Szöőr Antal-emlékünnepség

2016. december 13. Megosztás Facebook-on Szöőr Antal-emlékünnepség

A hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában 2016. december 10-én, 11 órai kezdettel Szöőr Antal-emlékünnepségen vehettek részt a város lakossága, diákjai. A leszármazottak nagy számban képviselték a nagycsaládot, s meghatottan kísérték figyelemmel a tiszteletükre összeállított másfél órás emlékműsort.

Iskolánk szlogenje: „Hagyomány és fejlődés”, s ennek szellemében emlékeztünk meg Szöőr Antal rektortanító, igazgató úrról, aki az első, s legmeghatározóbb egyénisége volt a hajdúsámsoni oktatásnak. Szöőr Antal igazgató úr 150 éve, 1866-ban született, és haláláig, 1929-ig a hajdúsámsoni ifjúság életének jobbításán dolgozott. Példaértékű küzdelme a legfontosabb célt szolgálta, azt a nemes célt, hogy egyszer minden gyermek időben ott fog ülni az iskolapadban, s kellő tudással felruházva jobb élet lesz számukra biztosítva.

Köszöntő beszédet mondott Bujdosó Tibor igazgató úr, kinek köszönhetjük ezt a nemes gesztust, valamint az egész emlékünnepség gondolatát és létrejöttét, mellyel a múlt előtt tisztelgünk. Teljes körű támogatását élvezve alkothattuk meg a műsort, és szerezhettünk örömöt a leszármazottaknak. Így fejeztük ki tiszteletünket a család azon tagjainak, akik megalapozták az oktatást Hajdúsámsonban: nevezetesen Szöőr Antal és Szöőr Gyula igazgató urak iránt.

Egyúttal köszönetünket fejezzük ki intézményünk fenntartója iránt is a rendezvény támogatásáért.

A megjelenteket Antal Szabolcs polgármester úr is köszöntötte.

Az ünnepi műsor moderátora Szöőr Ádám dédunoka, aki egyben megismertette a megjelentekkel Szöőr Antal életét, munkásságát Nagyházi Ágota rokon segítségével.

Az emlékműsor szerkesztője és szervezője Tóthné Szathmáry Irén, aki egyben a család rokona is. Felléptek a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 1. c és 5. c osztályos tanulói, Szabó Lídia 8. osztályos tanuló, iskolánk egykori diákjai Tar Dániel és Tar Viktor, akik jelenleg az Ady Endre Gimnázium tanulói, az intézmény tanárai Vastagné Szűcs Gabriella, Csécseiné Mihályi Edina, Módis Tamás és Spolár Barbara személyében, valamint Dandé Melinda, Hajdúsámson Város Önkormányzatának sajtóreferense.

Az ünnepi előadást koszorúzás követte Szöőr Antal néhai diákjai által állíttatott Zászlótartó Emelvénynél. Majd a szép számban megjelent családtagokat Bujdosó Tibor igazgató úr egy iskolasétára, és megvendégeléssel egybekötött baráti beszélgetésre invitálta.

Az ünnepség vendége volt még Mányi István Ybl-díjas építész, Hajdúsámson szülötte, aki édesanyja emlékének adózva megálmodta és megtervezte iskolánkat, illetve Andó Lászlóné, aki 20 évig vezette, s még magasabb színvonalra emelte ezt a jó nevű intézményt.
 

Tóthné Szathmáry Irén
ny. pedagógus

Kapcsolódó képgaléria