Novemberi jeles napok

2018. november 07. Megosztás Facebook-on Novemberi jeles napok

November elején beköszönt a ködös, esős idő, és egyre csípősebben fúj a szél. Rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak az éjszakák.
A november afféle átjáró hónap: az eleje még ősz, a vége már tél. A természet elcsendesedik, a lombos fák lehullatják leveleiket, melyekkel a talajt melegítik, megvédik a magokat a téli fagyoktól.
Ennek a hónapnak is többféle elnevezése van. Így mondhatjuk, hogy elérkezett az „Őszutó”, vagy „Szent András hava”, illetve a „Nyilas hava”


1. November 1. – 2. Mindenszentek és Halottak napja.
Az ország számos vidékén ma is élő hagyomány a töklámpás készítése. A kivájt nyílások emberi arcot formáznak, ebbe kerül éjszakára az égő gyertya.
Világszerte megemlékezik minden ember elhunyt szeretteiről, így a 2-át a szeretet napjának is nevezhetjük.

 

2. November 11. –Márton napja
A Márton név latin eredetű. Jelentése: Mars istenhez hasonló, - merész, bátor.
Mártont a bor bírájának tartják, mert ezen a napon kóstolják meg a szőlősgazdák az újbort. Ekkor vágják le „Márton lúdját” is.

3. November 19. – Erzsébet napja
Az Erzsébet név héber eredetű. Jelentése: Isten az én esküvésem.
Híres Erzsébetjeink élete példaértékű lehet számunkra, s azok a személyek, akik ezt a nevet kapták szüleiktől büszkén viselhetik.

- Árpád-házi Szent Erzsébet (1207-1231) szentéletű magyar királylány. II. András leánya. Még nem volt 14 éves, amikor férjhez adták Türingiában. Férje Lajos őrgróf támogatta abban, hogy menhelyet, kórházat alapítson. 19 évesen özvegyen maradt 3 gyermekével. Majd kitaszítottan, szegénységben halt meg 24 évesen.

- Szilágyi Erzsébet (1410-1483) A törökverő Hunyadi János felesége, Mátyás királyunk édesanyja. Férje halála után egyedül vezette a hatalmas birtokot. Olyan gyorspostát szervezett, melyben egy holló vitte a levelet. László fia cselszövés áldozata lett, de Mátyást királlyá választották.

- Erzsébet királyné (Sissy) (1837-1898) bajor hercegnő, Ferenc József feleségeként osztrák császárné és magyar királyné. Szívesen tartózkodott Magyarországon, ahol őszinte szeretetre talált. Az 1848/49-es szabadságharc leverése után közbenjárt a császárnál, hogy enyhítse a magyarokra mért büntetéseket.

4. November 20. – Füstmentes világnap
Arra figyelmezteti az embereket, hogy hagyják abba a dohányzást, mert az nemcsak önmaguk, hanem mások életét is veszélyezteti.
1849. november 20-án déli 12 órakor adták át a Lánchidat. A híd megálmodója gróf Széchenyi István volt, építését Adam Clark vezette. Így az első állandó híd végérvényesen összekötötte és egyesítette a két nagy városrészt, Budát és Pestet.

 

5. November 25. – Katalin napja
Katalin a lányok védőszentje. Ezért is fűződik ehhez a naphoz a „Katalin-ág” házasságjósló hiedelme. Amennyiben ez az ág karácsonyra kizöldül, akkor a leány hamarosan férjhez megy.

6. November 30. – András napja
Ez a nap a disznótorok kezdete. A hideg idő beálltával kezdődik és egészen a farsangig tart. Férjjósló hagyományok is kötődnek ehhez a naphoz.

Az időjárással kapcsolatos népi megfigyelések már nem igazán követhetőek a klímaváltozás miatt. Azért érdemes elolvasni, hogy milyen tapasztalatokat gyűjtöttek elődeink az állandó és követhető időjárás során.

- Borús Márton, borongós tél.
- Ha Erzsike megrázza a dunyháját, az havazást jelent.
- Ha Katalin kopog, karácsony locsog. Ha Katalin locsog, karácsony kopog.
- Ha Katalinkor a lúd a jégen jár, karácsonykor sárban poroszkál.

Kívánok ehhez a hónaphoz is szerencsét, népszokásaink alaposabb megismerését és hasznos, szorgalmas őszutót.

 

   Tóthné Szathmáry Irén
könyvtáros