„Üzemlátogatás”

2017. június 19. Megosztás Facebook-on

A pályaorientáció válaszok és döntések folyamata, mely általános iskolától tart a középiskola végéig, és reményeink szerint a jó választás felé, az adott szakma, hivatás kiválasztásáig vezet. Iskolánkban több pályaorientációs színtéren (pl. osztályfőnöki órákon, szülői értekezleten, szakemberek segítségével) segítjük tanulóinkat abban, hogy a sikeres pályaválasztási döntést megfelelő tájékozódási folyamat előzze meg. Ennek egyik eleme cégek, vállalkozások, intézmények meglátogatása (a klasszikus „üzemlátogatás”) abból a célból, hogy tanulóink megismerhessék a városban létező munkahelyeken a szakmákat, betekinthessenek a munkafolyamatok egyes fázisaiba.

Idén négy hetedikes osztályt fogadtak hajdúsámsoni cégek (Hársfa Patika, Aqua-Plastech Kft., Öko-Walter Kft., Globpack Kft., Euroservice-Plus Kft). A gyerekek a tapasztalataikról, élményeikről a következőképpen számoltak be:

Gyógyszertár
Az iskolánk által egy nap elmehettünk több iparágat megismerni. A gyógyszeripart választottam. Tanári kísérettel elmentünk a közeli gyógyszertárba.
Ahogy beléptünk, láthattuk, milyen sokféle gyógyszert gyártottak már. Egy gyógyszerész bevezetett minket több helyiségbe, ahol megmutatta, hogy hol csinálják a krémeket, folyadékokat, emellett azt is, hogy mivel.
Megfoghattunk többféle spatulát, kanalat, egyik nehezebb, másik könnyebb volt. Aztán elmesélte, hogy milyen végzettség kell ahhoz, hogy ilyen munkahelyed legyen majd, ha felnőtt leszel. Megmutatták, hogyan raktározzák. Nagyon nagy rendnek kell lennie, hogy figyeljék, hogy melyik gyógyszernek mikor jár le a szavatossága. Oda kell figyelni, hogy milyen hőmérsékleten tárolják azokat. Az épület végén volt egy ajtó, és megmutatta, hogy ott szokták behozni az árukat.
Sokat segített nekem ez a látogatás, mert megtudtam, hogy azok a tantárgyak a fontosak, amelyeket most szeretek. El fogok gondolkodni majd nyolcadikban, s lehet, hogy ezt a szakmát fogom választani.

Öko-Water-nél jártunk
Reggel 10 órakor indultunk kerékpárral. Hajdúsámsonból kiérve egy-két percnyi biciklizés után megérkeztünk az üzemhez. Az udvaron egy hölgy fogadott, aki később körbevezetett a gyárban.
Elmesélte, hogy a gyárnak német tulajdonosa van, akinek Németországban már van egy virágzó üzeme. Azért választotta Magyarországot második cégének helyeként, mert vannak magyar gyökerei.
Cégének lényege az, hogy a trágyát saját gyártású tartályban szállítsák Magyarországról Németországba.
Elsőként megnéztük a tartályok alapanyagát, az üvegszálas gyapotot. Majd megnéztük, hogyan készítik a tartályokat. Elmondták melyik munkafolyamathoz milyen szakma szükséges.
Magyarországon ez egy egyedülálló cég. Nagyon érdekes és hasznos volt.

Glob-Pack és Euroservice Kft
Ide kerékpárral mentünk, Debrecen elején található. Először egy teherautóból pakolták le a papírt, amit majd később újra hasznosítanak. Utána megmutatta a néni, hogy a munkások hogyan préselik össze a nylont. Beleteszik egy gépbe, utána ráhajtják a fedelét, és összepréselik. Ezt azért csinálják, hogy szállításkor minél többet vigyenek. Közben két fiúnak méretre kellett vágni a papírt.
Ezután átmentünk az Euroservice-be, ahol bemehettünk oda, ahova az ügyfelek nem. Végignézhettük azt, hogyan műszakiztatnak le egy autót.
Szerintem nagyon jó és érdekes volt.

Látva a program hasznosságát a további együttműködés reményében köszönjük a cégek vezetőinek, hogy lehetővé tették diákjaink számára a látogatást!

Nábrádi Mihály
igazgatóhelyettes

Kapcsolódó képgaléria