Rendkívül sikeresek voltak a nyelvi táborok

2014. szeptember 03. Megosztás Facebook-on

A nyelvtanulás mellett változatos programok várták a táborozókat.

Egy TÁMOP-os pályázatnak köszönhetően második éve táborozhattak a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói a Kékes lábánál megbúvó kis mátrai településen, Parádon. Július 7-től négy turnusban összesen 120 gyerek nyaralhatott itt. Egy turnusban a negyedikes angolos gyerekek, egy másikban a németet tanuló diákok vehettek részt, és két turnus szerveződött a felső tagozatos angolos gyerekek számára. A táborok teljesen ingyenesek voltak a gyerekek számára.

A nyelvi táborok már tavaly is rendkívül sikeresek és népszerűek voltak a gyerekek körében. Nem kellett tehát nagyon kapacitálni senkit a táborba most sem. Aki tavaly már volt, az azért vágyott újra jönni, akik pedig korábban nem voltak, azokat a tavaly már táborozók élménybeszámolói vonzották Parádra. Nem „riasztotta” vissza őket az sem, hogy a nyelvi táborokban „úgymond” tanulni kell. A többségük nagyon motivált tanuló, aki nagy kedvvel tanulja a nyelvet. A többiek, akik kevésbé motiváltak és sikeresek a nyelvtanulásban, s akiket egy-egy barát, osztálytárs hívott a táboros csapatba, talán épp a tábornak köszönhetően válnak majd eredményesebbé ezen a téren.

A gyerekek sokféle tevékenységi formában, sokszínű, változatos, élvezetes feladatokat végezve, megoldva foglalkoztak minden nap az angol illetve német nyelvvel. Énekeltek, játszottak, versenyeztek.
Számba venni, felsorolni sem könnyű azt a sokféle egyéb programot, amelyben a nyelvtanuláson túl része volt a gyerekeknek a tábor egy hete alatt. Az éjszakai csillagtúra, a strandolás Mátraderecskén vagy Bükkszéken, az izgalmas, érdekes vetélkedők, a karaoke, kincskeresés éjszaka a sporttábor melletti erdőben, a sástói Oxygén Adrenalin Kalandparkban tett kirándulás, ahol bobozhattak és más játékokat is kipróbálhattak a gyerekek, mind óriási élményt jelentettek számukra. Felfedezhették a gyöngyösi Mátra Múzeum érdekes világát, megnézték a parádfürdői Kocsimúzeum kiállítását, és megismerkedtek az üvegcsiszolás fortélyaival is. A sporttáborosok meglátogatása, a számháború, az esti szalonnasütés melletti nagy beszélgetés, a tábortűz, a záró buli is felejthetetlen marad mindenkinek.
A táborok közösségépítő szerepe sem elhanyagolható. Az egyes táborokban részt vevő, különböző korú, képességű, sokféle gyerekből a turnusok végére mindig igazán remek közösség formálódott.