Érték, ami körülvesz - Hajdúsámson-Martinka élővilága

2018. november 06. Megosztás Facebook-on Érték, ami körülvesz - Hajdúsámson-Martinka élővilága

Kedves Olvasóink!

Újabb értékes előadássorozaton vehettek részt diákjaink.

„Érték, ami körülvesz bennünket” programsorozat második része a tájegységünk, illetve Martinka élővilágának bemutatásáról szólt.
A Hajdúság- Dél-Nyírség tájegység tájegység vezetőjét, Demeter Lászlót kértük fel, hogy foglalja össze tanulóink számára a legfontosabb ismereteket.
Négy előadás keretében az 5. 6. és 7. évfolyam tanulói gazdagodhattak ezen érdekes ismeretekkel. A sorozatot Bujdosó Tibor iskolánk igazgatója nyitotta meg. Felhívta a tanulók figyelmét az értékes előadás fontosságára.

Megismerhették a gyerekek, hogy hol helyezkedik el a tájegységünk. Martinka e tájegységen belől hol található. Megismerhettük az előadásból, hogy milyen gazdag élővilággal rendelkezik a mi homokos vidékünk, mely a hajdani folyók munkája révén került erre a területre.

A Dél – Nyírség tájegység felépítése igen változatos. Virtuális sétánk során eljutottunk a Nyírvíz lápos területére, az őshonos erdőkbe. A szárazság leküzdésére víztározókat hoztak létre, melyek szintén sok élőlénynek adnak otthont. A szikes tavak, mocsarak, lápok ma már féltett kincsek, hiszen egyre kisebb területen találhatóak meg a mesterséges gazdálkodások miatt.
Tavasszal, a hóolvadás után még gyönyörködhetünk a martinkai legelőn kikelő gólyahír-mezőben. A lombfakadás előtt ezek az őshonos erdők megjutalmazzák az arra sétáló vándort csodálatosan szép és gazdag virágszőnyegükkel. Majd a lombfakadás után a tölgyesek, a homoki gyepek más-más érdekességgel várják a kíváncsi embereket.

A vizesebb területeinken megcsodálhatjuk a tőzegpáfrányt, a lápi csalánt, mely szőrös levelével hívja fel magára a figyelmet. A sásfélék és az orchideák családjába tartozó egyedek igazi ritkaságoknak számítanak. Talán legszebb a „pompás sisakos kosbor”, s ennek a virágnak számos családtagja ékesíti Martinkán a tájvédelmi körzetünket. Itt látható a „magyar nőszirom” is, mely olyan kecses, hogy ezt a virágot tették a 20 Ft-osunk hátoldalára.

Az állatvilág is bemutatásra került. Nem csupán az állatokkal ismerkedtünk meg, hanem néhány érdekességet, életükkel kapcsolatos „furcsaságot” is megtudhattunk róluk. Megértették a tanulók, mi is az a „parazita” életmód. Hogyan és hol táplálkoznak ezek az állatok. Milyen furfangos tevékenység segítségével maradnak életben.
Martinka védett területének állatkái: vidrapók, óriás tőrösdarázs, orrszarvúbogár, imádkozó- és sisakos sáska, szarvasbogár, hőscincér, és lepkék sokasága.

A vízi világ sem elhanyagolható. Megtalálható még a régen kedvenc zsákmánynak számító „réti csík” nevű hal. Láthatunk gőtéket, békákat, gyíkokat, siklót.
Madárvilágunk is gazdag, hiszen a fehér- és fekete gólya, valamint a parti fecske egyaránt itt pihen. A gyurgyalag színes tollaival, a bakcsó érdekes hangjával, a nagykócsag és a bölömbika kecses alakjával hívja fel magára a figyelmet.

Kedves Szülők, Gyerekek és olvasóink!
Környezetünk tele van értékekkel, melyeket csak fel kell fedezni. Rajta! Fel a túracipő, s töltsék kellemesen szabad idejüket szűkebb hazájukban is.

A gyerekekkel elkezdtük, és folytatjuk a második félévben, valamin szeretnénk ezt a helytörténeti sorozatot a későbbi időkben is megőrizni. Fontos, hogy örökre megértsük, a
„Tájvédelmi körzet az ország jellegzetes természeti, tájképi adottságokban gazdag nagyobb, általában összefüggő területe, tájrészlete, ahol az ember és természet kölcsönhatása esztétikai, kulturális és természeti szempontból jól megkülönböztethető jelleget alakított ki, és elsődleges rendeltetése a tájképi és a természeti értékek megőrzése.”

Az értékeinket pedig védeni, óvni, megőrizni és ápolni kötelességünk!

Tóthné Szathmáry Irén
    könyvtáros

Kapcsolódó képgaléria