Kultúra Napja - Könyvtárórák a Himnusz születésnapja alkalmából

2019. január 23. Megosztás Facebook-on Kultúra Napja - Könyvtárórák a Himnusz születésnapja alkalmából

Ez évben is, hagyományainkhoz hűen, könyvtárórára hívtam meg az osztályokat.
A téma adott volt, hiszen 196 évvel ezelőtt, január 22-én írta meg Kölcsey Ferenc a Himnuszt.

A „Hymnus” a költő legnagyobb hatású verse. 1823-ban a nemzeti újjászületés hajnalán írta szatmárcsekei otthonában. A magyarságnak a 19. századig nem volt saját nemzeti himnusza. Mind a katolikusoknak, mind a reformátusoknak saját néphimnuszuk volt.
Megírása után mintegy 30 nyelvre fordították le, s 1844-ben Erkel Ferenc zenésítette meg. 1989-ben került jogszabályi védelem alá, és ekkor lett az alkotmány szövegének a része. Így a magyar nép nemzeti imádsága lett.
Ez a nap, 1823. január 22. a Himnusz születésnapja, s érthető, hogy ezt a napot nevezték ki a Kultúra napjának is.

Foglalkozásaimat ebben a témában tartottam meg. Korosztályonként más-más összeállítással kedveskedtem nekik, hogy érdekes, érthető, élvezetes, s maradandó legyen számukra.

Így a 2., 3. és 4. évfolyamosoknak levetítettem egy képregényt, mely alá a szöveget én mondtam. Kisfilmmé formálta és a hangfelvételt készítette: Demeter László informatikus kolléga.
Képregények - Kölcsey Ferenc Himnusz - YouTube

Természetesen nyílt titok, hogy az internet használhatóságát is beolvasztottam a foglalkozásaimba, hogy lássák a tanulóink ennek a forrásnak a hasznát, nevelő értékét.
A képregény megnézése, meghallgatása után feladatokat oldottak meg:

• versek kiegészítése a megfelelő rímekkel
• labirintus kereső – költők és édesanyjuk egymáshoz vezetése
• vers-kirakó – sorokra szedett versszak rendbe szedése

A legvégén meghallgattuk a Himnuszt, de rendhagyó módon. A „Budakeszi Himnusz szobor” harangjátékát játszottam le nekik.

Himnusz szobor harangjatek Hungaria Himnusz HD - YouTube

Az 5., 6., 7. és 8. évfolyamosok részére egy kicsit komolyabb, a tanulmányaikat elősegítő, illetve összegző feladatlapot állítottam össze. Ezt az 5-6. évfolyammal közösen, míg a többiek önállóan töltötték ki.
Természetesen az ő foglalkozásukat is a képregénnyel kezdtem, hogy ne legyen tanításízű ez a kellemes könyvtáróra.

Segítségül két videót vetítettem le, melynek a felhasználásával, nagyon jól s gördülékenyen össze tudták foglalni tanulóink a Himnusz mondanivalóját, a magyar nép dicső korszakát és a szenvedéseit.

Kölcsey Ferenc Himnusz - YouTube

Kölcsey Ferenc költői világa zanza tv - YouTube

Az öt napra elosztott foglalkozássorozat nagyon jól sikerült, s 18 osztály tudott részt venni. Úgy a diákok, mint a tanárok, kellemesen érezték magukat, s a diákok is aktívan vettek részt ezeken az órákon.

Hagyományainkat őrizve tavasszal folytatjuk majd az Érték, ami körülvesz bennünket szabadtéri foglalkozásainkat. Addig is jó tanulást, kellemes búvárkodást és hasznos olvasást kívánok minden tanulónk számára.

Szeretettel búcsúzom a következő találkozásig!


A cikket írta:

Tóthné Szathmáry Irén

könyvtáros

Kapcsolódó képgaléria