Célkeresztben: június

2017. június 07. Megosztás Facebook-on Célkeresztben: június

Hamarosan kitör a vakáció, itt a nyári szünet. Mielőtt azonban még a diákok, pedagógusok és az iskolai dolgozók jól megérdemelt nyári pihenőjükre vonulnának, lássuk, milyen rendezvények, programok kerülnek lebonyolításra iskolánkban a 2016-17-es tanév utolsó hónapjában. Ezúttal Oroszné Győri Magdolna igazgatóhelyettes asszony segített eligazodni a júniusi programkavalkádban. Köszönet érte!


Május vége, június eleje az osztálykirándulások időszaka iskolánkban. Milyen visszajelzések érkeztek ezekről, miért van nagyon fontos jelentőségük a tanév végén?
A gyerekek számára generációktól függetlenül nagy szükség van arra, hogy iskolán kívüli környezetben is megtapasztalják egymás társaságát, a közös programokat. Ezért tulajdonítunk neki mi pedagógusok is kiemelt jelentőséget. Egyre nehezebb szervezni ezeket, de minden osztályfőnök változatlanul próbálkozik megtalálni azokat a lehetőségeket, amik az osztályuk számára kedvezőek mindenféle szempontból. A gondot többnyire az utaztatás illetve az időpont okozza. A szállás vagy a busz időben történő lefoglalása szokott problémát okozni elsősorban. A felelőtlen ígérgetések is megnehezítik a szervezőmunkát. Ahol sikerül a szervezés, ott általában remek visszajelzések érkeznek, nagyon boldogan számolnak be a gyerekek az élményeikről.

Egy remek kirándulás mozzanata: 6.e, 8.d


Pénteken került sor iskolánk aulájában a pedagógusnapi ünnepségre. Tanulóink igen színvonalas műsorral színesítették a programot. Jóleső érzés mindenki számára, ha a közvetlen környezetében ismerik el a munkáját. Milyen díjak kerültek idén kiosztásra és kik nyerték el őket?
Nagyon régóta hagyomány az Év pedagógusa és az Év dolgozója- díjak átadása. Ezek azok az elismerések, amelyeket saját munkatársak ítélnek oda egy titkos szavazás során. Akik kaptunk már, nagyon tudunk ennek örülni, hiszen a legnagyobb elismerés az, ha közvetlenül a munkatársaink ismernek el bennünket. Nagyon jólesik ez minden kollégának. Örülünk a Pedagógiai- díj lehetőségének is: ezt a hajdúsámsoni önkormányzattól kapjuk, ez azt jelenti, hogy a mindenkori városvezetésnek is fontos a jó kapcsolat ápolása, a városi rendezvényeinken mi is igyekszünk a gyerekeinket bevonni, ezáltal a műsorokat színvonalasabbá tenni. Az év dolgozója Papp Csabáné lett idén, alsóban Forgácsné Király Ottília, felsőben Zachar Zoltánné lett az év pedagógusa. Pedagógiai- díjjal Hermanné Mányi Ildikó és Hamarné Helmeczi Katalin tanárnők büszkélkedhetnek idén, gratulálunk mindannyiuknak! Nagyon jó helyekre kerültek az elismerések.


Június 4-e, Trianon fájó pont a magyarság szívében. Hogyan emlékezett iskolánk az országhatáron kívülre szorult nemzettestvéreinkre?
Az összetartozás napjára többféleképpen emlékeztünk az elmúlt években. Idén Vékony Andrea kolleganőnk 6.b osztályával készített egy megható, színvonalas rádiós műsort, ezt a felvételt hallgattuk meg pénteken az első órában. Három osztályunk részt vett a városi ünnepségen is, ahol virágokat helyeztünk el az iskolával szembeni emlékműnél. Itt képviseltette magát a DÖK is, jelképezve gyerekeink együttérzését ezzel kapcsolatban. Nagyon nehéz erről ma is beszélni, nem lehet egyszerű határon túli nemzettestvéreinknek, de szerencsére büszkén őrzik magyarságukat.

Június 6-a országosan környezetvédelmi világnap. Hogyan jelenik meg nálunk a közvetlen környezetvédelem, miért fontos a 21. században, hogy felhívjuk erre a figyelmet?
Sokféle világnap létezik, ezt az 1972-es stockholmi konferencia óta tartjuk számon. Reméljük, mindenki tisztában van az energiagazdálkodás fontosságával, a szemét és a hulladék csökkentésének szükségességével, a környezetszennyezés visszaszorításának jelentőségével. Ez pedagógiai programunkban is megjelenik, van egy osztályunk is, akik erre fokozatosan felhívják a figyelmet. Plakátkészítéssel, filmvetítéssel és számos más érdekes dolog fókuszba helyezésével nevelnek a környezettudatosságra. Ezeket az alkotásokat felsőben is érdekes megnézni a gyerekekkel.


Létfontosságú természeti értékeink védelme


Holnap hüllőkiállítás lesz az aulában. Kiket várunk, mennyibe kerül a belépés és meddig látogatható a rendezvény?
Egy olyan gyűjtőt várunk, aki 40 féle hüllőt fog bemutatni iskolánk kistornatermében. Megfelelően védett terráriumokban lesznek az állatok. 400 forint a belépő, lehetőség lesz fényképkészítésre is az állatokkal. A hüllők kevésbé népszerűek általában, de bemutatásuknak ezen formáját támogatjuk szervezett formában, hogy a gyerekek így is megismerkedhessenek velük.


Június 12-én zárul a tanév művészeti tagozaton. Hány órától lesz az évzáró, milyen produkciókkal készülnek a művészetisek, kiknek a megjelenésére számítunk?
Négy órától lesz a tanévzáró, hagyományosan a résztvevő gyerekekre, a művészetis pedagógusokra, de az összes pedagógusra és a gyerekek szüleire egyaránt örömmel számítunk. Ilyenkor van alkalmuk beszélgetni a tanárokkal a megjelent szülőknek. A vizsgamunkákkal általában a pedagógusnapi műsort is színesítik a gyerekek az iskolai ünnepségeken.

14-én kerül sor felső tagozaton az év végi iskolagyűlésre. Milyen jutalmak kerülnek ilyenkor kiosztásra?
Az iskolagyűlésen a különböző iskolai versenyek és a diákönkormányzati programok eredményei vannak elismerve jutalmakkal a gyerekek felé, ezt a DÖK támogatja anyagilag. A támogatás a rendezvények bevételéből történik. A tanulóknak örömet lehet okozni az apró ajándékokkal, minden apróságnak nagyon tudnak örülni, a tortáknak pedig különösképpen.


Hamarosan itt a vakáció, a nyolcadikosok már lázban égnek a közelgő ballagás miatt. Hogyan sikerültek a felvételik, minden gyerek bekerült az általa választott középfokú intézménybe?
Talán a szokásosnál is jobban sikerültek a felvételi vizsgák, több az elégedett gyerek, aki az első vagy második helyre került be. Nagyon kevés fellebbezésről tudok, akik megtették, inkább azért, mert korábban megjelölt iskolatípusba szerettek volna bejutni. Örömmel mondhatom, hogy jobban állunk a korábbi évekhez képest.

Kezdődnek a konferenciák a tanév végén. A pedagógusok kedvéért említsük meg, mikor lesz a nyolcadik évfolyam, az 5-7. évfolyam, s az alsó tagozatosok konferenciája?
A nyolcadikosoknak 13-án 14 órától kezdjük a konferenciát, az 5-7. illetve az alsós évfolyamoknak jún. 16-án pénteken, reggel negyed kilenctől. Ezen a napon már nem lesz tanítás.

Június 15-én a nyolcadikosok egy jó hangulatú bankett keretén belül búcsúznak szeretett intézményüktől. Mettől - meddig tart, miért lenne fontos, hogy minél többen eljöjjenek?
15 órakor kezdünk, az osztályok ilyenkor készülnek egy kis műsorral, dallal, ezzel köszönnek el tanáraiktól és megköszönik nekik a több éves munkájukat. Amikor ennek vége, utána koccintás, pogácsázás következik, majd zenés- táncos mulatsággal folytatódik a délután. Általában nyolc óráig tart a rendezvény a hangulattól függően.


Mikor milyen keretek közt kerül sor a ballagásra idén?
A településen nagy hagyománya van a ballagásnak. Rengeteg család nagy számban vesz részt, jelentős családi eseményként kezelik. Ezért fontos, hogy rendszeresen szombaton kilenctől bonyolítjuk le már évtizedek óta. Így van lehetőség, hogy mindenki megfelelően felkészüljön. A díszudvaron lesz a korábbi évekhez hasonlóan, a jó időt már időben megrendeltük.

A mindig látványos ballagási ünnepség

Az iskolai dolgozók kikapcsolódása érdekében tantestületi kirándulás szerveződik június 27-én. Miért szeretnénk, ha minél többen gondolnák azt, hogy érdemes részt venni ezen a jó hangulatú eseményen?
Akik már régebbi fiatalok, nekik nem nagyon kell propagálnunk a kirándulást, ha sikerül elmenni, az ottaniak gondoskodnak arról, hogy jól érezzük magunkat. Az utóbbi években sajnos nehezebben jött össze, ezért gondoltunk arra, hogy jó lenne ismét kezdeményezni és minden évben bevezetni ezt. Ezek az együttlétek felszabadítanak sok olyan energiát, melyek az iskolában a kapcsolati rendszerekre rányomják a bélyegüket, teljesen más környezetben más munkatársi kapcsolatokba rendeződve olyan oldalát ismerjük meg az embereknek, amiket a mindennapok mókuskerekében nem biztos. A közösségi programok remekül összekovácsolják a társaságot.


Iskolánk egy remek pályázati lehetőséget ragadott meg a közelmúltban. A Határtalanul pályázat keretében, mindössze 2500 forint befizetésével a jövőre hetedikes tanulóink ötnapos erdélyi táborozáson vehetnek részt. Mit kell tudni erről a pályázatról egészen pontosan?
Hagyományos most már ez a pályázat, korábban is mindig meghirdették hetedikes gyerekeknek. A tavalyi jó tapasztalatokból kiindulva újra elkészítettük a pályázatot, amely nyertes is lett nagy örömünkre. Öt nap négy éjszakás a kirándulás, augusztus végén kerül megrendezésre a tábor 22 és 26-a között. A legfontosabb erdélyi nagyvárosokat érinti, illetve Arany János emlékhelyeket. Pl: Nagyszalonta. A pályázati adatlapokon lehet jelentkezni, ahol a tanulmányi munkán kívüli egyéb tevékenységeket is fel kell tüntetni. Jún. 15-e a jelentkezési határidő.

A meseszép Erdély egy szelete

Ha nyár, akkor itt a táborozások időszaka. Alsós és felsős gyerekek számára egyaránt sporttáborok szerveződnek nálunk. Kiket várunk, milyen programok kerülnek előtérbe, mit kell tudni előzetesen erről a remek lehetőségről?
Ebben az évben nagyon színvonalasan sikerült megszervezni a Madarak és fák napját. Be tudtuk vonni a honvédelmi egységeket is, hogy a gyerekeknek szabadtéri programokat is tudjunk biztosítani. Mivel a várakozáson felül sikerült a tájékozódási verseny megrendezése, ezért merült fel az ötlet, hogy nyáron napközis jelleggel sporttábort tudnánk szervezni a gyerekeknek, hiszen rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre. Külsős szakemberek is vállalták, hogy újra elhozzák azokat az eszközöket, amelyek nagy népszerűségnek örvendtek. A korábbi pályázatokból vásároltunk olyan sporttermékeket, amiket nem testnevelés órán használnak. Rengeteg kerékpárunk van, az eszközparkunk bőven elég arra, hogy egy 4-5 napos tábort napközis jelleggel tudjunk szervezni a tanulóknak. Alsó és felső tagozaton egyaránt.

Tanévzáró konferencia. Tudhatunk-e már valamit erről a programról és az azt követő jó hangulatú fogadásról?
A tanévzáró értekezlet június 29- én csütörtökön kerül megrendezésre. 15 órától kezdünk, a szakmai rész lebonyolítása után az udvarra tervezzük azt a hangulatos vacsorát, amit az elmúlt években is sikerült megvalósítani. Ez ad alkalmat egy kis zenélésre, előadásokra, a többiek szórakoztatására, illetve egy kis táncos mulatságban is gondolkodunk. Alkalmazotti körben lesz, minden dolgozónkat szívesen látjuk.

Igazgatóhelyettes Asszony! Köszönöm a beszélgetést, jó egészséget, kitartást és jókedvet kívánok a tanév hátralévő programjainak a lebonyolításához, megvalósításához!