A Rákóczi - hét záróünnepsége

2019. március 29. Megosztás Facebook-on A Rákóczi - hét záróünnepsége

II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulóján a magyar Országgyűlés a 2019-es esztendőt Rákóczi-emlékévnek nyilvánította, intézményünk pedig idén ünnepelte a Rákóczi-hét szervezésének 20. évfordulóját. Erre az alkalomra iskolánk nagyszabású rendezvénysorozattal emlékezett sok-sok programmal, a hagyományteremtő és jelentős sajtóvisszhangot kiváltó Rákóczi Emlékfutással – Borsi és Hajdúsámson között 164 km-t tettek meg futóink –, valamint a záróünnepséggel.


A Rákóczi-héten számtalan programmal tisztelegtünk névadónk előtt. Alsósaink könyvtárórákon ismerkedhettek a Rákóczi-korral, P. Szalay Emőke nyugalmazott főmuzeológus a felsősöknek előadásokat tartott a témával kapcsolatosan. Lezajlottak a hagyományos Rákóczi-kupa selejtezői, a sorversenyek, csapatjátékok, történelmi vetélkedők, iskolagyűlések. A fejedelem és Hajdúsámson címmel kiállítás nyílt az aulában.


Névadónk születésének 343. évfordulóján, 2019. március 27-én szerveztük a Rákóczi-hét záróünnepségét a teltházas aulában. Ünnepségünket megtisztelték jelenlétükkel Antal Szabolcs polgármester úr, Dandé Lászlóné alpolgármester asszony, Varga Anna Tünde borsi polgármester asszony, Laczkó Zsuzsanna, a borsi alapiskola igazgatója, Prezsmer Fülöp, a Tatrospart Néptánccsoport tagja, a Gyimes-völgyi gyerekek néptánccsoportja, Andó Lászlóné, iskolánk egykori igazgatója, a város képviselői, az intézmények vezetői, Rákóczi-díjasaink, városunk lakói, intézményünk dolgozói, diákjai.


A rendezvény nyitányaként megtekintettünk egy kisfilmet a Rákóczi-futásról ( https://www.youtube.com/watch?v=kRDMqZAiFmI ), majd Bujdosó Tibor igazgató úr köszöntötte az egybegyűlteket. Antal Szabolcs polgármester úr beszédét követően Illés Imre klarinét művésztanár XVII-XVIII. századi dalokat és kuruc nótákat játszott. A záróünnepséget megelőző hétvégén a borsi Rákóczi-ünnepségen a helyiek vendégszeretetét élvezhettük, ezért nagy öröm volt számunkra, hogy Varga Anna Tünde borsi polgármester asszony elfogadta meghívásunkat, és beszédet mondott a jelenlévőknek.


A 3. c osztály kiváló előadásában A sámsoni találkozás címmel színpadi művet láthattunk Mocsár Gábor A város és a fejedelem című könyve, valamint a helyi népmonda feldolgozása alapján. A forgatókönyvet Csécseiné Mihályi Edina írta, felkészítő pedagógusok Csécseiné Mihályi Edina és Ivánku Szilvia voltak. A remek díszlet elkészítésében, valamint a felkészítésben közreműködtek Hajduné Hőgye Zsófia, Alexa Lajos, Illés Sándor.


Andó Lászlóné több mint húsz évig volt intézményünk igazgatója, az ő vezetése alatt vette fel iskolánk a nagyságos fejedelem nevét, illetve az ő személyéhez fűződik a Rákóczi-hét indítása. Visszaemlékezésében felidézte az elmúlt évtizedek értékteremtő történéseit, bemutatta, milyen nagyszerű kezdeményezések, összefogások jellemezték és jellemzik az iskolai közösséget.


Hagyomány intézményünkben, hogy minden évben Rákóczi-díjat adományozunk azoknak a személyeknek, akik tevékenységükkel sokat tettek az iskoláért. Idén elismerésünk és nagyrabecsülésünk jeleként Rákóczi-díjat kapott Dandé Lászlóné alpolgármester asszony, iskolánk egykori pedagógusa, valamint Tarné Hajdú Judit, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Közművelődési és Muzeális Intézmény vezetője.


A díjak átadása után Prezsmer Fülöp, a Tatrospart Néptánccsoport tagjának ízes köszöntőjét hallgathattuk meg, majd a Gyimes-völgyi gyerekek különleges és emlékezetes néptáncműsora következett. Pedagógusaink Rákóczi-kort idéző dalcsokrát követően a programot a fejedelem mellszobra előtti koszorúzással fejeztük be.


Ünnepi rendezvényünk méltó zárása volt a jubileumi Rákóczi-hétnek, s külön öröm számunkra, hogy az eseményről a Debreceni Televízió felvételt készített és tudósított ( http://www.dehir.hu/videogaleria/veget-ert-a-jubileumi-rakoczi-het-hajdusamsonban/ ).


A cikket írta:

Nábrádi Mihály

igazgatóhelyettes

Kapcsolódó képgaléria