Májusi jeles napok

2018. május 02. Megosztás Facebook-on Májusi jeles napok

Május az egyik legszebb hónap, ígéret havának is nevezzük. Végre kizöldülnek a fák, a bokrok, virágoktól szivárványszínű és illatos az erdő, mező. A madarak közül egyre többen raknak fészket. Ez a hónap már a nyár ígéretével hívogat bennünket.

Május 1.  A munka ünnepe

A május elsejére virradó éjszaka állított májusfa, májfa a természet újjászületésének jelképe. A májusfát a fiúk ajándékba is szokták adni kedvesüknek. Hajnalban, titokban a kiszemelt lány háza elé állítják a feldíszített fát. Ezért a májusfát hajnalfának is nevezik. Ez a nap a munka ünnepe, a majálisok napja is. Az emberek családjaikkal az egész napot a szabadban töltik, kirándulnak, szórakoznak.

Május 4.  A magyar tűzoltók napja

Ezen a napon emlékeznek meg Szent Flóriánról a tűzoltók védőszentjéről. Ő a ház védőszentje is a tűzvész ellen, s védi a kovácsokat, fazekasokat, pékeket is. Némely vidékeken, e napon nem volt szabad tüzet gyújtani. Ekkor köszöntik a tűzoltókat, akiknek áldozatos munkája sokszor életeket, házakat, vagyontárgyakat ment meg a teljes pusztulástól.

Május 6.  Anyák napja

Ez az ünnep nagyon régi, már az ókori Görögországban is tartottak tavaszi ünnepséget az anyák tiszteletére. A philadelphiai (filadelfiai) Anna Sarvis nevéhez fűződik az anyák napjának hivatalos ünneppé tétele. 1914-ben lett az Egyesült Államokban nemzeti ünnep. Magyarországon az első anyák napi köszöntést 1925-ben szervezték meg. Azóta is évről évre köszöntjük az édesanyákat, akikhez örömünkben, bánatunkban mindig fordulhatunk. Ő az, aki számára mindig mi, a gyermekei vagyunk a legfontosabbak.

Kibédi Ervin: Ahogy a napok rövidülnek...
(részlet)

Ó mennyi mindent nem tettem meg!
Még nem késő, te még megteheted
Megőszülve is maradj gyermek
Mondd meg neki mennyire szereted.

Két keze érted dolgozott csak
Mindennél jobban szeretett
Az éjet is nappallá téve
Óvott téged és vezetett
Míg lehetett, míg lehetett.

Bárhol is vagy, hát fordulj vissza
Az ember másként nem tehet
És csókold meg amíg nem késő
Azt az áldott édes szívet
Ha még lehet, ha még lehet.

Május 8.  A Nemzetközi Vöröskereszt napja

1828-ban, ezen a napon született Henry Dunant svájci író, aki a háború borzalmainak hatására megalapította Genfben a Nemzetközi Vöröskeresztet. A segélyszervezet segíti a szenvedőket, rászorulókat a természeti katasztrófákban, háborúkban, támogatja adományaival a világ éhező országait. Magyarország 1881-ben csatlakozott a vöröskeresztes mozgalomhoz. Hazánkban ezen a napon önkéntes véradást szerveznek.

Május 10. Madarak és fák napja

1902. március 19-én az európai államok megegyeztek, hogy közösen védik a hasznos madarakat. Az egyezmény aláírói között volt Magyarország is. Nálunk 1902-ben Chernel István ornitológus szervezte meg először a madarak és fák napját, amelynek megünneplését 1906-tól törvény írja elő. E szerint minden év májusában, az iskolákban ezt a napot arra szentelik, hogy a tanulókkal megismertessék a hasznos madarakat.

Május 12. ,13. ,14   Pongrác, Szervác, Bonifác napja

Évszázados megfigyelés és tapasztalat szerint ilyenkor a levegő erősen lehűl, és a meleg napok után fagyok jöhetnek. Ezért sok helyen a gazdák füstöléssel védekeznek a hideg ellen, és amit lehet, inkább a fagyos szentek napjai után vetnek, ültetnek el.

Május 20. Pünkösd

A húsvéti időszak lezárása. Pünkösd ünnepén a keresztény egyház arra emlékezik, hogy Jézus mennybemenetele után a szeretet a Szentlélek képében leszállt az apostolok közé. A húsvétot követő 50. napra, az idei évben május 20-21. esik.
Pünkösd a nyár kezdetének ünnepe is. Egyes vidékeken a hagyomány szerint ügyességi versenyekkel választanak pünkösdi királyt és királynét, utána pünkösdikirályné-járást játszanak.

Május 27.  Nemzetközi gyermeknap

A családok közös ünnepe, melyet vidáman, szeretetben, együtt töltenek. A szülő legnagyobb kincse a gyermek. Szüleitek bennetek látják a jövőt. Május első vasárnapján te köszöntötted édesanyádat, és háláltad meg jóságát, az utolsó vasárnapon ő fejezi ki szeretetét egy vidám gyermeknapi programmal.

Nagy szeretettel búcsúzunk Rékával együtt. Kívánunk az év utolsó heteire kitartást, sok sikert, vidámságot, céltudatos tanulást és nagyon eredményes tanévzárást!

Irénke néni és Réka