December gyerekszemmel

2017. december 20. Megosztás Facebook-on December gyerekszemmel

Kedves Olvasóink!
Gyerekszáj rovatunk decemberi írásában ezúttal Kovács Marianna, Gombola Csenge és Dobos Julianna 7.b osztályos, illetve Márkus Róbert, Galla Zsolt és Sólyom Gergő 7.e osztályos tanulók mesélnek nekünk saját szemszögükből az iskolában zajlott decemberi programokról, illetve előretekintünk a karácsonyi előkészületekre is. Szemük a pályán, ugye?

December 6-án Miklós napján a Mikulás minden évben meglátogatja a Földön élő gyerekeket. Otthon gyerekként a családban hogyan készültök a fogadására?
Csenge: Mivel két kistestvérem van, nagyon ápoljuk a hagyományt. Nálunk az a szokás, hogy december 5-én este megtisztítjuk a csizmánkat és kirakjuk az ablakba. Ezt követően bemegyünk a szobába és éneklünk a Mikulásnak, hogy eljöjjön, s míg éneklünk, valahogy mindig beteszi a csomagokat a csizmánkba.
Zsolt: Mi 5-én reggel kitesszük a csizmánkat az ablakba, amely estig kinn van. Lemegyünk mamámékhoz, s mire este hazajövünk, a Mikulás addigra mindig elvégzi már a feladatát.
Robi: Felkelünk, megtisztogatjuk a csizmánkat, kitesszük az ablakba. Este lefekszünk, s 6-án reggelre valahogyan mindig a csizmánkban van a csomag.
Gergő: 5-én reggel megtisztítjuk mi is a csizmánkat. Írunk dalt a Mikulásnak, elénekeljük, este lefekszünk, s reggelre valahogy mindig ott van a csomag ahol lennie kell.
Julcsi: Nálunk is hasonlóképpen történik minden. Megtisztítjuk a cipőnket, kitesszük és reggelre benne van az ajándék.
Mariann: Nálunk is így zajlik, ahogy az előttem beszélők elmondták. Minden szinte szó szerint.
 


Mikulás a gyereklistával

Virgácsot szokott kapni valaki?
Robi, Gergő:
Többször előfordult már, igen.
Csenge: Nálunk is volt rá példa.
 
December 6-án iskolánkba is megérkezett a Télapó. Hogyan zajlott iskolai keretek között a fogadtatása felső tagozaton?
Robi: Bejött a Mikulás a termünkbe, kiosztotta a csomagokat, körbement, délután pedig osztálykeretben köszöntöttük egymást.
Gergő: Éppen óránk volt, amikor kopogtak, matematika órán érkezett. Sok gyereknek adott a csomagok mellett pici kokit is a fejére, körbement, majd elköszönt és távozott.

Nem kellett neki énekelni vagy verset mondani?
Csenge: Nem.
Julcsi: Nem kellett.
Zsolt: Nem énekeltünk, csak ideadta az ajándékokat és már el is ment.

Egyedül volt?
Csenge: Volt vele egy krampusz is, aki bejött vele, a fiúkat kicsit megfeddte aztán távozott ő is.

Aznap délután került lebonyolításra a kistornateremben a Mikulás-buli, hogyan éreztétek ott magatokat, milyen programok voltak?
Zsolt: A buli előtt találkoztunk az osztályfőnökkel a termében. Szétosztottuk az egymásnak vásárolt csomagokat, aztán jókedvűen ettünk-ittunk, zenéltünk, nagyon jól éreztük magunkat. A tornateremben a programok 15 órakor kezdődtek, nekem nagyon tetszett minden, jó társaság volt és a zenék is bejöttek.
Gergő: A buli este 6 óráig tartott, a barátommal Zsoltival mentem. Sokat táncoltunk, nevettünk, remek zenék voltak, vásárolni is lehetett finom falatokat a büfében. Ahogy Zsolt is említette, előtte osztálykeretben csomagot adtunk egymásnak, készítettünk képeket, jóízűen ettünk-ittunk, zenét hallgattunk, beszélgettünk.

Lányok, ti nem mindannyian voltatok. Milyennek képzeltek egy ilyen bulit, miről kellene szólnia?
Csenge: Ezek a rendezvények remek kikapcsolódást biztosítanak a tanuláson kívül, nagyon jó programnak gondolom, de sajnos nem tudtam most eljönni.
Mariann: Én voltam és remekül éreztem magam. A fiúk által említetteken kívül tombolasorsolás is volt, ahol sokan nyertek hasznos, értékes ajándékokat.
Gergő: Sok finomságot lehetett nyerni, Oreot, de rengeteg apró, hasznos dolog is sorsolásra került: számológép, ceruza, tollak, zsírkréták.

December 11-én nyílt napon vehetett részt néhány tanulónk az egykori Könnyűipari Szakközépiskolában, ahol nyomdalátogatással egybekötött érdekes tájékoztatót hallhattatok. Mi volt a célja ennek a rendezvénynek, ki volt közületek?
Gergő: Oroszné Magdi néni vitt bennünket, délre már oda is értünk. Az iskolában tájékoztattak minket a felvételi követelményekről, majd elmentünk a nyomdába, ahol egy bácsi elmondta ennek a szép szakmának az előnyeit.
Mariann: Fel akarták hívni a figyelmet, kedvet akartak csinálni a nyomdász szakmához. Közülünk, a 7.b-ből a fiúk voltak.

Mi ezeknek a nyílt napoknak a célja?
Csenge: Akik nem tudják, mivel szeretnének foglalkozni, kedvet kapjanak az adott foglalkozáshoz. Akik tudják, azok kissé szélesebb körben megismerhetik az iparágakat.

A mai nap folyamán a tavaly kitűnően végzett diákjaink ingyenes mozilátogatáson vehettek részt, miért motiváló hatású szerintetek egy efféle kezdeményezés?
Zsolt: A gyerekeket motiválja arra, hogy minél többet tanuljanak, minél szorgalmasabban, s annak meglesz az eredménye.
Csenge: Vannak családok, ahol a gyerekek lehet, hogy egyáltalán nem is voltak még moziban, így elmehetnek, adott az esély, ha jól tanulnak.
Gergő: Aki sokat tanul és odafigyel megvan az eredménye, remek lehetőséggel gazdagszik.


Paddington 2: A jutalomfilm 

Hogyan készültök a karácsonyra családi körben otthon? Szoktatok-e segíteni a szüleiteknek? Hogyan zajlik nálatok az ünnep?
Mariann: Korán megvesszük és közösen feldíszítjük a fát, anya süt-főz, ha van hó kinn hógolyózunk.  Az ajándékot a Jézuska este beteszi a fa alá, reggelre kivesszük onnan.
Julcsi: Közösen díszítjük fel a házat, a karácsonyfát, nálunk is rengeteget készül anyu finom ételekkel. Este lefekszünk aludni, este a Jézuska beteszi a fa alá az ajándékokat. A rokonok is nálunk töltik gyakran az ünnepeket.

Az ajándékokat veszitek vagy saját kezűleg készítitek?
Julcsi: Általában saját kezűleg, de többször vásároltunk is már.
Csenge: A kistestvéreim allergiásak, anyukám is, így nem nagyon tudnánk máshová menni, mert olyat ennének, amit nekik nem szabad. Mi otthon vagyunk, felállítjuk a műfenyőt, feldíszítjük. Szenteste előtt pár nappal írunk levelet a Jézuskának, amit kiteszünk az ablakba. Jézuska elviszi, onnan tudja mit kértünk. Karácsonykor előfordul, hogy jönnek rokonok, de néha csak a szűk családdal együtt ünneplünk. Este énekelünk dalokat, meghalljuk a Jézuska csengettyűjét és az ajándékok ott leszenk a fa alatt.
Gergő: Karácsony előtt 10 nappal feldíszítjük a házat világítással. Leírjuk a Jézuskának levélben, hogy milyen ajándékot szeretnénk. Ő azt elviszi és általában meg is kapjuk tőle, sőt még pénzt is szokott hozni. Nagyon szépen feldíszítjük a fenyőfát cukrokkal, gömbökkel.Milyen menü szokott karácsonykor legfőképp az asztalra kerülni?
Mariann: Nálunk elsősorban töltött káposzta.
Julcsi: Nálunk is töltött káposzta, de emellett halételek, és rengeteg finom sütemény is.
Csenge: Mi elhozzuk a nagymamámat, aki átlagos menüt készít, általában húslevest töltött káposztával.
Gergő: Mi sok esetben mézeskalácsot rendelünk, de emellett mi is káposztát, húslevest és rengeteg finom sütit fogyasztunk.
Robi: Nálunk a kókusztekercs a menő, rizs, rántott szelet, káposzta, halászlé és zserbó.
Zsolt: A káposzta nálunk is elsőbbséget élvez, de a húsleves és a sütemények is bőségesen fogyaszthatók.

Mi a véleményetek az iskolában látható karácsonyi dekorációkról?
Gergő: Nagyon szépen megcsinálták, jó hogy mi is hozhattunk díszeket. Marica néni és a többi segítője nagyon szépen feldíszítették az iskolát, igazán gratulálok nekik.
Mariann: Nagyon szépek a dekorációk, a fenyőfa is nagyon jól mutat az aulában.Kedves Gyerekek! Köszönöm, hogy elmondtátok gondolataitokat, meglátásaitokat a decemberi eseményekkel kapcsolatban. Mindannyiotoknak nagyon kellemes karácsonyi ünnepeket, boldog új esztendőt kívánok, töltsétek tartalmasan időtöket a téli szünetben!


A cikket írta:

Módis Tamás

magyar nyelv és irodalom, kommunikáció

Kapcsolódó képgaléria