Érték, ami körülvesz

2018. szeptember 21. Megosztás Facebook-on

Kedves Olvasóink!

Örömmel számolok be arról Önöknek, hogy ebben az évben bővítettük a könyvtár programjait. Hajdúsámson kulturális, néprajzi és természeti értékeinek megismerése is bekerült a tevékenységeink sorába.
Első programként előadássorozatban részesülnek a tanulóink. Konkrétan a 2. és 3. évfolyam kisdiákjai.
Ezeket az érdekes előadásokat Veszelinov Ottó, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Debreceni Területi Iroda vezetője tartja a Rákóczi-teremben. Témája a városunk környékén élő madarak, rovarok és növények.

  

Három nagyon érdekes előadáson vagyunk túl, melyeken a 2. a, b, c, d, e és a 3. a osztályok tanulói hallhattak élővilágunk gazdagságáról szóló ismertetőt. A gyermekek nyelvén megfogalmazott ismeretanyag annyira felkeltette a tanulók érdeklődését, hogy az előadás ideje alatt több kérdést is megfogalmaztak, s Ottó bácsi készségesen válaszolt is mindegyikre.

Megtudhatták a gyerekek, hogy a Dél-Nyírség tájegységhez tartozunk, a Hajdúhát helyezkedik el tőlünk északra, s a Martinkai-legelő miért tartozik a védett övezetek közé.

Növényvilágunk is egyedi és több ritkaságot tartalmaz, melyeket képek segítségével ismertetett, s öröm volt hallani, ahogy a gyerekek ráismernek a növényekre. Bízunk abban, hogy ezek után sok esetben eszükbe fog jutni, hogy védett ritkaságokat nem szabad leszakítani.

A madarak sokfélesége volt a legizgalmasabb része az előadásoknak. Szinte minden kisdiák látta már a házuk körül ezeket a madarakat. Természetesen az élőhelyükről, fészkelési szokásaikról, lakhelyükről és vonulásukról is szó volt.

November 2-án és 3-án még a 3. évfolyam tanulói vesznek részt ezeken az előadásokon.
Bízom benne, hogy tavasszal, a „Madarak és fák” napján már ennél is nagyobb érdeklődéssel fogják várni „Ottó bácsi” foglalkozását.
Szeretettel búcsúzom, s a legközelebbi tudósításig gyönyörködjenek a mellékelt képekben, s óvják Hajdúsámson értékes madár- és növényvilágát!

Hajdúsámson, 2018. szeptember 20.                                                                                                                   Tóthné Szathmáry Irén
                                                                                                                                                                                            könyvtáros
 

Kapcsolódó képgaléria