Célkeresztben: október

2017. október 16. Megosztás Facebook-on Célkeresztben: október

Célkeresztben című rovatunkban ezúttal az októberi hónap programjait, eseményeit, eltervezett és már megvalósított feladatait helyeztük fókuszba Földiné Jakab Edit DÖK segítő pedagógus segítségével. Olvassák, fogyasszák híreinket szeretettel ebben a hónapban is!

Akárcsak a közelmúltban, októberben is számos érdekes, változatos program és rendezvény valósult meg iskolánk falai között, s kerül még terítékre az elkövetkező napokban is. Nagy népszerűségnek örvendett és úgy gondolom remek szervezés mellett valósult meg a Reformáció 500 programsorozat, melyről szeptemberi cikkünkben már említést tettünk. Október 6-án rádiós műsor keretében emlékeztünk meg a 13 hős aradi vértanúról is. Miért fontos, hogy méltó emléket állítsunk ezen tábornokoknak minden évben? Milyen üzenetet hordoz az ő hősiességük a mai fiatalok számára?
Valóban, október 2 és 6-a között a reformáció volt a középpontban nemcsak nálunk, az egész országban. Nábrádi Mihály igazgatóhelyettes úr koordinálása mellett számos információt szerezhettek tanulóink és a kedves külsős vendégek erről a történelmi eseményről. Megtekinthető volt egy látványos, 25 roll- upból álló kiállítás, tanulóink meghallgathatták Daróka Mihály könyvnyomtató színes előadását, a sokszínű vetélkedőben pedig számot adhattak a hét folyamán megszerzett ismereteikről. Az aradi vértanúkra rádiós műsor keretében emlékeztünk, amely főleg a zenei bejátszásoknak és a világos eseményismertetőnek köszönhetően közérthető volt a legkisebb gyerekek számára is. A 13 aradi hős halála pedig mindenkinek mintául kell szolgáljon. Igazi példaképek voltak ők, akik az életüket sem sajnálták feláldozni egy nemes ügy, a haza érdekében.


a 13 aradi vértanú és Batthyány Lajos miniszterelnök

Október első hetében a diákönkormányzat magasabb sebességi fokozatba kapcsolt. Az alsós DÖK tisztasági őrjáratot indított, hogyan kell ezt elképzelni, mit jelent ez a gyakorlatban?
A tisztasági őrjárat azt jelenti, hogy a DÖK 3-4. osztályos képviselői minden héten szerdán bejárják a tantermeket, ellenőrzik a termek tisztaságát, a padok rendjét, a táskák elhelyezését. Minden osztály kijelölt a maga számára egy folyosószakaszt, amit rendben és tisztán kell tartani. Ezt pontozzák s értékelik a gyerekek. Ezáltal próbáljuk őket arra nevelni, hogy legyen igényük maguk körül a rendre és a tisztaságra. Ez egy bevezető szakasz jelenleg, később szúrópróba-szerűen történnek majd az ellenőrzések.


Mindemellett kupak és elemgyűjtési akció is kezdődött, milyen céllal, meddig lehet gyűjteni ezeket a tárgyakat, miért lenne jó, ha minél többen aktívan bekapcsolódnának?
A kupakgyűjtés több éve folyik már Vastaghné Szűcs Gabriella munkaközösség-vezető koordinálása mellett. Beteg gyerekeknek gyűjtjük a kupakokat a 013-as teremben és Borsos Tamás tanár úr továbbítja számukra. Azért fontos az aktivitás, mert fontos, hogy tanítványaink érezzék át azt, milyen jóleső érzés másokon segíteni, milyen remek dolog, ha adhatunk valamit, hozzájárulhatunk ezáltal beteg gyerekek felépüléséhez. A z elemgyűjtés verseny keretében működik, használt elemeket lehet gyűjteni, a hónap végén osztályok közti versenyben dől el, melyik osztály volt a legaktívabb. Az elemet minden tanuló, minden közösség a saját termében gyűjti.

Nemes célt szolgáló apró kupaközön

Október 7 és 22 között Európa-szerte zajlik a Kódolás hete az iskolákban. Milyen programok, lehetőségek, foglalkozások várják az alsós és a felsős gyerekeket?

Idén is nagy erőkkel kapcsolódtunk be az európai Code Week rendezvénysorozatába. Tavaly a legaktívabb iskola címet is sikerült elnyernünk, melynek eredményeképp 150.000 forintos Lego robot készletet nyert az iskola. Ebben az évben is pályázunk a legaktívabb, legszínesebb programkínálatot biztosító intézmény és a legszínesebb iskola kategóriákban. A két hét alatt programozással, kódolással kapcsolatos egyéni, csapat és osztályversenyekre kerül sor. Megmozdulnak a robotok címmel nyílt szakköri foglalkozásokon és a programozást népszerűsítő játékos foglalkozásokon vehetnek részt a tanulók. Ebben a tanévben sok pedagógus vállalta, hogy a tanítási órákon is figyelmet szentelnek a kódolásnak, programozásnak. Bee-bottal, titkosírással, kódfejtéssel kapcsolatos feladatokkal találkozhatnak tanulóink  a különböző tanítási órákon mind az alsó, mind a felső tagozaton. A Kódolás hete programsorozatának szzervezéséért az informatika munkaközösség a felelős. Az eseményeket Tóthné Tencler Judit és Zachar Zoltánné szervezi és bonyolítja le. A rendezvény zárására és az eredmények kihirdetésére október 24-én kerül sor. Köszönet lelkiismeretes és alapos munkájukért, nem kevés szervezőmunka áll egy ilyen programsorozat lebonyolítása mögött.


Bee-bot méhecske

Nagy sikerrel végződött a múlt héten a papírgyűjtés, melyen rekord mennyiségű papírt sikerült összegyűjteni, jelentős bevételhez juttatva ezáltal a diákönkormányzatot. Volt- e valamilyen titka az eredményességnek a remek szervezés mellett?

Nem kell semmiféle nagy titokra gondolni, mindössze annyi, hogy időben helyeztük ki a plakátokat, próbáltuk megfelelően reklámozni az eseményt. Igyekeztünk minél több gyereket bevonni a gyűjtésbe, illetve rengeteget segítettek a pakolásban is. Sok támogatást kaptunk pedagógiai -asszisztens kollegáinktól, s az osztályfőnököknek is sokat köszönhetünk, hiszen arra buzdították az osztályaikat, hogy sok papírt gyűjtsenek, így a szülők is sokkal motiváltabbak voltak. Nagyon sokat jelentett a pozitív hozzáállásuk. A befolyt összeget a későbbiekben kiadásokra, gyerekek versenyeztetésére, jutalmazására fordítjuk, illetve vannak új terveink is, melyekről a későbbiekben tájékoztatjuk majd kedves olvasóinkat.


Nyakunkon az újabb megemlékezés, október 23-án szintén magyar hősökre emlékezünk, az 1956-os forradalom elesettjeire. Az iskolai megemlékezés 20-án lesz ünnepi műsor keretében, kik szervezik, mikor lesz látható?
A 7.g osztály közreműködésével lesz megtekinthető az ünnepi műsor. Nábrádi Mihály igazgatóhelyettes fogja össze a gyerekek műsorát Zachar Zoltánné tanárnő segítségével. Az 5-6. évfolyam 10 órától, a 7-8. pedig 11-től tekintheti meg a megemlékezést az aulában. A városi ünnepségre délután háromkor kerül sor szintén az aulában, 16 órától pedig koszorúzással zárul a program.


Sosem feledjük emléketeket!

Október 25-én nem mindennapi külsős vendégek érkeznek. A Mobil Planetárium előadását láthatják majd a hajdúsámsoni iskolások az aulában. Mekkora az érdeklődés, kik tekinthetik meg, és mit láthatnak egészen pontosan?
A Mozgó Planetárium Szegedről érkezik,s máris mondhatom, hogy óriási az érdeklődés az esemény iránt.45 perces előadásokat láthatnak a résztvevők bolygók és naprendszerek témakörben, mindemellett filmvetítés is színesíti majd a bemutatót. Előzetes jegyvásárlással tekinthető meg a látványosság, 300 forint a jegyek ára, mely összeget az osztályfőnökök előre szedik össze. Meghatározott időpontokban fognak levonulni az osztályok, 9-től délután 15 óráig nézhető meg az előadás. A programot Kincsesné Kirtyán Mária tanárnő fogta össze, köszönet a lelkiismeretes szervezőmunkájáért.


Ugyanezen a napon a Hívogat az iskola: A játék öröme címszóval óvodás gyerekeknek érdekes foglalkozás lesz az iskolában. Kik tartják ezeket, miért ajánlanád minden leendő elsős gyereknek és szüleiknek a bemutatót?
Ezen a rendezvényen a bee-bot méhecskével kapcsolatos programozásos foglalkozás lesz látható. Azért lenne fontos a részvétel, mert a Hívogat az iskola beiskolázási programnak ez igazából az első lépése. A gyerekek és a szülők ekkor találkozhatnak a leendő elsős pedagógusokkal, ők a szervezők, tulajdonképpen a feladatokba itt szeretnék bevonni a szeptembertől elsős gyerekeket is. Fontosnak tartom, hogy a szülők elhozzák a lurkóikat, mert nagyon fontos a kontakt. Ismerjék meg picit az ovisok és szüleik azt a világot, amelybe szeptembertől belecsöppennek. Itt kaphatnak arról is pontos képet, hogy márciusban melyik tanítót szeretnék választani az új tanévtől.

Hívogat az iskola: az újdonságok izgalma


Okt.27-én játékos sportvetélkedő kerül lebonyolításra a 4. évfolyam tanulói körében. Mikor kezdődik, részt vehetnek-e külsősök, milyen jellegű feladatokra kell számítaniuk a gyerekeknek?
A program 14 órakor kezdődik,a napközis munkaközösség vezetője Maszlagné Kulcsár Zita koordinálásával zajlik. A negyedik évfolyamot érinti, ezen osztályok szervezetten fognak levonulni a tornaterembe, ahol Bacskainé Cap Ildikó és Tóth- Laboncz Attila pedagógusok irányítják majd a feladatokat. A napközis munkaközösség feltett szándéka volt, hogy havonta színesítse a napközis programot, kicsit a sportot, a mozgást középpontba helyezve megmozgassa a gyerekeket. Szeretnénk ebből hagyományt teremteni, minden hónapban más-más évfolyam bevonásával.


A fenntartónak köszönhetően idén is lehetősége van az úszás elsajátítására az elsős és ötödikes gyerekeknek.  Az oktatás a nebulók részére ráadásul teljesen ingyenes. Heti hány alkalmat jelent ez egy-egy osztálynak, miért jó az, ha a tanuló már egészen fiatal korban megtanul úszni?
Októberben az ötödik osztályok már valóban bekapcsolódtak, jelenleg heti egy alkalommal járnak úszni a legifjabb felsősök. Januártól az elsősök is járnak majd a Debreceni Sportuszodába délutáni foglalkozások keretében. Nagyon fontos, hogy minél több tanuló egészen fiatal korban megbarátkozzon ezzel a remek sporttal. Egészséges, növeli a tüdő kapacitását, elősegíti a mozgásszervi betegségek elkerülését. Erősíti az immunrendszert és az erőnlétet. Tíz alkalommal van lehetőség az oktatáson való részvételre, de ajánlom a szülőknek, ha megtehetik hétvégente is vigyék be a gyereküket, nem szabad abbahagyni a tanulást a későbbiekben sem.


Az egyik legegészségesebb sport

Ebben a hónapban folytatódik a nagy sikerű házi koncertsorozat is, ahol a művészeti tagozat növendékei kerülnek fókuszba. Egészen pontosan mikor és milyen látványosságokkal szembesülhetnek az érdeklődők?

Az idei első házi koncert valóban októberben, annak is a 19. napján kerül megrendezésre, igazi zenei csemege várható Botos Réka művészetis tanárnő irányítása mellett. Uzsi-muzsika elnevezéssel hirdeti a tagozat a koncertet, első körben főképp 3-4. évfolyamos gyerekek érdeklődését szeretnék felkelteni a zene iránt, illetve minél több tanulót kívánnak megfertőzni a szervezők a hangszerek szeretetével. Bízunk benne, hogy kellőképpen sikerül felkelteni az érdeklődésüket a művészetek, a hangszerek irányába.

Iskolánk idén nyáron értékesítette a boldogkőváraljai táborhelyet, melynek köszönhetően alapítványunk jelentős bevételre tett szert. A befolyt összeget a vezetőség egy 30 fős iskolabusz vásárlására szeretné fordítani, mely jelentősen megkönnyítené a gyerekek versenyekre szállítását, kirándulásokra utaztatását és számos más dologban szolgálná még tanulóink, dolgozóink kényelmét.  A busz beszerzése azonban nem egy-két forint, ehhez további támogatásokra lenne szükség.  A forrás megteremtéséhez várjuk minden adakozni kívánó kedves szülő segítségét is. Hogyan segíthetnek bennünket a szülők ezen nemes cél elérésében?
Így van, az alapítvány számlájára a táborhely eladásával jelentős összeg került, de ez még bőven kiegészítésre szorul. A kedves szülőknek támogató jegy vásárlására van lehetősége, ezek az osztályfőnöknél vagy a gondnokságon vehetők át.  Aki adakozik, kap egy támogató jegyet, 2018-as naptárral, mindemellett 2000 Ft fölött ajándék hűtőmágnes is jár. A gyerekek tájékoztatót kaptak erről, a befolyt adományokat az osztályfőnökök adománygyűjtő íven vezetik és minden hónap végén elszámolnak vele. Az alapítvány számlaszámára is befizethető az összeg. Minden segítséget nagyon köszönünk!


Végül néhány információ a hamarosan kirobbanó őszi szünetről: hányadikán jövünk utoljára iskolába, melyik lesz a szünet utáni első tanítási nap? Mit kívánnál a gyerekeknek és kollégáinknak erre az egy hétre?
Az őszi szünet október 30-tól november 3-ig tart, az utolsó tanítási nap október 27-e, a szünet után november 6-án jövünk először. Egy hetük lesz a gyerekeknek, a dolgozóknak a pihenésre, azt kívánom, hogy mindenki tartalmasan töltse el ezt a rövid időt, hogy november 6-án újult erővel vághassunk neki a további kihívásoknak!

Végre: szünet!

Kedves Edit! Köszönöm szépen a tartalmas, részletes beszámolót, további jó és eredményes munkát, az őszi szünetben pedig tartalmas feltöltődést kívánok számodra!