Beszámoló a kolozsvári kirándulásról

2016. október 26. Megosztás Facebook-on

 

Az Emberi Erőforrás Minisztérium jóvoltából 2016. október 20-21-én 40 hetedikes diák és 4 kísérőtanár két napos kiránduláson vett részt Kolozsváron a Határtalanul! program keretében.
A két nap alatt idegenvezető kíséretében megismerkedtek a Kolozsvár központjában található nevezetességekkel: Fellegvár, Szent Mihály-templom, Mátyás-szobor, Mátyás király szülőháza, Ferences kolostor és templom, Nemzeti Színház, Igazságügyi Palota, Pénzügyi Palota, Görögkeleti Székesegyház, Magyar utcai református templom, Óvár, Babes-Bólyai Tudományegyetem, Báthory-Apor szeminárium, Protestáns Teológiai Intézet, Teleki Palota,  Farkas utcai református templom és kollégium.
A szállás Nagypetriben volt, ahol diákjaink nagyon szépen berendezett szobákban pihenhették ki az utazás és a városnézés fáradalmait.
Másnap ellátogattak a Házsongárdi temetőbe, ahol térkép alapján kellett tájékozódni, és megtalálni az adott sírokat. A megfejtéshez a segítség a sírok között volt elrejtve. Ez a szokatlan feladathelyzet nagy élményhez jutatta a tanulókat. Ügyesen megtalálták az alábbi híres magyarok síremlékeit: Szenczi-Molnár Albert református lelkész, Apáczai-Csere János kálvinista teológus, Tóthfalusi-Kis Miklós a református egyház nyomdáinak kezelője, Dsida Jenő költő, Kós Károly építész, Reményik Sándor költő és a Bánffy síremlék. Két tanuló egy-egy vers elmondásával emlékezett meg a költőkről, egy tanuló pedig Kós Károly építész munkásságát ismertette röviden.
A kétnapos kiránduláson az idegenvezető által összeállított kvízkérdések segítségével történt a látottak feldolgozása, és az ismeretek elmélyítése.
Hazafelé tartva Csucsán megnézték  Boncza Berta (Csinszka) szülőházát és az Ady-emlékházat. Csinszkáról egy verssel emlékeztek meg, és egy tanuló előzetes felkészülés alapján röviden ismertette Ady Endre életét.
A Királyhágón gyönyörködtek a csodálatos panorámában, és megtapasztalták a kristálytiszta hegyi levegőt. Nagyváradon megtekintették a Szent László-templomot.
Sok élménnyel és ismerettel gazdagodva, kicsit fáradtan érkeztek haza az esti órákban.


Sándorné Sas Ildikó
igazgatóhelyettes