viszont a változás óriási lehetőséget kínál. És ez itt a lényeg.
Ha sportolsz, esélyt adsz magadnak. Egy egészségesebb, teljesebb életre.

Pont.

Éppen ezért kedves hajdúsámsoni diák...
Ha csak egy kicsi hiányzik, ne dilemmázz, húzz egy focicsukát és szaladj, rohanj, iratkozz be Magdi nénihez fociedzésre és küzdj meg a csapatba kerülésért!

Ha csak egy kicsi hiányzik, dobd el a távirányítót és vágtass, spurizz Tamás bácsihoz atletizálni, vagy próbáld ki a frizbit, ezt a méltánytalanul kevésbé ismert, de remek sportágat!


Ha csak egy kicsi hiányzik, pattanj fel a laptopod elől, s iszkolj, sprintelj Anikó és Krisztina nénikhez, és mozogj, tornázz, szökkenj, hogy kecses, formás testalkatod legyen és ne legyenek mozgásszervi gondjaid!Ha csak egy kicsi hiányzik, billenj át a holtponton és teperj Bertalan Zoli bácsihoz kézilabdázni, add meg az esélyt magadnak, hogy te lehess a jövő Görbicz Anitája vagy Iváncsik Gergője!Ha csak egy kicsi hiányzik, égess föl magad mögött mindent, ami kóros, vágd sutba a túlzott zabálást, a mozgásszegény életet, az állandó gépezést, telefonozást, cigarettázást!

Nálunk hamarosan még falra is mászhatsz! S nemcsak tőlünk, pedagógusoktól..


Fuss, rohanj, ugorj, mássz, szökkenj, üss, dobj, rúgj, vetődj!

Haladj!

Most megteheted, hogy stabil alapokra helyezd az életed!
És ami a legfontosabb: ÉLJ!

Ne csak létezz: ÉLJ!

Mert mindenki a maga szerencséjének a kovácsa. Az élet játékszabálya pedig végtelenül egyszerű. A győztes fennmarad, a vesztes elbukik.
Légy te, aki a fellegeket ostromolja!
Mindörökké!

Ámen.

Módis Tamás
blogszerkesztő

Kapcsolódó képgaléria