Művészeti ágak bemutatkozása

"Ha már sokat gyakoroltunk, nem kell többé minden egyes mozdulatra odafigyelnünk: ezek lassacskán létezésünk részévé válnak. De ahhoz, hogy elérjük ezt az állapotot, rengeteget kell gyakorolnunk, ismételnünk. És ha még mindig nem elég, tovább kell ismételnünk és gyakorolnunk" Paulo Coelho

Iskolánk művészeti tagozata a 2014/2015-es tanévben ünnepli 15 éves jubileumát. Szeptembertől az évfordulóhoz illő rendezvénysorozattal emlékezünk meg az elmúlt 15 év történéseiről.
 
Minden ünnep egyben a visszaemlékezések sorát indítja el. A kezdetek óta sok szép siker fémjelzi, hogy vannak tehetséges fiataljaink a településen, Hajdúsámsonban. Az évek során a tagozatok száma bővült, az oktatás minősége egyre magasabb színvonalú lett.
A zenei, képzőművészeti és táncművészeti tanszakokon jeleskedő fiatalok közül többen választották továbbtanuláskor, később hivatásuknak a megismert művészeti ágat.
 
A pontos, lelkiismeretes munkavégzés elengedhetetlen követelménye, hogy eredményeket tudjon egy-egy tanszak felmutatni. A képzés egész éves tananyag elvégzésére szól, melyet év végén érdemjeggyel ismernek el a szaktanárok, a művésztanárok. Ezért a szülők térítési díjat fizetnek, melynek összegét minden évben fenntartónk határozza meg. A két tanszakon tanulók a második szakért tandíjat fizetnek. Egy-egy művészeti ágban tanuló diákunknak szabadidejében is sokat kell gyakorolni, ahhoz, hogy a választott szakon eredményes legyen. Elengedhetetlen a szülők, diákok és a nevelők harmonikus kapcsolatának kiépítése.
 
Az évről évre csökkenő állami támogatás ellenére is fenn tudott maradni Hajdúsámsonban a művészeti oktatás.
A tagozat tanulói valamennyi iskolai, helyi rendezvényen fellépnek, tudásukkal, műsorukkal színesítik azt. A nemzeti ünnepek, majális, városnapi rendezvények, szüreti bálok, alapítványi bálok elképzelhetetlenek a művészetoktatásban résztvevő gyerekek színvonalas bemutatkozása nélkül. Ezen rendezvényeken kívül több helyi és iskolán kívüli versenyen is részt vesznek tanulóink. A versenyeken mindig sikeresen szerepelnek a gyerekek, öregbítve ezzel iskolánk hírnevét.
Rendszeresen tartunk házi koncerteket, ahol minden növendékünk bemutathatja ismereteit, tudását. Hangszerbemutatóinkat nagy várakozás előzi meg az óvodások körében. Ezen alkalmakkor közel visszük a hangszerek, a zene világát a leendő elsősökhöz, „kézzelfoghatóvá” tesszük a hangszereket.
Oktatóink magasan képzett művésztanárok. A tanítás mellett többen híres komolyzenei zenekarokban is játszanak.
 
2008-ban az országos minősítő testület határozata alapján iskolánk kiváló minősítést kapott.
 
MŰVÉSZETI TANSZAKOK ISKOLÁNKBAN
 
Három művészeti ág számos tanszakának tevékenységébe kapcsolódhatnak be tanulóink.
 
ZENEMŰVÉSZETI TANSZAK
„Zene nélkül lehet élni, de nem érdemes.”
Célja a zenei ismeretek, általános zenei műveltség átadása, a zene megszerettetése, a növendékek zenei ízlésének formálása. A tanszakok tanulói sokszor teszik színesebbé ünnepségeinket, rendezvényeinket.
 
Tanszakok és vezetőik:
zongora tanszak– Járvás Ferencné
fuvola tanszak– Bene Péter, Jobbágy Bianka
gitár tanszak– Radovics-Méder Lili
hegedű tanszak– Radovics-Méder Lili, Nagyné Katócz Zsuzsanna Anna
rézfúvós tanszak– Alexa Lajos
citera tanszak– Hajduné Hőgye Zsófia
zongora korrepetíció: – Járvás Ferencné
énekkar: – Vékony Andrea
szolfézs, előképző: – Hajdu Sándor


Alexa Lajos rézfúvóstanár

2003 óta tanítom az iskolában a rézfúvós hangszereket. Azok a gyerekek, akik hozzám jelentkeznek, négy fajta hangszer közül választhatnak: trombita, kürt, tenorkürt és a harsona. Szeretnék jó közösséget formálni, ezért az egyéni órák mellett egy kis zenekart létrehozni. Célom, hogy megismertessem a gyerekekkel a zene csodálatos világát és ezzel elősegítsem érzelmi fejlődésüket, Az igazán tehetséges és szorgalmas növendékek számára, a zenei gimnáziumban való továbbtanulás is elérhető.
 

Jobbágy Bianka, fuvola

Zenei tanulmányaimat 1999-ben kezdtem a sátoraljaújhelyi Lavotta János Alapfokú Művészetoktatási Intézményben Adriányi Pálné fuvola osztályában. Ezután Debrecenbe kerültem a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol Regős Imre volt a tanárom. Innen a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára vezetett az utam, ahol végzős hallgató vagyok a klasszikus zeneművésztanár mesterképzésben. Tanáraim jelenleg Matuz István és Romos Zsolt, akik mind szakmailag, mind emberileg rengeteget segítenek nekem, hogy minél értékesebb zenész lehessek és 2017 tavaszán átvehessem a diplomámat. 2015 októberétől elnyertem a Kodály Filharmónikusok Debrecen próbajátékát, így a fuvola szólam művésze és szólamvezetője voltam.
Immár negyedik éve erősítem a Művészeti tanári karát, jelenleg 6 növendék tartozik hozzám, vegyes korosztályból a 8 évestől a 18 évesig. Úgy gondolom, hogy a zene által a gyerekek nemcsak tudásukat fogják bővíteni, hanem a személyiségük is fejlődik, és nyílt szívű, zeneszerető emberek válnak belőlük. A közös munkát nagyon élvezem a tanítványokkal és a kollégákkal egyaránt és remélem, hogy a jövőben sok gyereknek okozhatok örömet a zene és a fuvola megismerésével.


Járvás Ferencné - ”Kati néni” - Zongora

Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy zongorát taníthatok.

Legfőbb célom, hogy a gyerekek szeressenek zongorázni és szeressenek zenélni.
A zongorázás mellett nagyon fontosnak tartom az éneket is, ezért a hangversenyeimen (karácsonyi, tavaszi hangverseny) nem csak zongorázunk, de énekelünk is, gyakran együtt a szülőkkel. Ezek mindig nagyon szép közös élmények.


Kozma Dávid - Zongora

Zenei tanulmányaimat a bajai Liszt Ferenc AMI-ban kezdtem Kántor Erika irányítása alatt, ahonnan felvételt nyertem a KMI Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolába. Tanulmányaimat a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán folytattam, ahol Grünwald Béla növendéke voltam. 2014-ben, a mesterképzés elkezdésével egyidejűleg kezdtem el dolgozni a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában zongoratanárként és korrepetitorként. Országos és nemzetközi versenyeken vehettem részt mind indulóként, mind zongorakísérőként. 2016-ban kiváló minősítéssel átvehettem zongoraművész és zongoraművész-tanár diplomáimat.
2016 szeptembere óta vagyok a tantestület tagja, óraadóként, zongoratanári és korrepetitori minőségben. Tanárként legfőbb célom, hogy a hozzám járó gyerekek megszeressék a zenét, és segítséget nyújtsak nekik a zenei pályára való felkészülésben.


Nagyné Katócz Zsuzsanna Anna, Hegedű

Iskolánkban egyre népszerűbb a hegedűtanulás. A tanszakon jelenleg 20 diákunk hegedül és minden évben nő a jelentkezők száma. Már egy félév után több közismert dalt el lehet sajátítani és előadni a nagyközönségnek. Ennek okáért szervezünk minden félévben és év végén hegedű tanszaki hangversenyt, hogy a kedves szülők, rokonok és barátok meghallgathassák, mi is az, amivel egész félévben dolgoztunk hegedű órán.
Azoknak, akik igazán ügyesek és a tanszaki hangversenyen kívül is szeretnének színpadra lépni, lehetőségük van játszani a havonta rendezett növendékhangversenyen, az iskola aulájában illetve több iskolai rendezvényen is.

Sokakat az tart vissza a hegedűtanulástól, hogy nehéznek tartja vagy macerásnak. Ez valóban igaz, hiszen van, aki úgy veszi a kezébe a hangszert, mintha vele született volna, és van, aki hónapokig tanulja a hegedűtartást. Viszont, ha valaki túlesik egy bizonyos ponton, az remek előadó lehet és nagyon nagy dolgokat érhet el.
Az órák egyéniek, nyugodt körülmények között, sokszor játékosan zajlanak, így könnyebb a tanulás és nem is olyan megterhelő.

Magamról:
1986. szeptember 29-én születtem Szatmárnémetiben. Hegedű tanulmányaimat 7 éves koromban kezdtem az iskolával együtt. Tíz évig jártam az Aurel Popp Zene és Képzőművészeti Líceumba, amikor is felvételt nyertem a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolába.
Az érettségi után felvételiztem a Debreceni Zeneművészeti Karra, ahol sikeres vizsga és 4 év után kezembe kaptam a hegedú tanári diplomám.
 

Sitku Eszter - Hegedű

Hegedű tanulmányaimat 8 évesen kezdtem a nyíregyházi Vikár Sándor zeneiskolában, Szabó Tünde Júlia növendékeként. Ezalatt illetve a későbbiekben is volt szerencsém külföldi tanulmányokat folytatni. Angliában Duncan Riddell volt mentorom, a Poole College Wessex Ifjúsági Zenekarát vezettem kicsit több mint egy éven keresztül. Diplomámat Magyarországon, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatójaként szereztem. Tanárként célom a diákokat a zeneszeretés irányába terelni; segíteni őket abban, hogy saját maguk es mások örömére muzsikálhassanak. A hegedű tanulás kemény munkát, elszántságot és kitartást igényel, ezért célom, hogy az órákat a lehető legizgalmasabbá es leginspirálóbbá tegyem.
 

Csovban Renáta - Hegedű

2016-ban vettem át hegedűtanári diplomámat a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. Februártól vagyok a tantestület tagja. A klasszikus hegedülés mellett gyakran van lehetőségem népi hegedüléssel és népi énekkel részt venni városi rendezvényeken és táncházakban. Célom az, hogy a fiatal generációval megszerettessem mindkét zenei stílust.


Illés Imre klarinét művész-tanár, Klarinét

43 éves vagyok, nős, két lányom van. 1996-ban diplomáztam klarinéttanár-kamaraművészként a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán (akkor Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Tagozata), majd a kar egyetemi tagozatán 1999-ben szereztem művésztanár diplomát. Közben két éven keresztül művészeti tanulmányokat folytattam a karlsruhei (Németország) Staatliche Hochschule für Music klarinét szakán a világhírű Wolfgang Meyer professzor irányítása mellett, ahol szólóművészi diplomát szereztem. Az előadó művészet mellett mindig nagy szerepet játszott életemben a tanítás. 2011 óta a nyírbátori Tinódi Sebestyén zeneiskolában tanítok klarinétot, furulyát és kamarazenét. Mellette a hajdúhadházi Földi János Általános Iskola és AMI klarinéttanára is vagyok. Klarinétművészként rendszeresen koncertezek az említett intézmények, valamint a város által szervezett rendezvényeken.
Mivel intézményünkben új hangszer a klarinét, elsődleges célomnak tekintem, hogy a gyerekekhez közelebb hozzam, megszerettessem a zenét és megismertessem őket ezzel a hangszerrel. Jelenleg még az ismerkedés fázisában vagyunk, de hosszabbtávú céljaim között szerepel a gyerekek koncerteken való részvétele, valamint az, hogy megtapasztalhassák a közös zenélés élményét. Úgy gondolom, művészeti tanulmányaik mellett a növendékek gazdagabbá, színesebbé teszik majd az iskola életét, így ők maguk is lelkileg gazdagabb emberekké válnak.

 

Spolár Barbara, zongora

Spolár Barbara vagyok. Zenei tanulmányaimat 1999-ben kezdtem a piliscsabai zeneiskolában. Érettségi után felvételt nyertem a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára, ahol B. Kiss Zsuzsanna és Pless Attila voltak tanáraim. 2016 júniusában megszereztem BA diplomámat.
Azért választottam ezt a pályát, hogy átadhassam a gyerekeknek mindazt a tudást és zene iránti tiszteletet és szeretetet, melyet én is kaptam tanáraimtól az évek során.


NÉPTÁNC TANSZAK
 
Keserű Józsefné néptánctanár
A néptánc oktatás célja a néptánc megszerettetése, a néphagyományok ápolása, a népi játékok megismerése.
Ennek a művészeti ágnak a gyakorlásával fejlődik a gyerekek mozgáskoordinációja. Jó alapot jelent minden más műfajú tánc elsajátításához, de a sportokhoz is. Nálunk mindig jó a közösség. A gyerekek szeretik és elfogadják egymást. Összetartó csapat vagyunk.

Ajánlom a néptáncot azoknak a gyerekeknek,
- akik nehezen "ülnek meg" a padban, mert nálunk alaposan kimozogják magukat,
- akik szorongóak, mert itt észrevétlenül szokják meg a szereplést,
- akik nehezen olvasnak, írnak, mert a tánc fejleszti az olvasás zavarát okozó képességeket,
- akik csak egyszerűen értelmes, hasznos időtöltésre vágynak.

Egyre több helyre jutunk el szerepelni. Nemrég Hajdúböszörményben képviseltük iskolánkat, a települést.

Magamról:
Keserű Józsefné, Kati vagyok. 32 éve dolgozom az iskolában. Tanító, gyógypedagógus, tánc - és dráma szakos vagyok, táncoktatói végzettségem is van.
A művészeti iskola megalakulásakor, 16 éve kezdtem el táncot tanítani. Kis kihagyás után most újra enyém a feladat, aminek örömmel teszek eleget.

 
KÉPZŐMŰVÉSZETI TANSZAK
 
Képző- és iparművészeti ág:
Az oktatás célja és feladata a világ használatához és alakításához szükséges ismeretek, készségek, képességek olyan fokra fejlesztése, hogy a tanuló ezek birtokában képes legyen saját gondolatainak, érzéseinek kivetítésére, legyen képes tárgyak tervezésére, alkotására.
A vizuális előképzőn a gyerekek sokféle technikát ismerhetnek meg, majd a festészet tanszakon folytathatják tanulmányaikat.


A vizuális előképző és a festészet tanszak

Mindkét tanszak 1999 óta működik sikeresen. Létszámuk évek óta örvendetesen stabil. Ebben a tanévben összesen 88 tanuló jár.

A kiemelten tehetséges gyermekekkel való foglalkozás nagy hangsúlyt kap a festészet tanszakon ezért ebben az évben is beindítottuk a tehetséggondozó órákat: ahol felkészítjük diákjainkat a művészeti irányú továbbtanulásra és egyéb fejlesztő, tehetségüket kibontakoztató feladatokat kapnak az órákon.

Mindkét tanszakot Tóthné Kovács Ilona vezeti, aki a Nyíregyházi Tanárképző főiskolán szerzett diplomát Rajz-vizuális kommunikáció szakon.

Vizuális előképző tanszakon célunk a vizuális kifejező készség fejlesztése, ill. hogy a gyermekek elsajátítsák a rajz – festés - mintázás alapelemeit.

Festészet tanszakon feladatunknak tekintjük, hogy diákjaink sajátítsák el a festői munka legfontosabb alapelemeit, ismereteket szerezzenek a festészeti eljárásokról, technikákról, s ezek birtokában képesek legyenek önálló alkotásokat készíteni.
Sokszínű eszköztárunk (színes ceruza, zsírkréta, tempera, akvarellfesték, olajfesték, tus, fapác, pasztellkréta, szén) lehetővé teszi hogy változatos képanyaggal, munkákkal vegyünk részt rajzpályázatokon és versenyeken.
Foglalkozásainkon megismerkedhetnek a gyerekek a különböző grafikai és szobrászati eljárásokkal is (pl. linómetszés, monotípia stb.) Szívesen használunk munkáinkhoz a természetben fellelhető anyagokat: száraztermések, kavicsok, kagylók, agyag, stb.

Rendszeresen küldünk el alkotásokat a Tokiói Nemzetközi Rajzversenyre, ahonnan jelenleg is várjuk a legutóbbi pályázat eredményhirdetését. Az elmúlt évekhez hasonlóan bejutottunk a Tiszavasváriban megrendezésre kerülő Országos akvarellfestő versenyre.

Szép eredményeket értünk el az elmúlt évben is: pl. a szedresi Lovas udvarház rajzpályázatán (Horváth Márk 6.e)., vagy a Madármentés – Lélekmentés c. pályázaton. (Nagy Viktória 8.b) különdíjakat hoztak el. Kölcsey Ferenc születésének évfordulója alkalmából meghirdetett rajzversenyen kiállításra került iskolánk tavaly végzett tanulójának: Vágó Antalnak a munkája.
Reméljük, a továbbiakban is szép eredményekkel büszkélkedhetünk majd!