Könyvajánló

2018. május 22. Megosztás Facebook-on

...ÉS NYEREMÉNYJÁTÉK

Kedves Gyerekek!

„Könyvajánló és nyereményjáték” címmel mi is beindítunk számotokra egy fejtörő játékot. A játékszabály hasonló az „Étlap” játékához. A könyvtár könyvajánló heti cikkei alján mindig találok egy-egy képrejtvényt.

A megfejtést a könyvtárban lévő dobozba dobjátok be! Ne felejtsétek el ráírni a neveteket és az osztályotokat is! A játékosok közül minden hónap végén kisorsolunk öt tanulót, akik mind a négy rejtvényt jól fejtették meg. Ők könyvjutalomban részesülnek.

Kövessétek figyelemmel cikkeinket, melyeket az „Iskolai könyvtár” menüprogramban olvashattok!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VIII.

Kedves Gyerekek!
Az év utolsó könyvajánlása Weöres Sándor műveire irányítja a figyelmeteket.

Szombathelyen született 1913. június 22-én. Budapesten halt meg 1989. január 22-én. Kossuth- és Baumgarten-díjas magyar költő, író, műfordító, irodalomtudós. Felesége Károlyi Amy költő volt. Földbirtokos katonatiszt apa, Weöres Sándor és művelt polgárcsaládból való anya, Blaskovich Mária egyetlen gyermeke.

A XX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb szerzője. Gyerekeknek szóló mondókáival, macskás verseivel, a „Bóbitával”, a „Bolond Istókkal” gyerekkorunk része, felnőtté és nővé érésünk olvasmánya a „Psyché”, útkeresésünk és magunkra találásunk mankója „A teljesség felé” című művei.

Csöngén élt, gyermekkorától nagy műveltségű felnőttekkel érintkezett.
A pápai evangélikus iskolában kezdte tanulmányait, majd 1919-től, amikor a családnak el kellet hagynia a várost, a csöngei evangélikus iskolában tanult. Gyenge egészségi állapota miatt magántanuló lett. Gyermekként kiolvasta a falu lelkészének, Hutter Zsigmondnak a könyvtárát, különösen Shakespeare és Schiller drámái jelentettek számára nagy élményt. Szombathelyen Győrött, Sopronban végezte középiskolai tanulmányait. 1928 júliusában jelent meg első közleménye a szombathelyi Hír című folyóiratban. 1929-ben versei jelentek meg a Pesti Hírlapban és a Napkeletben. Kapcsolatot teremtett Kosztolányival és Babitscsal.
Műfordítóként is kivételes teljesítményt nyújtott: angol, német, francia, orosz, ukrán, olasz, latin szerzőktől többnyire közvetlenül tolmácsolt művekkel a magyar fordításirodalom élvonalába emelkedett.

  

Az év utolsó, május 4. heti képrejtvénye.

Igyekezzetek behozni, hogy minél hamarabb megtudhassuk a szerencsés nyertesek neveit.

Nagyon kellemes szórakozást kívánok a versekhez, kitartó munkát a tanév zárásához és sok szép bizonyítványt a kezetekbe!!!!

Szeretettel búcsúzom: Irénke néni

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VII.

Kedves Gyerekek!
Ezen a héten, mely már május harmadik hete, Herman Ottó tudósra hívom fel a figyelmeteket.


Herrmann Károly Ottó Breznóbányán egy szepességi szász családban született 1835. június 26-án és Budapesten halt meg 1914. december 27-én. Csak hétéves korában kezdett el magyarul tanulni, eredeti neve Carl Otto Hermann volt.
1847-ben költözött családjával Miskolcra.

Magyar természetkutató, zoológus (ornitológus, ichthiológus, arachnológus), néprajzkutató, régész és politikus. Sokoldalúsága előtt tisztelegve az utolsó magyar polihisztornak és a madarak atyjának is nevezték. Egy szép szokás is az ő nevéhez fűződik: a madarak és fák napjának a megünneplése. Fő kutatási területéhez tartozott a magyarországi madárvilág, amelyről sok szép írása is született. Nagy szerepe volt az Állatvédő Egyesület megalapításában (1883). Magyarországon a tudományos madártan, az ornitológia megalapítója. Megírta példátlan sikerű könyvét (A madarak káráról és hasznáról, 1901)

Herman Ottó Emlékház - Herman Ottó Múzeum
Herman Ottó emlékház - Élmények Völgye
Ezeken a linkeken még többet megtudhattok a méltán híres tudósról.

Herman Ottó Emlékház – Lillafüreden található.

      
   

Olvassatok és kutassatok minél többet a legnagyobb tudós személyünkről. Nézzetek kisfilmeket is életéről, madárvilágáról a youtube segítségével.

Most pedig itt láthatjátok a május 3. heti képrejtvényt.
Remélem nem felejtettétek el a többit sem és tele lesz a kis doboz a jó megfejtéseitekkel.

Jó szórakozást kívánok szeretettel: Irénke néni

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VI.

Kedves Gyerekek!

Május híres szülötte az erdélyi író, Kányádi Sándor. Ezen a héten figyelmetekbe ajánlom az ő műveit, melyek közül a könyvtárunkban is találtok néhányat. Kutassatok az interneten, s hallgassátok meséit, verseit a youtube segítségével.

Kányádi Sándor Erdélyben, Nagygalambfalván született 1929-én. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas erdélyi magyar költő, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Az elemi iskola öt osztályát szülőfalujában, a középiskolát a székelyudvarhelyi református kollégiumban, a Római Katolikus Főgimnáziumban és a fémipari középiskolában végezte. A kolozsvári Bolyai Tudományegyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Karán szerzett magyar-irodalom szakos tanári diplomát. Tanárként soha nem dolgozott, életét az irodalomnak szentelte.
Műveit angol, észt, finn, francia, német, norvég, orosz, portugál, román és svéd nyelvekre is lefordították. Életműsorozatát a Helikon Kiadó 2007-től adja ki. Gyerekkönyvei különböző válogatásokban, versei megzenésítve és audió hordozókon is folyamatosan jelennek meg.

Az iskolai könyvtárunkban a következő művek közül választhatsz: Zümmögő; Virágon vett vitéz; Talpas történetek; Billegballag; Kenyérmadár;

A virágon vett vitéz:

Az Erdélyben élő kiváló költő meséinek hőse egy hétéves kisfiú, aki a havasok között megbúvó kicsi faluban él. Nagyon szereti a virágokat. Örül az első hóvirágnak, örül, ha málnát talál az erdőben, és együtt dalol a fészekrakó madarakkal, de akkor a legboldogabb, ha otthont talál egy szomorú tekintetű kóbor kutyának. S a kisfiú osztálytársaival együtt vigyáz a kutyakölykökre…

Érdekes, kellemes kikapcsolódást nyújtó olvasmány kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Remélem felkeltette az érdeklődéseteket!

Szeretném, ha egy kicsit jobban megismernétek Erdély szépségét, az író szülőföldjét. Azt a hazát, mely nektek is hazátok. A magyar csoda ország!
Két könyvet szeretnék figyelmetekbe ajánlani: Erdély bűvöletében; Igéző Erdély;

A két könyv segítségével tehettek egy olyan utazást a szobátokban, mely után biztos vagyok benne, hogy szüleitekkel el fogtok utazni ebbe a csodálatos környezetbe.

 

Olvass sokat a nagy magyarok életéről!

S most! Íme, a május 2-heti rejtvény.
Ne feledjétek az elsőt sem, hiszen a hónap végén csak a négy jó megfejtés a nyerő. kellemes szórakozást kívánok szeretettel – a tanulás után!

Irénke néni
 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V.

Kedves Gyerekek!


 

Lázár Ervin (Budapest, 1936. május 5. – Budapest, 2006. december 22.)
Kossuth-díjas magyar író, elbeszélő, meseíró, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. Leginkább a meséiről ismert író nyelvezete egyéni és játékos. Műveinek mondanivalóját a gyermekkorából meríti. Meséi mellett regényei, hangjátékai, és műveinek színpadi feldolgozásai is nagyon népszerűek. Olvass minél többet e nagyszerű író életéről, s a könyvtárunkban megtalálható műveit pedig lapozgassátok nagy érdeklődéssel!

Lázár Ervin: Öregapó madarai

Doktor Hertelendi Róbert, Öregapó seregélye nem mindennapi madár volt. A megtévesztésig híven tudta utánozni a szekérnyikorgást, a rigófüttyöt, kotkodácsolásával még a baromfiudvart is zavarba hozta. Kár, hogy egy tavaszon nem tért vissza. A gyerekeknek, Öregapó barátainak már nem volt szerencséjük megismerkedni vele. A meghitt beszélgetések, közös kirándulások során mégis sok érdekességet tudnak meg a madarak életéről. Arról, hogy miért nem szabad baglyot lőni, hogy valóban halálmadár-e a kuvik, arról, hogy messziről hogyan lehet megkülönböztetni egymástól a gólyát és a gémet, meg hogy mi történik, ha egy fészekbe véletlenül két kakukktojás kerül.

A Négyszögletű Kerek Erdő olyan önálló mesék füzére, melyet a szereplők személye tesz egységessé.

Az erdőlakók (Bruckner Szigfrid, Ló Szerafin, Aromo, Vacskamati, Nagy Zoárd, Szörnyeteg Lajos és persze Dömdödöm) mindannyian különös, különc egyéniségek, akik arra kényszerülnek, hogy a hétköznapi világban el nem ismert értékeiket az Erdő zárt világában éljék meg. A külvilág kizárásával létrejövő közösség tagjai először önmagukkal, majd egymással kerülnek konfliktusba. Az egyes epizódok pergő párbeszédeiből megismerhetjük az erdőlakók csökönyös természetét. Az epizódok a másik elfogadásának tanulásáról szólnak, arról, milyen nehéz feladniuk úgy önmagukat, hogy valami értékesebb részévé válhassanak. Ennek az elfogadásnak lesz az alapja a szeretet. Mikkamakka kulcsfontosságú szereplője a történetnek.

Kellemes időtöltést kívánok, s itt küldöm a május első heti rejtvényt!

Dicséret az eddigi játékosoknak! Nagyon jó szórakozást kívánva búcsúzom a következő cikkig:
Irénke néni

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IV.


Kedves Gyerekek!

Ezen a héten Leiner Laura könyveit ajánlom figyelmetekbe.

Az írónőről: Leiner Laura ifjúsági bestseller szerző, 1985-ben született. Budapestre járt iskolába, eleinte lakatos szeretett volna lenni. Elmondása szerint meglehetősen különc tini volt. 18 éves, amikor megírta első regényét. Az ötlet pedig onnan jött, hogy szörnyen unatkozott nyáron, mert elromlott a videója, így a nagy melegben alkotni kezdett. Az áttörést számára a 2010-től sikeressé vált Szent Johanna gimi könyvsorozat jelentette, aminek összesen 8 része jelent meg. Könyvei hamar sikerlistásak lettek, ő pedig számos díjat és nevezést zsebelhetett be.

Bexi-sorozat:
2014 októberében debütált a Késtél című regény, ami a Bexi-sorozat első része. Hamar elnyerte a rajongók és a szakma tetszését egyaránt, 2015-ben Aranykönyv díjjal jutalmazták érte az írónőt. A regény Magyarország egyik leghíresebb énekesnője mindennapjait mutatja be, akit a menedzsere, Körte beszervezett a Pop/Rocksztár leszek! című műsorba, hogy duettezzen az egyik versenyzővel, Nagy Márkkal. A regényből az is kiderül, hogyan lett híres Bexi a Késtél című számmal.

Hullócsillag:
" Már bő egy év eltelt azóta, hogy Budai Rebeka posztolta barátjának a Késtélt, és ezzel immár Bexiként berobbant a köztudatba.
Azóta megjelent második lemeze, az Offline, melynek sikere végleg kiírta Bexit az egyslágeres előadók sorából.
Úgy tűnik, Gerivel is rendeződhetnek a dolgaik, bár ezt Körte, Lili, Anti és a Fogd be Aszád eszement (nevű) tagjai egy emberként elítélik.
És persze ott van még Ő is. Nagy Márk, akinek a Pop/Rock sztár leszek! döntője után nagyobb szüksége van a barátaira, mint valaha. "

A második részben szintén Rebeka mindennapjait követhetjük végig, aki barátaival (Márk, Körte, Evelin és Aszádék) Londonba utazik, hogy szerepeljenek egy nyolcfős csapat helyett egy műsorban. A könyv - az első részhez hasonlóan - rendkívül izgalmas, ahogyan az egyik felmerülő probléma megoldódik, követi a másik, így a cselekmény sosem lesz unalmas. Laura stílusa, nyelvhasználata valóban fiatalos, 21. századi, ennek ellenére nem csak a tiniknek jelenthet kellemes kikapcsolódást a Hullócsillag olvasása. A történet, a szereplők, a helyszín mind-mind rendkívül valósághűek, a könyv végére érve Bexire, Márkra és a többiekre már egyfajta rég nem látott barátként, osztálytársként tekintünk, nagyon megkedveljük őket. Magunk elé képzeljük a kis csapatot Londonban, ahogyan kirándulnak, megnézik a város nevezetességeit, a repteret, az utcákat. Együtt nevetünk velük a vicces, néhol kínos szituációkon, néha pedig csak fogjuk a fejünket, és azt kívánjuk bárcsak hallhatnák a tanácsainkat.

A regényt mindenkinek ajánlom, aki szeretné megtudni, hogy milyenek egy híres magyar tini hétköznapjai, aki szeretne képzeletben Londonban barangolni, sokat nevetni, megismerni egy szuper csapatot és egy nagyon jó könyvet olvasni!

A teljes Bexi-sorozat és Leiner Laura további könyvei is megtalálhatóak a könyvtárban!
 

Szeretettel: Réka

Kedves Gyerekek!
Örömmel nézegetjük a megfejtéseiteket. Arra biztatok mindenkit, hogy kapcsolódjon be a játékba, még nem késő!

Íme, a negyedik képrejtvény: Hajrá, üdvözöllek benneteket!  Irénke néni

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

III.

Ezen a héten Arany János munkásságát szeretném figyelmetekbe ajánlani. Minden településen megemlékeznek hazánk legnagyobb szókinccsel rendelkező, nagy egyéniségéről, akinek művei a mi könyvtárunkban is megtalálhatóak.
Nagyszalontán született 1817. március 2-án, és Budapesten halt meg 1882. október 22-én.
Magyar költő, tanár, újságíró, a Kisfaludy Társaság igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és főtitkára. A magyar irodalom egyik legismertebb és egyben legjelentősebb alakja. Szegény református családban született. Szüleinek késői gyermeke volt, akik féltő gonddal nevelték, hiszen a tüdőbaj miatt kilenc testvére közül nyolcat előtte elvesztettek.
Igazi csodagyerek volt, már tizennégy éves korában segédtanítói állást tudott vállalni, és támogatta idősödő szüleit.
Olyan nagy és sokoldalú szellemi műveltségre tett szert, hogy felnőtt korára a latin, a görög, a német, az angol és a francia irodalom remekeit eredetiben olvasta. Jelentős fordítói munkát is végzett. Ő a magyar nyelv egyik legnagyobb ismerője, és ehhez mérten páratlanul gazdag szókinccsel rendelkezett.
Az „Így élt” sorozatból megismerhetitek a nagy magyar költő Nagyszalontától a halhatatlanságig ívelő pályáját.
Riedl Frigyes Arany János című művéből betekintést nyerhettek Arany életébe, egyéniségébe, művészetébe. A könyv elolvasása után elétek tárul mindaz, mely alapján méltán említjük őt a magyar nyelv legnagyobb ismerőjének.
Hasznos olvasgatást, kutatást kívánok szeretettel: Irénke néni

 

Most pedig mellékelem az április 3. heti képrejtvényét.
Nagyon megdicsérek minden aranyos kis diákunkat, akik már behozták a könyvtárba a nyereményjáték két megfejtését.

Ez tehát a harmadik. Készülünk Rékával a negyedikkel.

Kellemes rejtvényfejtést kívánok: Irénke néni

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

II.

A hónap híres szülötte Csukás István. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas magyar költő, író, akinek három műve is megtalálható a könyvtárunkban.
Csicsóka és a moszkitók, Keménykalap és krumpliorr, Nyár a szigeten.
Keménykalap és krumpliorr: 2010-ben már új külsővel jelent meg Csukás István ezen legnépszerűbb regénye.
Részlet a regényből:

A háttérben a fákra szögelték az oroszlános plakátokat. Nagyon félelmetes látvány volt, ahogy lengedeztek a fatörzseken: mintha a dzsungelből pislogna elő egy oroszláncsorda!
És mi lesz a közönséggel?
Lesz egyáltalán közönség? - Mi kiragasztottuk a plakátokat! - mondta Karcsi a fára csomózott kötélen lógva, mint a levegő ördöge.
A kis Rece a krumpliorrt babrálta, úgy hallgatta a beszélgetést. Az ám, közönség nélkül semmit se ér az egész! Hiába jön ki a tévé, csak lebőgünk! - mondta magában. És mint mindig, ha válságosra fordult a helyzet, most is támadt egy ötlete.
Elég vakmerő! - minősítette magában morogva az ötletet, éppen ezért nem is mondta el senkinek. Vagy sikerül, vagy nem. Elég, ha akkor tudják meg, ha sikerül!

Remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket, s találkozunk a könyvtárban, hogy szeretnétek elolvasni ezt az érdekes történetet.

„Könyvajánló és nyereményjáték” címmel beindítottunk számotokra egy fejtörő játékot. Ez a második képrejtvény, amit küldök nektek. Ugye emlékeztek arra, hogy a játékszabály hasonló az „Étlap” játékához? A könyvtár heti könyvajánló cikkei alján mindig találok egy-egy képrejtvényt.
A második képrejtvényt az alábbiakban láthatjátok:

A megfejtést a könyvtárban lévő dobozba dobjátok be! Ne felejtsétek el ráírni a neveteket és az osztályotokat is! A játékosok közül minden hónap végén kisorsolunk öt tanulót, akik mind a négy rejtvényt jól fejtették meg. Ők könyvjutalomban részesülnek.

Kövessétek figyelemmel cikkeinket, melyeket az „Iskolai könyvtár” menüprogramban olvashattok!

Búcsúzom a következő cikkig: Irénke néni

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I.

Jeff Kinney: Egy ropi naplója (sorozat)

Gyereknek lenni rengeteg nehézséggel jár. Greg Heffley felső tagozatos diák. Az iskolában sokféle gyerek megfordul: vannak méreten aluli nebáncsvirágok és félelmetes izompacsirták is. Ez utóbbiak már régen borotválkoznak. Greg rendszeresen vezeti a naplóját. Arról ír, hogy ha felnő és híres lesz, akkor bőven elég majd a naplóját kiadatnia. Ezeken a rajzos bejegyzéseken keresztül nem csak Greg, de az egész Heffley család mindennapjait nyomon követhetjük.

  

A teljes sorozat kölcsönözhető a könyvtárban!

Action Bible - Képregény Biblia

A képregény Biblia több mint kétszáz izgalmas elbeszélést tartalmaz kronológiai sorrendben, így világosan látszik az események idővonala, a szenzációs tetőpontban végződő izgalmas utazás. A képregény Biblia elbeszélései tisztán, és egyben fiatalos dinamizmussal közvetítik a Biblia igazságait korunk generációinak. A közérthető szöveg és a drámai illusztrációk lenyűgöző együttese olyan vonzerővel bír, amely minden korosztály figyelmét képes lekötni. Engedd, hogy ezek a valódi akcióhősök bevonjanak a világ legcsodálatosabb történetének izgalmába!

  

Az első képrejtvényt az alábbiakban láthatjátok: