Rendhagyó óra az iskolában

2014. március 06. Megosztás Facebook-on

Lehetőségünk adódott arra, hogy betekintést nyerhessünk a látássérültek világába.

Csütörtökön több osztálynak volt szerencséje, hogy kipróbálhassa, megismerhesse, és kérdéseire választ kapjon testközelből a látássérültektől.

A gyerekek izgatottan várták a feladatokat, amikkel készültek számukra, annak érdekében, hogy minél jobban megérthessék azon emberek világát, akik látás hiányában élik a hétköznapokat. Kipróbálták milyen bekötött szemmel tárgyakat felismerni, illatokat felfedezni, és más érzékszerveikre támaszkodni.
Megismerhettek egy vak vezető kutyát és feltehették kérdéseiket. A braille abc betűihez is volt szerencséjük és a saját nevüket is megtanulhatták kitapogatni. Olyan tárgyakat láthattak, amelyek a látássérültek minden napjaiban nélkülözhetetlenek. A találkozót a gyerekek izgalmasnak találták és érdekesnek. 

Babik Tamás elmondta nekünk, hogy számukra nagyon fontos, hogy megismerjék a fogyatékossággal élő emberek életét, ezáltal könnyebben fogadják el őket. Ne sajnálatot vagy idegenkedést kapjanak embertársaiktól, hanem akár segítséget is, amikor egy lámpánál vagy busznál kell egy segítő jobbot nyújtani. Érezzék azt, hogy a fogyatékkal élők is tudnak munkát végezni, vagy teljes életet élni. Az iskola tanulói nagyon befogadóak voltak és azt érzékeltük, hogy figyeltek ránk, szívesen végezték a fekete kamrás feladatokat, illetve bátran kérdeztek tőlünk.

Sárréti Rita