Könyvajánló

2018. február 28. Megosztás Facebook-on

...ÉS NYEREMÉNYJÁTÉK

Kedves Gyerekek!

„Könyvajánló és nyereményjáték” címmel mi is beindítunk számotokra egy fejtörő játékot. A játékszabály hasonló az „Étlap” játékához. A könyvtár könyvajánló heti cikkei alján mindig találok egy-egy képrejtvényt.

A megfejtést a könyvtárban lévő dobozba dobjátok be! Ne felejtsétek el ráírni a neveteket és az osztályotokat is! A játékosok közül minden hónap végén kisorsolunk öt tanulót, akik mind a négy rejtvényt jól fejtették meg. Ők könyvjutalomban részesülnek.

Kövessétek figyelemmel cikkeinket, melyeket az „Iskolai könyvtár” menüprogramban olvashattok!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

III.

Ezen a héten Arany János munkásságát szeretném figyelmetekbe ajánlani. Minden településen megemlékeznek hazánk legnagyobb szókinccsel rendelkező, nagy egyéniségéről, akinek művei a mi könyvtárunkban is megtalálhatóak.
Nagyszalontán született 1817. március 2-án, és Budapesten halt meg 1882. október 22-én.
Magyar költő, tanár, újságíró, a Kisfaludy Társaság igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és főtitkára. A magyar irodalom egyik legismertebb és egyben legjelentősebb alakja. Szegény református családban született. Szüleinek késői gyermeke volt, akik féltő gonddal nevelték, hiszen a tüdőbaj miatt kilenc testvére közül nyolcat előtte elvesztettek.
Igazi csodagyerek volt, már tizennégy éves korában segédtanítói állást tudott vállalni, és támogatta idősödő szüleit.
Olyan nagy és sokoldalú szellemi műveltségre tett szert, hogy felnőtt korára a latin, a görög, a német, az angol és a francia irodalom remekeit eredetiben olvasta. Jelentős fordítói munkát is végzett. Ő a magyar nyelv egyik legnagyobb ismerője, és ehhez mérten páratlanul gazdag szókinccsel rendelkezett.
Az „Így élt” sorozatból megismerhetitek a nagy magyar költő Nagyszalontától a halhatatlanságig ívelő pályáját.
Riedl Frigyes Arany János című művéből betekintést nyerhettek Arany életébe, egyéniségébe, művészetébe. A könyv elolvasása után elétek tárul mindaz, mely alapján méltán említjük őt a magyar nyelv legnagyobb ismerőjének.
Hasznos olvasgatást, kutatást kívánok szeretettel: Irénke néni

 

Most pedig mellékelem az április 3. heti képrejtvényét.
Nagyon megdicsérek minden aranyos kis diákunkat, akik már behozták a könyvtárba a nyereményjáték két megfejtését.

Ez tehát a harmadik. Készülünk Rékával a negyedikkel.

Kellemes rejtvényfejtést kívánok: Irénke néni

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

II.

A hónap híres szülötte Csukás István. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas magyar költő, író, akinek három műve is megtalálható a könyvtárunkban.
Csicsóka és a moszkitók, Keménykalap és krumpliorr, Nyár a szigeten.
Keménykalap és krumpliorr: 2010-ben már új külsővel jelent meg Csukás István ezen legnépszerűbb regénye.
Részlet a regényből:

A háttérben a fákra szögelték az oroszlános plakátokat. Nagyon félelmetes látvány volt, ahogy lengedeztek a fatörzseken: mintha a dzsungelből pislogna elő egy oroszláncsorda!
És mi lesz a közönséggel?
Lesz egyáltalán közönség? - Mi kiragasztottuk a plakátokat! - mondta Karcsi a fára csomózott kötélen lógva, mint a levegő ördöge.
A kis Rece a krumpliorrt babrálta, úgy hallgatta a beszélgetést. Az ám, közönség nélkül semmit se ér az egész! Hiába jön ki a tévé, csak lebőgünk! - mondta magában. És mint mindig, ha válságosra fordult a helyzet, most is támadt egy ötlete.
Elég vakmerő! - minősítette magában morogva az ötletet, éppen ezért nem is mondta el senkinek. Vagy sikerül, vagy nem. Elég, ha akkor tudják meg, ha sikerül!

Remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket, s találkozunk a könyvtárban, hogy szeretnétek elolvasni ezt az érdekes történetet.

„Könyvajánló és nyereményjáték” címmel beindítottunk számotokra egy fejtörő játékot. Ez a második képrejtvény, amit küldök nektek. Ugye emlékeztek arra, hogy a játékszabály hasonló az „Étlap” játékához? A könyvtár heti könyvajánló cikkei alján mindig találok egy-egy képrejtvényt.
A második képrejtvényt az alábbiakban láthatjátok:

A megfejtést a könyvtárban lévő dobozba dobjátok be! Ne felejtsétek el ráírni a neveteket és az osztályotokat is! A játékosok közül minden hónap végén kisorsolunk öt tanulót, akik mind a négy rejtvényt jól fejtették meg. Ők könyvjutalomban részesülnek.

Kövessétek figyelemmel cikkeinket, melyeket az „Iskolai könyvtár” menüprogramban olvashattok!

Búcsúzom a következő cikkig: Irénke néni

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I.

Jeff Kinney: Egy ropi naplója (sorozat)

Gyereknek lenni rengeteg nehézséggel jár. Greg Heffley felső tagozatos diák. Az iskolában sokféle gyerek megfordul: vannak méreten aluli nebáncsvirágok és félelmetes izompacsirták is. Ez utóbbiak már régen borotválkoznak. Greg rendszeresen vezeti a naplóját. Arról ír, hogy ha felnő és híres lesz, akkor bőven elég majd a naplóját kiadatnia. Ezeken a rajzos bejegyzéseken keresztül nem csak Greg, de az egész Heffley család mindennapjait nyomon követhetjük.

  

A teljes sorozat kölcsönözhető a könyvtárban!

Action Bible - Képregény Biblia

A képregény Biblia több mint kétszáz izgalmas elbeszélést tartalmaz kronológiai sorrendben, így világosan látszik az események idővonala, a szenzációs tetőpontban végződő izgalmas utazás. A képregény Biblia elbeszélései tisztán, és egyben fiatalos dinamizmussal közvetítik a Biblia igazságait korunk generációinak. A közérthető szöveg és a drámai illusztrációk lenyűgöző együttese olyan vonzerővel bír, amely minden korosztály figyelmét képes lekötni. Engedd, hogy ezek a valódi akcióhősök bevonjanak a világ legcsodálatosabb történetének izgalmába!

  

Az első képrejtvényt az alábbiakban láthatjátok: