Olvasóvá nevelés a 3. a osztályban

2019. február 13. Megosztás Facebook-on Olvasóvá nevelés a 3. a osztályban

Kedves Olvasóink!

Folytatjuk híradásunkat az „olvasóvá nevelés” programunkban.
A 3. a osztály Márkusné Lévai Eszter kolléganő vezetésével egy újabb formáját próbálta ki a szövegfeldolgozásnak. A tanulók olvasási és érdeklődési szintjét figyelembe véve Eszter néni úgy döntött, hogy a nagyon hasznos differenciált ismeretszerzés módszerét hívja itt is segítségül.
Így nem minden gyermeknek volt kötelező a Fekete István: Vuk c. könyv feldolgozása, hanem csak annak, aki erre a feladatra már elég érett volt. A többiek bekapcsolódnak majd egy későbbi időpontban.

Eszter néni beszámolója:

„Fürge róka lábak,
Surranó kis árnyak,   
Hipp-hopp, jön
Vuk!”

Ez a kis ravasz állat a zeneszerzőket, a rendezőket arra ihlette, hogy Fekete István Vuk c. meséjét feldolgozzák.

Minket is megfogott ez a kis történet, közösen elkezdtük olvasni, fejezetről fejezetre haladva. Rajzzal, egy-egy mondattal emeltük ki a lényeget.
A továbbiakban otthon dolgoztak a gyerekek. Aki akarta, feldolgozhatta az egész szöveget, támpontként rendelkezésükre állt az olvasónapló.
No, és anyu, apu, aki szintén ott ült a gyermeke mellett esténként. Így részesült az olvasás élményéből nem csak a gyerek, hanem a család többi tagja is.
Bízom benne, hogy más történetet is szívesen elolvas az, aki megismerte az olvasás örömét.
      Márkusné Lévai Eszter


Ez a program országos szinten is jól működik. Nagyon sok iskolai könyvtárból jutott már el hozzánk olyan pozitív visszajelzés, melynek hatására mi is kedvet kaptunk a kísérletezéshez.
Kedves Szülők! Bízom benne, önök is kedvet kapnak ahhoz, hogy gyermekükkel együtt olvassanak, együtt izguljanak a főhősért, és mind ezek után készítsenek egy érdekes olvasónaplót közösen. Nagyon nagy élmény együtt szórakozni a gyermekünkkel, együtt élvezni az olvasás nyújtotta sok-sok lehetőséget. Soha vissza nem térő alkalom elraktározni ezt az élményt, s csak így válik gyermekünk igazi kíváncsi és alkotó ifjúvá.

Részemről csak biztatni tudom a szülőket, hogy minél többen kapcsolódjanak be ebbe a programunkba is.

Szeretettel búcsúzom a legközelebbi találkozásig:


A cikket írta:

Márkusné Lévai Eszter

tanító

Tóthné Szathmáry Irén

könyvtáros

Kapcsolódó képgaléria