„GYERE EL! PRÓBÁLD KI! VÁLASSZ!”

2016. június 15. Megosztás Facebook-on „GYERE EL! PRÓBÁLD KI! VÁLASSZ!”

 

SZAKMAI BESZÁMOLÓ
AZ NTP-SR-15-0004 SZÁMÚ
„GYERE EL! PRÓBÁLD KI! VÁLASSZ!”
SPORTÁGVÁLASZTÓ RENDEZVÉNY MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL

 

A tervezett napon, 2016. április 14-én, megvalósítottuk a négyórás időtartamú sportágakat népszerűsítő rendezvényünket, melyen lehetőséget kaptak a helyi és járási egyesületek, hogy sportolóikon, élversenyzőiken keresztül, személyes találkozás keretében bemutatkozhassanak.

Hajdúsámsoni T.T.I.SZ.E, futball: 1991-ben alakult,9 fiú és 2 leány csapatuk van. Utánpótlást nevel a DVSC-nek. Felnőtt csapata az élmezőnyben van.

3-D SE, íjászat: 2009-től működnek. Európai, országos bajnokságokon, Diákolimpián, 3D és pálya versenyeken eredményesen szerepelnek.

3-D SE kézilabda: Felfejlődőben van a szakosztály, Országos Gyermek Bajnokságon versenyeznek.

Harangi Imre SE, sakk, ökölvívás: 1998 óta kiváló sportolókat nevelnek, válogatott versenyzőik is vannak. Nemzetközi versenyeken vesznek részt.

Vénkerti Diáksport Egyesület Debrecen, torna: Városi, megyei, országos diákolimpiai versenyeken indulnak, és eredményesen szerepelnek.

Debreceni Tollaslabda Club, tollaslabda: 1995-ben alakult. Az ország legeredményesebb szakosztálya. EB és VB-ken vesznek részt, olimpiára is kijutottak.

Magyar Wing-Tsun Egyesület, Wing-Tsun Kung-Fu: 1989-ben honosodott meg a megyében. A harcművészet a civil iskolák mellett a Rendvédelmi szervek és a hadsereg kiképzésében is jelen van. Kortól, nemtől függetlenül gyakorolhatják.

A rendezvényt megelőzte két pályázati kiírás: Rajzpályázat óvodásoknak, általános iskolásoknak „Gyere el! Próbáld ki! Válassz!” címmel és egy fotópályázat általános iskolásoknak „Mozdulj!”címmel.

A tervezett programok megvalósításához 3 Partnerszervezettel kötöttünk Együttműködési megállapodást:

• Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete
• Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Közművelődési Intézmény
• Védőnői Szolgáltató Kft. Hajdúsámson

A megállapodásban foglaltaknak megfelelően partnereink jelen voltak a rendezvényen és aktívan  hozzájárultak annak sikeréhez.

A pályázati programokba bevontunk társintézményeket, akik a részt vettek a kiírt pályázatokban, ellátogattak a 4 órás rendezvényre és kiállítást is megtekintették:
Eszterlánc Óvoda Hajdúsámson
Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda
Debreceni Csapókerti Általános Iskola Hajdúsámsoni tagintézménye

A rendezvény szervezői voltak:
Sándorné Sas Ildikó igazgató, főiskola, 34 év pedagógus tapasztalat, projektmenedzser, koordinátor
Oroszné Győri Magdolna igazgató helyettes, egyetem, 30 év pedagógus tapasztalat, pályázatban szakmai vezető, főszervező
Vadászné Szőke Magdolna, testnevelő tanár, főiskola, 32 év testnevelő tanári tapasztalat, főszervező

A programok lebonyolításához az alábbi helyszíneket biztosítottuk:
A sportágak bemutatásához: sportpálya, füves udvar, díszudvar, tornaterem, tornacsarnok, aula, táncterem.
A véradás helyszíne: biztosítása. Fsz. 7-es terem.
Egészségmegőrzéssel, táplálkozással kapcsolatos program: Gyermekebédlő
Könyvbemutató: földszinti folyosó

Megvalósult eszközbeszerzés:
A pályázat keretében 2 db hangfal és 2 db mikrofon került beszerzésre. Ezek az eszközök nagyban hozzájárulnak majd a későbbi hasonló rendezvények sikeres megvalósításához is.

A pályázat kötelező programelemeinek megvalósulása:

Egészségügyi vizsgálatok
A védőnői Szolgálat segítségével 2 védőnő és a testnevelő tanárok közreműködésével vérnyomás-, vércukor-, testtömegindex- és testzsír mérésre került sor. Ehhez minden szükséges eszközzel rendelkeztünk. Olyan helyszínt biztosítottunk, ahova valamennyi érdeklődő eljuthatott. Saját tanulóink a tanárok vezetésével mentek el vizsgálatokra.
A mérések a rendezvény teljes időtartama alatt zajlottak. A védőnők -iskolánk tanulóira vonatkozóan- a következő tanévre statisztikát készítenek a mért adatok ismeretében. A testnevelés mk. és a biológia tanárok közreműködésével a 2016/17-es tanévben a tanmenetekbe beépítésre kerülnek a szükséges felvilágosító órák, valamint rendszeres tanácsadásra kerül sor az egészséges életmóddal kapcsolatban az érintett tanulók és szüleik számára.

Egészségmegőrzéssel, egészséges táplálkozással kapcsolatos tanácsadások
A tanácsadást a rendezvény teljes időtartama alatt igénybe lehetett venni, helyszíne az iskola ebédlője volt. A konyhafőnök és az élelmezésvezető segített tanácsokkal azoknak, akik túlsúllyal küzdenek vagy életmód-változtatási igénnyel fordultak hozzájuk. A helyszínen lehetőség volt a projektoros kivetítésre és interaktív előadásra. A tanulók az előadás közben is kérdezhettek a témával kapcsolatban. A tanulóink előre elkészített forgatókönyv alapján, évfolyamonkénti beosztásban vettek részt ezen a programon. Az érdeklődők pedig saját belátásuk szerint.

Lehetőséget biztosítottunk egészséges élelmiszerek (teljes kiőrlésű pékáruk, tejtermékek, zöldségek-gyümölcsök) és ezekből készült ételek, saláták bemutatására, kóstolására is. Az élelmiszereket saját dolgozóink készítették elő a kóstolásra.  Az előadás csoportonként 20 perc volt, melyet a kóstoló követett.
A tanácsadás igazodott a korcsoportok igényeihez, vagyis korosztályonként különböző módon került prezentálásra. A városi könyvtár bevonásával a témához kapcsolódó könyvek bemutatására is sor került. Ide osztályonként jutottak el a tanulók.

A célcsoport aktív bevonása, a sportágak kipróbálási lehetősége
Az iskola tanulói pedagógusok felügyeletével szervezetten látogatták meg valamennyi helyszínt és próbálhatták ki a sportágakat. Az érdeklődők pedagógusaink útmutatásával és az épületben elhelyezett tájékoztató jelzések segítségével juthattak el a különböző helyszínekre. Az egyesületek az előre egyeztetett keretek között úgy tervezték meg a 4 órás programot, hogy a bemutatókon túl volt lehetősége a tanulóknak kipróbálni a sportágakat.  A célcsoport több helyszínen is bekapcsolódott a rögtönzött edzésekbe. A programba bevont gyerekeknek volt lehetősége arra is, hogy a különböző sportágak megjelent eredményes versenyzőivel közvetlenül játszhassanak.

Vállalt egyéb kiegészítő tevékenység megvalósulása
A rendezvény teljes időtartama alatt lehetősége volt a város lakosságának rendkívüli véradásra. Intézményünk és a Vöröskereszt együttesen biztosította az akció összes feltételét. A lakosság a vártnál nagyobb számban élt ezzel a lehetőséggel.
A Vöröskereszt képviselője a megjelent donorok és a biztosított feltételek alapján sikeresnek minősítette a rendkívüli véradási akciót. E mellet jelentősége volt még abban, hogy a tanulók közvetlenül megtapasztalhatták azt, hogy egészségük megőrzésével másokon is tudnak majd segíteni és a rendszeres sportolás is hozzájárul ehhez a feltételhez.

A másik kiegészítő tevékenységünk volt egy kiállítás megszervezése a pályázati rajzokból és fotókból.
A kiállítás összegezte és előtérbe helyezte a sportágválasztó foglalkozásokon történt eseményeket. A legjobb munkák készítői jutalomban részesültek.

A szóbeli és írásos beszámolók alapján kiderült, hogy a gyerekek nagy része megérezte, hogy a sport élvezetes, változatos tevékenység, mely önfegyelmet, együttműködést, tiszteletadást, a másikra való odafigyelést igényel. Különösen népszerű volt a torna, a Wing-Tsun Kung-Fu, a tollaslabda és a foci sportág. Már a rendezvény idején több tanuló kifejezte valamelyik sportághoz való csatlakozási szándékát.

Az egészségügyi vizsgálatok, és életmódra vonatkozó tanácsadások alatt többen kérdéssel fordultak a szakemberekhez túlsúlyukkal, életmód-változtatási igényükkel kapcsolatban.
A Vöröskereszt képviselője a megjelent donorok és a biztosított feltételek alapján sikeresnek minősítette a rendkívüli véradási akciót. E mellet jelentősége volt még abban, hogy a tanulók közvetlenül megtapasztalhatták azt, hogy egészségük megőrzésével másokon is tudnak majd segíteni.
A múzeumban megrendezett kiállítás 5 héten át lehetővé tette a rendezvényre való betekintést azok számára is, akik nem tudtak részt venni rajta. 

A megélt élmények továbbadását és a népszerűsítést szolgálták a Sámsoni Hírlapban, Suliháló c. iskolaújságban, az iskola honlapján és a facebook oldalán megjelent cikkek és beszámolók.

 

Beszámoló film a rendezvény megvalósításáról.

 

Kapcsolódó képgaléria