Célkeresztben: február

2017. február 21. Megosztás Facebook-on Célkeresztben: február

Március hónaptól új rovattal bővül iskolánk suliblogjának médiafelülete, Célkeresztben címmel. Havonta egyszer megjelenő rovatunkban iskolánk igazgatóhelyettesei, vezetői beszélnek majd az adott hónap aktuális feladatairól, programjairól, megvalósítandó eseményeiről. Amíg a felület el nem készül, a cikket ideiglenes otthonában, a Vendégszobában helyezzük el. Ráhangolódásképpen Takács Ilonát, intézményünk alsó tagozatának igazgatóhelyettesét kérdeztem a februári aktualitásokról, feladatokról egy rapidinterjú keretében.

Célkeresztben: Február

Igazgatóhelyettes Asszony! Intézményünkben igen változatos a paletta a programok, rendezvények terén, ebben a hónapban sincs ez másképp. Amit talán első helyen kell említenünk , az elsős gyerekek beiratkozásával kapcsolatos program , amelyeket rendezni, szervezni, intézni kell Önöknek , mint igazgatóhelyetteseknek. Ebben a tanévben mik a legfontosabb tudnivalók a beiratkozással kapcsolatban?


Minden intézmény számára nagyon nagy kihívás a beiskolázási program, annak megvalósítása, és a végállomás, a cél elérése. A mi intézményünknek is egyértelmű célja, hogy minél több hajdúsámsoni lakos a mi iskolánkat válassza gyermekének. Éppen ezért az alsós kollegák bevonásával már szeptemberben elkezdjük a következő tanévre a beiskolázási program megtervezését. Örömmel mondhatom, hogy nagyon jól haladunk, mindenképpen fontos célunk, hogy könnyítsük az óvodából iskolába történő átmenet nehézségeit, hogy megismertessük a gyerekekkel az épületet, a tanító néniket, s nyilván ezek a nebulók már egy kis tapasztalattal felvértezve fognak az iskola küszöbén szeptemberben átlépni. Nagyon fontos időpont lesz február 20-a, ahol egy szülői értekezlet keretein belül bemutatjuk az intézményünket, a tárgyi és személyi feltételeket, az egyházak képviselőit, maximálisan igyekszünk egy átfogó tájékoztatást adni az intézménnyel kapcsolatban. Bemutatjuk a tanító néniket és lehetőséget biztosítunk, hogy be tudjanak mutatkozni a szakmájukban egy adott tanítási óra keretében. Meg lehet tekinteni a későbbiekben angol-német idegen nyelvi órákat, és lehetőség lesz azon tanító nénik óráját is megnézni, akik nagy valószínűséggel jövőre első osztályosok lesznek.Impozáns külső, iskolánk épülete

Bízunk benne, hogy rengeteg elsős gyerek fog beiratkozni a következő tanévben iskolánkba. Büszkén említhetjük azt is, hogy számos fejlesztés, újítás valósult meg az elmúlt hónapokban környezetünkben, ez is egy ok arra, hogy remélhetőleg sokan fogják gyermeküket a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolába íratni, hiszen nagyon nem mindegy, hogy a tanulók milyen miliőben, milyen tárgyi feltételek mellett juthatnak a szükséges alapfokú ismeretekhez. Ettől a félévtől úszásoktatás is indul, mit kell tudniuk a kedves szülőknek erről a lehetőségről?

Valóban nem mindegy, hogy a gyerekek milyen környezetben tanulhatnak. Iskolánk egy barátságos, nyitott intézmény, számos újítással, rengeteg felújítás történt a közelmúltban. Az első emeleten gyönyörűen felújított WC várja a legkisebbeket, a könyvtár leköltözött a földszintre, nyugodtan mondhatom, hogy minden igényt kielégít. Színében, berendezésében egyaránt megnyerő. Nagyon elégedettek a szülők a falszínekkel kapcsolatban, igyekeztünk a meleg színekkel a folyosókon otthonosságot teremteni. Rengeteg infokommunikációs eszközt használunk, senki nem panaszkodhat ezzel kapcsolatban, nagyon jól felszerelt az iskolánk, a kollegák zöme is egyre inkább beépíti az óráiba, hiszen nem mindegy, hogy mennyire változatos módszerekkel, tanulásszervezési formákkal oktatjuk diákjainkat. Az úszás valóban teljesen új elemként épül be mindennapjainkba, fontos tudni, hogy ezt a remek lehetőséget iskolánk fenntartója finanszírozza. Ebben a tanévben az első és az ötödik osztályosoknak lesz lehetősége az úszásoktatás alapjait elsajátítani a Debreceni Sportuszodában. Ez egy páratlan lehetőség, sokan nem tudják ezt biztosítani, ebben is élen járunk. Nem beszéltünk még a nyelvtanulásról, nagyon fontos terület ez is, már a legkisebbeket is próbáljuk megismertetni az idegen nyelv hasznosságával. Tapasztalt kollegák oktatják a nyelvet, a kicsik nagyon fogékonyak rá, a mai kor követelménye elvárja, s a gyerekek minden bizonnyal fogják tudni kamatoztatni a későbbiekben.
 


A meseszép Debreceni Sportuszoda

Milyen sport- és szakköri lehetőségek várják még a gyerekeket az úszás mellett?

Alsó tagozaton nagyon sok jól bevált szakkörünk van, nagyon fontosnak tartjuk, hogy a tehetséges gyerekek is megkapják azt az odafigyelést, amire szükségük van. Működtetünk dráma és matematika szakkört , speciálisan a tehetségeket gondozzuk, odafigyelünk természetesen a mozgásra is, a kézügyesség fejlesztésére, ezért szövő szakkört is működtetünk, de nagyon sok sportszakkörünk is van. Az elsősöknél a szülői értekezleteken minden osztályfőnök tájékoztatja a szülőket, hogy milyen irányultságban gondolkodik abban a kis közösségben, amit a későbbiekben osztálynak fogunk nevezni. Zöld matekos osztályunk is lesz többek között, nagyon színes a paletta. Fontos a környezetvédelem tudatosítása, mindemellett a számolás is, a kettő kombinációjából jött létre ez az elnevezés. Említhetném az ÖKO osztályt is, két kolléga ezt az irányt fogja képviselni. Lesz, aki a gondolkodás fejlesztésére fordítja majd figyelmét, töprengőnek nevezi majd a kis csapatot, játéktípusokon keresztül szeretné a gondolkodást fejleszteni, ehhez minden tárgyi feltétel adott lesz. Szeretnénk egy játszószobát is kialakítani a későbbiekben. Fontos az informatika is, a kommunikáció fejlesztése, számos olyan terület van, ahol olyan eredményeket tudunk elérni, amik kiemelkedőek lehetnek a jövőben.

Hagyomány az intézményben évek óta, hogy nyílt napokat szervez az iskola, hogy a szülők bepillantást nyerhessenek az itt zajló tevékenységekbe. Milyen lehetőségeik vannak a kedves szülőknek ezeken a napokon?

A szülők rendelkezésére bocsátunk egy órarendet, itt láthatják majd, hogy  melyik tanító nénit hol találják meg,  és bepillanthatnak a pedagógiai munkába. Lehetőséget kell adni, hogy a gyerek személyiségének megfelelő pedagógust válasszanak. Fontos, hogy lássák a tanító szakmai munkáját. Márc. 2-3- án a kedves érdeklődők az elsősök nyelvi órájába is betekintést nyerhetnek. Március 6 és 9 között pedig az összes olyan kollegához mehetnek, akik első osztályos tanító nénik lehetnek a következő tanévtől, tehát jelenleg nagy valószínűséggel negyedikesek. Ezeken a napokon megismerhetik tehát a kolléga pedagógiai tevékenységét, módszereit.

Beszéljünk egy picit a februárban várható programokról. Ha február, akkor farsang. Felső tagozaton február 24-én lesz a farsangi ünnepség, a kisebbek, az alsósok körében hogyan zajlik ez a rendezvény?

Jól összehangoltuk, intézményi szinten egységesen lesz a rendezvény, mindannyian nagyon várjuk már a tél eltemetését. A gyerekek legkedvesebb programja, a legkisebbek óvodás korban már megismerkednek vele. Osztálykeretben fogjuk tartani, az osztályfőnök tervezi meg az osztályokban a programokat és várjuk a kedves szülőket is, hogy csatlakozzanak! Szerencsére általános tapasztalat, hogy szívesen feljönnek a szülők, segítik a gyerekeket a jelmezek felvételében, gyakran sütiket sütnek, maximálisan partnerek abban, hogy remek hangulatban teljen a rendezvény.


Farsangi álarcok: elmaradhatatlan kellék

Szintén februárhoz köthető a Zrínyi matematikaverseny lebonyolítása, amelybe minden évben bekapcsolódik iskolánk, alsó és felső tagozatosok egyaránt. Idén melyik iskola szervezi meg?

17-én volt, alsóból 33, felsőből 7 tanuló vett részt, a döntőt a Benedek Elek Általános Iskola szervezi meg, mely Debrecenben található. Az egyik legnehezebb verseny ez , ami a tantárgyhoz kapcsolható. A gyerekek logikai képességeire épít a feladatsor, reméljük remek eredményeket fogunk elérni. De mindemellett a Bolyai természettudományi versenyről is engedd meg, hogy beszéljek picit, ez is egy körzeti verseny, öt megye képviselteti magát. Nagyon szép eredményeket ért el iskolánk. 73 csapatból a 8. helyezést elhoztuk, három alsós csapat vett részt a versenyen, köztük két ÖKO osztály. A másik két elért eredmény is remek, egy 25. és egy 45. helyet is sikerült megcsípnünk a rendkívül erős mezőnyben. Múlt pénteken volt egy nyelvész versenyünk is,  itt a helyi fordulót bonyolítottuk le, ennek is lesz  megyei és országos fordulója, és ezúton szeretnék minden gyereknek  gratulálni, akik vállalták a megmérettetést, illetve minden kollegának, akik felkészítették a tanulóinkat.

Végezetül egy pályázatról ejtsünk szót, egy remek lehetőségről a KAB - os pályázatról, amit az alapítvány közreműködésével nyert el intézményünk. Miért tekinthető sikernek a pályázat elnyerése?

Ez egy komplex drogprevenciós program, ahogy említetted, az alapítvány közreműködésével nyertük meg. Ma sajnos nagyon sok veszély leselkedik a fiatalokra, az alkoholtól a drogon keresztül sorolhatnánk sok minden mást. A pályázatnak köszönhetően hetedik és nyolcadik évfolyamon felvilágosító órák tartására van lehetőség, Kiss József szociális munkás irányításával folynak a program elemei. A kedves szülők is kaptak tájékoztatást, településszintre ki van terjesztve. Minden héten szerdánként 16 órától konzultációs lehetőségük is van, akik segítséget szeretnének kérni a gyerekekkel kapcsolatosan, bátran jöjjenek fel intézményünkbe! Sok kontaktfoglalkozás lesz a nebulók körében, lényege, hogy tudatosan tudják azt, hogy miért nem szabad alkoholt vagy drogot elfogadni, ami sajnos egyre inkább elterjed köreikben. Ezért fontos, hogy a szülők is tájékozódhassanak, s információkat szerezhessenek a programmal kapcsolatban.

Igazgatóhelyettes Asszony! Köszönöm a tájékoztatást, sikeres megvalósítást, sok beiratkozó diákot, remek versenyeredményeket és jó hangulatú programokat kívánok!


Módis Tamás
blogszerkesztő

 

Kapcsolódó képgaléria