December Télelő hava

2019. november 29. Megosztás Facebook-on December Télelő hava

A hónap neve a latin decem szóból származik, melynek jelentése tíz. Régen ugyanis az év utolsó, tizedik hónapja volt, a január és február hónapokat később adták hozzá az évhez.
A meteorológusok Télelőként tartják számon, a régi Székely-Magyar naptár szerint Álom havának nevezik, a hónap régi, magyar katolikus neve pedig Karácsony hava.
Decemberre az emberek már befejezték a munkát, megpihentek, készültek a karácsonyra.

Advent
Az advent a karácsonyi előkészületek négyhetes időszaka, és egyben az egyházi év kezdete is. Szent András napját követő vasárnap előestéjével kezdődik.
Az advent szó jelentése: eljövetel, megérkezés. A latin adventus Domini kifejezésből származik, ami annyit tesz: az Úr eljövetele. A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. A karácsonyra való lelki felkészülés ideje. Korábban szokás volt böjtöt tartani, ezért egyes vidékeken „kisböjtnek” nevezték ezt az időszakot. Ilyenkor már nem tartottak lakodalmakat, bálokat, mulatságokat.

Adventi gyertyák
Négy vasárnap gyújtunk gyertyát az adventi koszorún.
Első vasárnap egy szálat,
Bronzvasárnap már egy párat,
Ezüstvasárnap éppen hármat.
Aranyvasárnap meg mind a négy gyertyán ég a fény.

December 1. - Elza napja.
Az Elza név az Erzsébet német változatának, az Elisabethnek a rövidüléséből származik. Ezen a napon kezdték el hizlalni a karácsonyi pulykát, úgymond „tömésre fogták”. Elza napja a meteorológiai tél kezdete lévén, a népi időjárásjóslásnak is tárgya.
„Elza-napi éles szél, négyheti széllel jár.”

December 4. - Borbála.
A vértanúságot szenvedett ókeresztény Szent Borbála emlékében védőszentjüket tisztelik a bányászok, a tüzérek, a tűzszerészek, a kohászok, az ágyú-és a harangöntők, illetve a kőfaragók is. A tizennégy segítőszent egyike.

December 6. -  Miklós.

Szent Miklós myrai püspök, a tengerészek, kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak, gyermekek és diákok védőszentje, ugyanakkor a keleti egyházak máig legtiszteltebb szentje. A legendás szent a középkorban a gyermekek, a hajósok és a diákok patrónusa volt, de hozzá fohászkodtak a férjhez menő lányok is.
Szent Miklós napjára a népi hiedelem is kiemelten figyel. Az asszonyoknak dologtiltó nap. A régi öregek szerint Szent Miklós időjárása a karácsonyi időjárást is megmutatja. „Szent Miklós, ha megrázza a szakállát,
Szép karácsonyunk lesz.”

December 13. - Luca napja.
A naptárreform előtt-a Gergely-naptár életbelépése, azaz 1582 előtt - Luca napjára esett a napforduló. Ilyenkor volt a leghosszabb az éjszaka, a legrövidebb a nappal. 
A magyar néphitben élt egy Luca nevű boszorkány. Aki ezen a napon emberek és állatok kárát okozhatja. Az ilyen boszorkák felismeréséhez kezdtek hozzá ezen a napon a lucaszék elkészítéséhez. A kis széknek karácsonyig kellett elkészülnie, 13 vagy 7 különböző fafajta felhasználásával. Aki erre a székre karácsony napján éjfélkor a templomban rááll, megláthatja, ki a boszorkány.
E naptól kezdődik a Luca-kalendárium. Karácsonyig mindennap megfigyelték az időjárást, és abból következtettek a jövő év időjárására.

December 21. - Tamás napja.
A Tamás név görög eredetű, jelentése: csodálatos. Tamás napjához számos, - elsősorban disznóvágással kapcsolatos hiedelem fűződik. Az ekkor vágott jószág hája, a ͈Tamásháj" nem avasodik meg. Az e napon leölt disznó sózott véréből is célszerű volt eltenni, mert a köszvényt tudták vele gyógyítani.

December 24. - Ádám-Éva napja, Szenteste.

Ezen a napon járnak a betlehemesek (betlehemezés), a kántálók (karácsonyi kántálás).
E napon a hagyományoknak megfelelően készítették el a karácsonyi asztalt. Jellegzetes karácsonyi ételeket ettek ilyenkor. A karácsonyi hiedelmek és szokások legfontosabb időpontja karácsony éjszakája. Ekkor van a legnagyobb szükségünk a fényre, ezért születik közénk ezen a napon Jézus, a Fény. Ő minden esztendőben közénk születik, megszületik a szívünkben, ha felkészülünk
rá.
E napon a régi ember szigorú böjtöt tartott. A szenteste vacsorája is böjtös volt valaha mindenhol. Sóba-vízbe bableves, (vagyis zsíros rántás nélküli!), és legfeljebb mákos guba. A szépen megterített asztalra minden hagyományos ételt odakészítenek, hogy senkinek ne kelljen felállni az asztal mellől, vagyis a következő évben is tartson össze a család.
24.-e előkészület a másnapi ünnepre. Később alakult úgy, hogy karácsony napjának előestéjén már elkezdődik az ünneplés.

December 26. - István napja.
István az egyház első vértanúja, államalapító királyunk, Szent István névadó szentje. Az István név latinul Sanctus Stephanus, nem (csak) azt jelenti, hogy Szent István, hanem Szent Korona. A Stephanus koronát jelent. A magyar nyelvterületen a leggyakoribb keresztnevek közé tartozott az István. István napján a rokonok, szomszédok, ismerősök énekkel, verssel köszöntötték fel az István nevűeket.
Hazánkban sok helyen él az István-és a János-napozás szokása. A szomszédok és barátok december 26-án és 27-én felköszöntik az Istvánokat és a Jánosokat.
Ehhez az időszakhoz tartozik hozzá a regölés népszokása.

December 27. - János napja.
Szent János evangélista ünnepe. E naphoz a borszentelés szokása kapcsolódott, mely a borvidékeken máig él. Beteg embert és állatot gyógyítottak vele.
„Szent Jánosnak szép kegyes áldása, Szálljon ezen tisztességes házra. Mint régenten Úr Jézusé szállt apostolokra, Úgy szálljon le mireánk is édes mindnyájunkra.”

December 28. - Aprószentek napja.
A bibliai történetre emlékezve /Heródes király Betlehemben megölette a fiúgyermekeket, hogy elpusztítsa a megszületett megváltót. Néhány helyen élt a korbácsolás szokása. A frissen vágott vesszővel való ütögetés egészségvarázsló szerepet töltött be.


December 31. - Szilveszter.
Az esztendő utolsó napja, óévbúcsúztató világszerte. Az emberek felidézik az elmúlt esztendőt, egész éjjel ébren maradnak, táncolnak, ünnepelnek. Éjfélkor koccintanak, s a Himnusz eléneklése után boldog újévet kívánnak egymásnak.

Kedves Gyerekek, Kollégák, Olvasóink!
Búcsúzik az Óév, köszöntsük az újat.

Viszlát, 2019! Köszöntünk 2020! Mindenkinek kívánom nagyon sok szeretettel:
Szaporodjon ez az ország Emberségbe’, hitbe’, kedvbe’,
S ki honnan jött, soha soha ne feledje.
Mert míg tudod, ki vagy, mért vagy, vissza nem fognak a kátyúk...
A többit majd apródonként megcsináljuk.
Végül pedig azt kívánom, legyen béke.
Gyönyörködjünk még sokáig a lehulló hópihékbe’!


A cikket írta:

Tóthné Szathmáry Irén

könyvtáros