Célkeresztben: április

2017. április 11. Megosztás Facebook-on Célkeresztben: április

Kedves Olvasóink!


Célkeresztben című rovatunkban ezúttal Jakubecz Sándor igazgatóhelyettes úr segítségével április legfontosabb iskolai rendezvényeit, programjait, eseményeit vesszük górcső alá. Mazsolázzanak belőlük, s ha van rá mód, vegyenek részt minél nagyobb számban rajtuk, szeretettel várjuk mindannyiukat!


Februártól intézményünk fenntartójának köszönhetően az elsős és ötödéves gyerekek ingyenes úszásoktatáson vehetnek részt. Ez a remek kezdeményezés áprilisban is folytatódik. Milyen fogadtatása volt a lehetőségnek a szülők és a gyerekek részéről, érkeztek-e visszajelzések, meddig folytatódik még ez a fantasztikus lehetőség?
Első kézből tudom mondani erre a választ, hiszen nem egy alkalommal szállítottam be gyerekeket az úszásra, illetve szülők is segítettek és közben nagyon sokat beszélgettünk. Mind a gyerekek, mind a szülők nagyon örülnek ennek a kezdeményezésnek, ez egy ragyogó lehetőség, melynek köszönhetően tovább bővültek az iskolai programok, ez teljesen egyedülálló. A mai kor gyermekének ez egy nagy  dolog, hogy úszni tudjon, s erre teljesen ingyen van lehetősége iskolánk ezen korosztályának, hozzásegítve őket az egészséges életszemlélet kialakításához. Jelenleg ugye az elsős és ötödikes tanulók vehetnek részt a programban, ez egy felmenő rendszer, s bízunk benne, hogy éveken keresztül lesz rá mód, hogy folytassuk a projektet. Ebben az évben biztosan lesz folytatás.


Az impozáns debreceni uszoda


Szintén a fenntartónak köszönhetően alsós és felsős rászoruló gyerekek ingyen élelmiszercsomaghoz juthatnak már néhány hete intézményünkben. Honnan jött ez az ötlet, kiknek köszönhető a nem mindennapi segítség?
A fenntartónak elsősorban, ők építették ki a kapcsolatokat azokkal, akiknek köszönhetően hozzájuthattunk az egységcsomagokhoz. Egy élelmiszerbankkal vagyunk kapcsolatban, akik Debrecenbe szállítják le ezeket az egységcsomagokat, onnan péntek délelőttönként juttatják el az iskolába, s itt osztjuk ki a rászoruló gyerekeknek, olyanoknak, akik hátrányos helyzetben vannak, de természetesen más gyerekek is hozzájuthatnak.


Április 11-én József Attila születésnapján a költészet napját ünnepeljük. Hogyan emlékezik meg az intézmény erről a jeles eseményről?
Rendhagyó módon ünnepeljük, az iskolában szavalatokkal, illetve versenyek is fognak hozzá kapcsolódni. A gyerekek olyan szavalatokat mondhatnak el, amiket szeretnek, amikhez kedvük van, illetve ha jól tudom a délelőtti rendezvényen egy közös szavalás is megvalósul. Mindemellett Zachar Zoltánné tanárnő játékos foglalkozást szervez felső tagozatosoknak, melynek középpontjában a versek állnak, s ismét beindul a „ verskommandó ” is. Köszönet érte!


Hamarosan itt a feltöltődés ideje a tavaszi szünet. Mettől-meddig tart majd, és milyen héttel folytatjuk szünet után?
A tavaszi szünet április 13-mal kezdődne, de itt is ki kell emeljem a fenntartót és igazgató urat, akiknek köszönhetően ez egy nappal meghosszabbodik, tehát már 12-én sem kell jönni dolgozni. Az első tanítási nap április 19- e szerda lesz, B hét szerint tanítunk, hiszen fél B héttel fejezzük be, így fél B héttel is folytatjuk.
 

Közeleg a húsvét


Nagy hangsúlyt fektet iskolánk arra, hogy szeptembertől minél több elsős gyerek lépje át iskolánk küszöbét és érezze itt igazán jól magát. A Hívogat az iskola zárórendezvényére április 19-én kerül sor. Mit kell tudni erről a programról, a művészeti tagozat egy szabadtéri koncertet is szervez tudtommal a tervek alapján.
Így van. Immár második alkalommal fogjuk megrendezni ezt a szabadtéri koncertet, amely a „Hívogat az iskola” program keretében kerül lebonyolításra. Ez egy hosszú folyamat volt, az év folyamán gyakran voltak rendezvényeink, amik ehhez kapcsolódtak, célja az, hogy az elsős gyerekeknek és a kedves szülőknek minél nagyobb kedvet csináljunk ahhoz, hogy hozzánk hozzák gyermekeinket, mert úgy gondolom, ez nagyon jó. Nálunk tanulni remek dolog.  Itt minden olyan dologhoz, szolgáltatáshoz hozzájuthatnak a gyerekek, amik a mai modern iskola követelményeit megteremtik. A 19-i program a díszudvaron kerül megrendezésre, ez a koncert bemutatja a művészeti tagozat képzéseit, minden tanszakról fognak szerepelni gyerekek ebben a műsorban, a tanárok is rövid produkciókkal mutatkoznak be a leendő elsősök szüleinek. Szeretnénk, ha a szülők is látnák, milyen színvonalas munka folyik a művészeti tagozaton, és azt is, hogy érdemes ide íratni gyermekeiket, a művészeti tanszakokat igénybe venni, mert nagyon jól képzett, remek pedagógusoktól tanulhatnak.


Jövőre várható újabb tanszak művészeti tagozaton?
Régóta tervben van egy ütő tanszak elindítása, minimum tíz tanuló részvételével. Így a hét meglevő tanszakunk mellé nyolcadikként kapcsolódna az ütő, ez már remek lehetőség lenne arra, hogy egy kis iskolai zenekart is létrehozhassunk.


Ha április, akkor beiratkozás: mikortól tartozhatnak a kis elsősök iskolánk kötelékébe hivatalosan is?
Teljesen hivatalosan szeptembertől, az áprilisi beiratkozás huszadikán kezdődik és másnap van még rá lehetőség. 20-án reggel 8 és 19 közt, 21-én reggel 8 és 18 óra közt lehet jönni és beíratni a kis elsősöket.

Nem mindennapi kulturális élményben lehet része iskolánk dolgozóinak és a tanulóknak a közeljövőben. Május 5-én 14 óra 30-tól a Nagyváradi Bábszínház műsora lesz megtekinthető. Kik vehetnek részt a rendezvényen és milyen darabot láthatnak az érdeklődők?
Iskolánk minden tanulója részt vehet, a kedves szülők is, szeretettel várjuk őket, nyitott iskola vagyunk. Nagy hagyományra visszatekintő bábszínház a nagyváradi, iskolánkban sokadjára mutatják be legújabb műsorukat, mindig minőségi produkcióval érkeznek.

24-én szomorú apropóból, a holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából emlékezünk. Egy kiállítással készül az iskola, lehet –e már erről előzetes információt tudni?

Igen. Ez egy olyan kiállítás -sorozat része, amely vándorkiállítás, több településen is megjelenik. Nagy megtiszteltetés, hogy hozzánk is ellátogat, köszönet a fenntartónak, több napig lesz látható nálunk ez a kiállítási anyag. Arra kérem a kedves szülőket, hogy nézzék meg minél nagyobb számban ezt az értékes kiállítást és emlékezzünk sokan azokra az ártatlan emberekre, akiknek értelmetlenül kellett meghalniuk a 20 század eme borzalmas időszakában!

Március elég mozgalmasra sikerült, számos eredményes versenyt magunk mögött tudhattunk. A K@H versenyen megyei 5. helyezést szereztek iskolánk tanulói, a Kenguru Matek Verseny megyei fordulójában több mint ezer részvevőből 6. helyezést ért el Budán Dávid a 2.a osztályból, de országos 39. helyezettje is van iskolánknak. Áprilisban is sok nívós verseny kerül megrendezésre: alapműveleti matek verseny bonyolódott le a szerdai nap folyamán, 20-án és 28-án pedig Nádudvarra megyünk egy színvonalas helyesíró versenyre. Ilyenkor mik a legfőbb elvárások a vezetőség részéről?
Hozzátenném, hogy mindezek mellett Babszem Jankó versenyünk is volt, Gál Attila 2. lett a  3. b-ből, Bota István 3. lett az 1.d-ből, Kerekes Bence 3. a 2.c-ből, Veres Zsuzsanna pedig szintén 3. lett a 4. a-ból. A 4. évfolyam a megyei alapműveleti matek versenyről elhozta az első hat helyezést, erre is nagyon büszkék vagyunk. Az elvárás a tanárok felé, hogy a tehetségeket jól válasszák meg és a gyerekek legyenek motiváltak, hisz erőltetni semmit nem szabad. A gyerek mindenképp kihívásnak érezze, hogy megmérettetheti magát. Érezze, hogy nemcsak magukért, hanem az iskoláért és a településért versenyeznek. Fontos, hogy próbáljunk meg közösen mindent megtenni azért, hogy a település minél magasabb színvonalon működjön az iskolával együtt.
Mindezek mellett nagy örömmel újságolnám a kedves szülőknek, hogy nemrég 19. alkalommal rendezték meg az SNI- s tanulóknak a komplex tanulmányi versenyt megyei szinten, melynek Hajdúnánás adott otthont, iskolánk SNI-s tanulói pedig elsőrangú eredményeket értek el. Csapatban 5. helyezett lett csapatunk, illetve matematika egyéniben Horváth Márk 6.e osztályos tanuló második helyen végzett. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon komoly eredmény.

A múlt héten zajlott a Digitális témahét iskolánkban. Mit jelent ez egészen pontosan, milyen lehetőségek várták diákjainkat ezekben a napokban?
A digitalizáció, az informatika sok más tantárgyba is be vannak csempészve, ez egy elég széles palettát ölel át a mai világban. A tanulók digitális készségeinek fejlesztése érdekében számos program került megvalósításra, köszönet ezért elsősorban Zachar Zoltánné informatikatanárnak. Volt vetélkedő a biztonságos internetezéssel kapcsolatban, Zümi a robotméhecske ellátogatott az alsós osztályokba, Web2 a tanítási órákon címmel olyan alkalmazások kerültek bemutatásra, amelyek bátran felhasználhatók a tanítási órák során, de volt robotika foglalkozás, Bee-bot bemutató és számos más érdekesség is.


Volt miből válogatni a Digitális Témahéten


Ha április, kiemelt figyelmet kap a Föld napja, a Föld védelme. Huszonegyedikére rajzpályázatot és különféle vetélkedőket is hirdetett az intézmény. Miért fontos a 21-ik században erre még külön felhívni a figyelmet?
Nem véletlen, hogy iskolánk kiemelt módon kezeli és szervezi ezt a programot. Azért fontos, mert itt élünk, ez a mi bolygónk. Sajnos nagy a környezetszennyezés és azok a környezeti ártalmak, amik visszahatnak ránk, emberekre. Nagyon fontos felhívni a figyelmet a Föld védelmére, hiszen nem mindegy, hogy gyerekeink, unokáink a jövőben milyen környezetben élhetik mindennapjaikat. Nekünk hatalmas a felelősségünk, hogy tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a tisztább környezetért, a frissebb levegőért, a szelektív hulladékgyűjtésért.
 

Változatos Föld napi programkavalkád


Ápr.24-től május 12 –ig a fenntarthatóság jegyében sport és természeti projekthetek indulnak. Milyen programokra számíthatnak ezen idő alatt a kedves érdeklődők?
Környezettudatosan és környezetbarát módon próbáljuk meg élni az életünket. Ahogy korábban is említettük, mindent meg kell tennünk a környezetünk védelméért, s mindemellett a saját egészségünkért. Ebben segít rendkívül sokat a sport is. Számos olyan rendezvényünk lesz, amely a környezetismerethez, a környezetvédelemhez kapcsolódik, lesznek pályázatok, illetve olyan sportprogramok, amelyek megmutatják, hogyan lehet tudatosan élni és fejleszteni az életünket a sporton keresztül.

Április 30-a pedig nem más, mint a méhek világnapja. Ezen a napon ÖKO osztályaink csipkelődnek egymással. Mit takar az ÖKO osztály elnevezés és hogyan kell elképzelni egy ilyen „csipkelődést?”
Immár harmadik alkalommal térünk vissza a környezetvédelem fontosságára. Az ÖKO osztály azt jelenti, hogy kiemelten kell itt környezetvédelmet tanítani, környezettudatosságra nevelni a gyerekeket. Ezekben az osztályokban fajsúlyosabban sajátíttatjuk el azt a gondolkodásmódot, amely a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozza. Nagy figyelmet fordítanak akár a szelektív hulladékgyűjtésre, akár más dolgokra. A méhek világnapja természetesen a természetvédelemhez kapcsolódik, ők az egyik legszorgalmasabb állatfaj. Hozzájuk hasonlóan nekünk is szorgoskodnunk kell, és sokat tenni azért, hogy a környezetünket megóvjuk.

Legszorgalmasabb barátaink: a méhek

Igazgatóhelyettes Úr! Köszönöm a tájékoztatást, remélhetőleg sikerült kedvet adnunk nagyon sok szülőnek és gyereknek, hogy ebben a hónapban is nagy számban látogassák rendezvényeinket, vegyenek részt, ahogyan Ön is fogalmazott a mindig „nyitott” iskolánk programkavalkádjában! Köszönöm a beszélgetést!