Határtalanul!-program Erdélyben

2019. október 03. Megosztás Facebook-on Határtalanul!-program Erdélyben

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai a HAT-19-01-0865 számú pályázat keretében nyolcnapos tanulmányi kiránduláson vehettek részt 2019. augusztus 29-től szeptember 05-ig terjedő időszakban. A kirándulás érintette Székely-, és Csángóföld, Gyimes és Moldva legjellegzetesebb vidékeit: Körösfő, Torda, Marosvásárhely, Kőrispatak, Farkaslaka, Gyimesközéplok, Hidegség, Gyimesbükk – Ezer éves határ, Madarasi-Hargita, Klézse-Somoska (Bákó-megye), Gyilkosvölgyi-telep térségét, Csíksomlyó, Segesvár, Csucsa.

A pályázat programjai a népzenegyűjtés köré épültek. A gyerekeknek lehetőségük volt saját környezetükben megismerkedni olyan emberekkel, akik még őrzik és ápolják elődeik népdalait, táncait, hagyományait. Elsőként Kőrispatakon az egyedülálló Szalmakalap Múzeum megtekintése után kaptunk lehetőséget, hogy otthonában látogassuk meg Nagy Andrást és feleségét. András bácsi sokat mesélt nekünk a gyermekkoráról, a katonaságról, és „elmondta" nekünk a legkedvesebb dalait, amiket még a „nagytatájá"-tól tanult. Meghatottan hallgattuk a szívből jövő dallamokat. A szállásunk a Hidegségben volt. Vasárnap Csángó Puliszka Fesztivált rendezett a település. Egész napos népzenei forgatag vette kezdetét, ahol iskolánk diákjai és tanárai is bemutathatták kis műsorukat. A közönség elismerő tapssal jutalmazott minket! Ezen a napon lehetőségünk volt meghallgatni a környékbeli és helyi tánccsoportokat. Megismertük viseleteiket, táncaik, zenéjük sokféleségét. Találkozhattunk helyi diákokkal, akik büszkén viselik a viseletet, éneklik a csángó dalokat, tartják a táncokat, és ápolják hagyományaikat. Rengeteg hangfelvétel és fotó készült ezen a napon is. Kedden az Ezeréves határt elhagyva utunkat Moldva felé vettük. Egy olyan világba csöppentünk, ami azt hiszem mindannyiunk számára egy „időutazás" volt. Úgy éreztük magunkat, mint akik visszatértek a gyökereikhez. Nagyon megható volt az a szeretet és fogadtatás, amiben részünk volt. A finom ebéd után nagy meglepetés ért bennünket! Meglátogatott bennünket Hodorog András bácsi Klézséről, aki a moldvai furulyamuzsika jeles képviselője. Ahogy András bácsi furulyázott, egyszer csak bekapcsolódott a dob, egy doromb és egy nagy közös táncházzal ért véget a délután!

Egyéb programjaink során sétát tettünk Marosvásárhelyen, koszorút helyeztünk el a vár mellett. Kőrispatakon a Szalmakalap Múzeumban megismerhettük a szalmakalapok készítésének módját, és a kalap „titkait” Szőcs Lajos tolmácsolásában. Traktorral, majd gyalogolva felmentünk a magyarok szent hegyére, a Madarasi Hargita 1801 méteres csúcsára. Megkoszorúztuk Farkaslakán Tamási Áron sírját, leróttuk tiszteletünket a segesvári csata színhelyén az elesett hősök előtt, köztük Petőfi Sándor emlékművénél. Megtekintettük a segesvári várat, Csíksomlyón a Kegytemplomot. Láttuk a tordai sóbányát és a hasadékot, Csucsán Adyra és Csinszkára emlékeztünk. A Hidegségben lovasszekerekkel látogatást tettünk egy csángó esztenában, ahol beavattak minket a sajt- és túrókészítés rejtelmeibe. Az Ezeréves határnál megtekintettük, hol ért véget a történelmi Magyarország, megemlékeztünk a nagy háborúkban részt vett hősökről. Terepjárókkal kirándulást tettünk a Gyilkos-tóhoz, a Nagyhagymás gerincén, völgyén átvágva, érintve Háromkút területét.
Köszönjük a támogatást és a lehetőséget az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek.

 


A cikket írta:

Jakubecz Sándor

igazgatóhelyettes