PARAFRÁZIS 2020. ORSZÁGOS FESTÉSZETI VERSENY

2020. január 29. Megosztás Facebook-on

Négy tehetséges diákom pályázati munkájára hívom fel a képzőművészet iránt érdeklődő gyerekek, szülők, kollégák figyelmét.

Az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet országos festészeti versenyt hirdetett, aminek az első fordulója a saját intézményünkben elkészítendő munka volt. Ezek beküldése után válogatja ki a szakmai zsűri a legtehetségesebb tanulókat, akiket behív a döntőbe, egy gyakorlati versenyre rajzolni, festeni.

A gyerekek első fordulós feladata az volt, hogy egy meglévő műalkotást újragondoljon, újraértelmezzen, reflektáljon az eredeti műre – azaz átfogalmazza a műalkotást olyan módon, hogy a kép felismerhető maradjon, de új más formában, stílusban, esetleg más eszközhasználattal, vagy akár csak szokatlan módon jelenítse meg azt az alkotó.

A munkákat korcsoportonként fogják véleményezni, s a legjobbakat hívják majd össze márciusban Egerben hogy versenyezzenek egymással. Külön öröm számomra, hogy tanítványaim 4 különböző korosztályt képviselnek, így 4 külön korcsoportban nevezhettünk.

Bemutatom a gyerekeket és az eredeti műalkotások címeit, valamint a kitalált új címeket is, melyek egyben a versenyzők jeligéi is.
Szilágyi Dorina 6.b. – John Martin: A harag napja. – A SZÍNES HARAG
Kukola Kende Zsolt 7.c. – Edvard Munch: A sikoly. – NYAGYVÁROSI SIKOLY
Seres Réka: 9.NyB.- Vermeer: Fiatal lány gyönggyel. – VERMEER GYÖNGYE
Mihály Réka 9.B. – Szinyei Merse Pál: Lilaruhás nő.- A LILARUHÁS FÉRFI

A gyerekekkel együtt izgatottan várjuk a februárban kihirdetett eredményeket.

Bízunk benne, hogy ott leszünk a döntőben.

Kedves gyerekek! Ha van kedvetek keresgélni a festészet világában, nézzéttek meg az eredeti műalkotásokat az interneten, s hasonlítsátok össze társaitok újításaival – mit is változtattak meg a festményeken?


A cikket írta:

Tóthné Kovács Ilona

rajz, vizuális kultúra

Kapcsolódó képgaléria