Olvasóvá nevelés első lépései

2018. november 19. Megosztás Facebook-on Olvasóvá nevelés első lépései

Kedves Szülők, Kedves Olvasóink!

Könyvtárunk több érdekes programmal kedveskedik a diákoknak, melyek közül most az „Olvasóvá nevelést”, mint részprogramot szeretném bemutatni.

Több osztály bekapcsolódott már ebbe is, épp úgy, mint az „Érték, amely körülvesz bennünket” című sorozatunkba. Jelenleg a 3. c osztály tevékenységét ismertetjük a magyar nyelvet tanító kolléganővel, Ivánku Szilviával.

Célunk, a mag elvetése, az olvasás megszerettetése. Kisdiákjaink érdeklődésének minél több irányú felkeltése a könyvek iránt. Ezt tettük már a mesemondó napon, amikor a nagyobb diákjaink olvastak mesét a kisebb iskolatársaiknak.

Most viszont egy témát, az indián nép életét ismerték meg a 3. c osztály tanulói oly módon, hogy saját szüleiket vonták be az olvasásba, ismeretszerzésbe és szövegértésbe. Mind ezeket manuálisan is feldolgozták, melynek az eredményéről írjon itt a tanítónő, Szilvi néni:

Indiánok az osztályteremben

A harmadik évfolyam elkezdte a gondolatok írásos kifejezésének, a fogalmazásnak a tanulását. Gyermekeink nagy lelkesedéssel kezdtek ismerkedni az új tantárggyal. Az OFI tankönyve egy indiános témakörrel próbálja minél érdekesebbé tenni az új ismeretek elsajátítását. Természetesen nekünk is nagyon tetszett ez a téma, és a gyerekek kérésére egyre többet igyekeztem olvasni, ajánlani és mutatni az indián nép életéről.

Gyűjtőmunkába kezdtünk. Minden nap becsempésztük az indiánokat a napi teendőkbe, órákba. Egyre többet tudtunk meg erről a távoli kultúráról. Ruhákat terveztünk, zenéket hallgattunk, indián nevet választottunk, meséket mondtunk és néztünk erről a népről. A szülők is aktívan bekapcsolódtak a munkába. Gyerekeikkel csodálatos maketteket, plakátokat készítettek. Minden tanuló készült valamivel a hétfői foglalkozásra, amikor az egész napunk az eddig hallottak összefoglalásáról, az otthon készült tárgyak, rajzok, beszámolók, ppt-k bemutatásáról szólt. A napot és a témát kvíz zárta. Mindannyian nagyon jól szórakoztunk.

Nagyon sok szép és értékes tárgy készült, melyeket szerettünk volna megosztani másokkal is. Edina néni és Irénke néni ezért megszervezte, hogy a könyvtárban kiállítás készüljön belőlük. Szeretettel ajánljuk mindenkinek, akit érdekel ez a messzi és szép világ.

                                                       Ivánku Szilvia tanító néni

Kedves Gyerekek!

Csatlakozom Szilvia nénihez, s biztatlak benneteket, hogy látogassatok el a könyvtárba. Ismerjétek meg a kiállított tárgyakat, s olvassatok ti is minél több érdekes indián történetet.

Szeretettel búcsúzom a következő híradásig: Irénke néni

Kapcsolódó képgaléria