Holokauszt emléknap és kiállítás iskolánkban

2017. április 28. Megosztás Facebook-on Holokauszt emléknap és kiállítás iskolánkban

A magyar kormány 2000-ben határozott arról, hogy a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja április 16-a legyen, mivel 1944-ben a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatás és rendvédelem tagjai ekkor kezdték meg a zsidó gettók és gyűjtőtáborok felállítását a korabeli Magyarország kárpátaljai területén.

A holokautóma – azaz holokauszt – görög eredetű szó teljesen elégő tűzáldozatot jelent, s arra a vészkorszakra utal, melynek hatszázezer magyarországi zsidó áldozatára 2017. április 24-én emlékeztünk az iskola aulájában.

A rendezvény első felében Antal Szabolcs polgármester úr és Bujdosó Tibor igazgató úr mondott megnyitó beszédet, majd az emlékező beszéd hangzott el, melynek alapgondolata egy Yehuda Bauer-idézet volt: „Ne légy elkövető, ne légy áldozat, de semmiképpen ne legyél közömbös szemlélődő!”

A megemlékezés második részében az érdeklődők megtekintették a „Történetek egy családi albumból” című kiállítást, melyen régi fotókat, visszaemlékezéseket és történeteket láthattak, olvashattak magyar ajkú zsidó családokról azoknak az emlékezései alapján, akik kortársaikhoz hasonlóan a hétköznapi magyar emberek életét élték, de zsidó származásuk miatt el kellett szenvedniük a holokausztot.

A tárlat anyagát a Centropa Magyarország biztosította számunkra, és a Huszár Gál gimnázium tanulói mutatták be.

A mostani megemlékezésnek és kiállításnak nem a megdöbbentő statisztikák felsorolása, nem az elborzasztó képek vetítése volt elsősorban a célja, hanem azt szerettük volna, hogy a hétköznapok megörökített pillanatai láttán, a személyes történetek megismerésével mindannyian levonjuk eme vészterhes, tébolyultan gonosz korszak tanulságait – önmagunk számára.

Az emlékező műsorban elhangzó zeneműveket Bene Pétertől (fuvola), Sitku Esztertől (hegedű) és Staber Patricktól (zongora) hallhattuk, Radnóti Miklós Töredék című versét a 8. d osztályos tanulók adták elő.

A szervezők és az intézményünk nevében köszönjük a műsorban résztvevő zenetanárok és diákok fellépését, a Centropa Magyarországnak a kiállítási anyagot, a Huszár Gál gimnázium tanulóinak a tárlatvezetést, felkészítő tanárnőjük munkáját, valamint a résztvevőknek, hogy megtiszteltek bennünket a jelenlétükkel.


Nábrádi Mihály
igazgatóhelyettes
 

Kapcsolódó képgaléria