Szeptemberi jeles napok

2018. szeptember 07. Megosztás Facebook-on Szeptemberi jeles napok

Szeptemberben a természet még a nyári színeiben pompázik. A növény- és állatvilág azonban már a pihenésre készül. Ezért nevezik ezt a hónapot nyárutónak és őszelőnek is. Némelyik fa lombkoronája már sárgul. A költöző madarak is szeptemberben indulnak el hosszú útjukra. Beérnek az őszi termések a mezőkön, a gyümölcsösökben és az erdőkben.

A hónap neve tájanként változik:
 Szent Mihály hava
 Őszelő hava
 Földanya hava

Ebben a hónapban is vannak olyan napok, amelyek valamilyen réges-régi szokás vagy hiedelem miatt kiemelkednek a hétköznapok közül.

 Szeptember 1. – Egyed napja
Ezt a napot igazi őszkezdő napnak is nevezik. Sok vidéken ezen a napon kezdik el vetni a búzát vagy a rozst. Úgy tartják, ha ezen a napon esik, esős lesz az ősz, és gyenge a tél.

 Szeptember 2. – Buda visszafoglalása
1541-ben Szulejmán szultán hadserege csellel beszivárgott a kapukon, és elfoglalta Buda várát. 145 éven át többször próbálták visszafoglalni, míg végül I. Lipót császár nyolcvanezer fős seregének ez sikerült.
1686-ban ezen a napon szabadult fel Buda a török uralom alól.

Budavár visszavétele a törököktől 1686-ban

 Szeptember 5. – Lőrinc napja
A mondás szerint ettől a naptól kezdve már nem olyan édes a dinnye, nem érik tovább, mert egyre hűvösebb az idő.

 Szeptember 7. – 1566. szeptember 7-én halt meg Zrínyi Miklós
Ő volt az, aki az országunk egy részét meghódító és romboló török ellen harcolt. A Szulejmán szultán által vezetett, hozzávetőleg ötvenezer fős sereggel szemben közel egy hónapon át védte Szigetvárt hősiesen, ám végül maradék seregével a belső várba szorult. Ekkor a vár feladása helyett katonái élén szeptember 7-én kitört, és hősi halált halt a haza védelméért úgy, hogy maroknyi seregével 25000 törököt küldtek a halálba.

 

Zrínyi IV. Miklós gróf, a szigetvári hős, a költő és hadvezér Zrínyi Miklós dédapja. A Szigetvárért életét feláldozó legendás emlékű várkapitány Horvátországból származik.
 Szeptember 8. – Kisasszony napja
Fecskehajtó kisasszonynak is nevezték ezt a napot. Úgy gondolták, hogy e napon indulnak útnak a fecskék.

 Szeptember 21. - Máté napja
Máté a 12 apostol egyike volt, az első evangélium írója. Ez az ő emléknapja.
Ezen a héten vetették a búzát. Ezekben a napokban a gazdák a búza vetése előtt megszenteltették a vetőmagot, és tiszta ruhába öltöztek. Szótlanul tették meg az utat a gabonaföldig. A megszentelt vetőmagot egy abroszba kötötték, és a nyakukba akasztották. A földön lépkedve kézzel szórták szét a vetőmagot. Miután végeztek, magasra dobták a vetőabroszt, hogy nagyra nőjön a gabona.

Ezen a napon született gróf sárvár-felsővidéki Széchenyi István politikus, író, polihisztor, közgazdász (1791. 09. 21.-1860. 04. 08.)
A Batthyány-kormány közlekedési minisztere, a „legnagyobb magyar”. Eszméi, tevékenysége és hatása által a modern Magyarország egyik megteremtője. 

 Szeptember 26. – Bartók Béla halálának évfordulója

(1881. március 25.- 1945. szeptember 26.)
Bartók Béla magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára.
A 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője.

 Szeptember 29. – Mihály napja
Szent Mihálykor keleti szél, nagyon kemény telet ígér.
E naphoz több népi hagyomány is fűződik:
- Régi pásztorünnep. Nem véletlenül, ugyanis ekkor van az őszi napéjegyenlőség. Régen ezen a napon hajtották haza a pásztorok az állatokat a legelőkről. Ekkor számoltak el a gazdákkal. A pásztorok is ekkor kapták meg az egész évi munkájukért járó bérüket.
- Országszerte emlékezetesek voltak a Szent Mihály napi vásárok, melyeket a nagyobb városokban tartottak. Ilyenkor nem csupán a vásárlás miatt érkeztek oda az emberek, hanem ismerkedtek, szórakoztak is.
- Úgy tartották, ha a fecskék még nem költöztek el Mihály napjáig, akkor hosszú őszre lehet számítani.
- Ilyenkor van a fegyveres erők napja is, amikor a hazánkat védő katonákat ünnepeljük az 1848/49-es szabadságharc híres ütközetének, a pákozdi csatának az emlékére.

  

Szeretettel köszöntök mindenkit a tanévkezdő első ismeretterjesztő levelemmel. Kívánok a gyerekeknek, kollégáknak sikeres tanévet, hasznos együttlétet!

Hajdúsámson, 2018. szeptember 3.                                                                                                                         Tóthné Szathmáry Irén
                                                                                                                                                                                                 könyvtáros