Angol nyelvi tábor

2014. február 23. Megosztás Facebook-on

Mi, pedagógusok és 30 tanítványunk nagy izgalommal vártuk a szünidő első napjait, amikor elindulhattunk Parádra egy hetes táborozásra, ahol a gyerekek gyarapíthatták angol nyelvi tudásukat, közben felfedezhették a táj szépségét.

A sok alföldi kisdiák csodálkozva nézett ki a hegyen-völgyön haladó busz ablakán: ez bizony nem a környezet könyv képe, ez már valóság! Szállásunkra megérkezve barátságosan fogadtak bennünket, még a kert végi kispatak is hívogatóan csörgedezett. Ez lett a mi kis Patak-beach-ünk.

Hamar felfedezték a gyerekek, hogy délelőttönként játékosan is lehet angol nyelvet tanulni. Még a reggeli torna zenéje is ezen a nyelven harsogott. A barátok, akik együtt laktak angol nyelven „keresztelték el” szobáikat. Sok játékos feladatlap, keresztrejtvény lett megoldva, amiért még jutalom is járt! A felejthetetlen közös körjátékok, játék-dalok a mindennapok színes foltjai voltak.

Délutánonként felfedeztük a Mátra szépségét: Próbára tette állóképességünket a 17 km-re lévő Ilona Vízesés, de megérte! Bujkáltunk kövek alatt, másztunk fagyökerein át, sétáltunk kiszáradt patak medrében. Láthattuk milyen ereje van a természetnek, hogy tudja alakítani a felszínt.

A helyi nevezetességekkel is megismerkedtünk. A parádi Kocsi Múzeum, az üvegcsiszolás, a fafaragás művészete, a villám sújtotta Rákóczi fája felejthetetlen élményt nyújtott. A gyöngyösi Mátra Múzeumban megcsodálhattuk a múltat is: a mamut csontvázát és a kardfogú  tigrist. Elénk tárult a Mátra élővilága.

Parádsasváron rácsodálkoztunk az üvegfújás mesterségére. Folyékony az üveg? Hogyan lesz belőle virág, hattyú?
A nyári meleg elengedhetetlen programja a strand!   Mátraderecskén szinte egész nap élveztük a hűs habokat! Hazafelé harsogott a dal:”jaj, úgy élvezem én a strandot…”

Fáradhatatlannak bizonyult kis csapatunk. Esténként még erőre kaptunk, barlangon át, bozóton keresztül éjszakai Csillagtúrára mentünk. A jó kedvű szalonnasütés, a bográcsban főtt lecsó, a szomszéd táborral közös karaoke parti és az utolsó napi táborzárás humoros estéje felejthetetlen élményt nyújtott.

A tábortűz lángjánál így köszöntünk el:

Viszlát Parád! Jövőre veled ugyanitt!
 
Márkusné Lévai Eszter