A népmese napja

2019. szeptember 05. Megosztás Facebook-on A népmese napja

Kedves Kollégák és Kedves Gyerekek!

Köszöntelek Benneteket a 2019/2020-as tanévben! Az előző évekhez hasonlóan „mesés tanévkezdéssel” indítjuk a munkánkat.
Biztosan emlékeztek rá, hogy 2005. óta ünnepeljük szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján, a magyar népmeséket. Ezen a napon minden népmesét szerető gyerek és felnőtt megkülönböztetett tisztelettel fordul mind a magyar, mind más népek meséi felé.
Így, a mi iskolánk is csatlakozik ehhez az országos programhoz. Ti, alsó tagozatos tanulók szeptember 23-a hetében minden délután olvasni fogtok egy mesét Benedek Elektől, melyhez illusztrációt is készítetek. Meserajzolás közben Gryllus Vilmos mesedalait fogjátok hallgatni. A felső tagozaton külön program szerint emlékeztek meg erről a napról.
Ezzel az évenként visszatérő programmal kívánjuk az olvasás szeretetét erősíteni és mélyíteni a népmesék iránti érdeklődéseteket.

A honfoglalás idején már voltak varázsmeséink és tündérmeséink is. Például az égig érő fa motívuma  népmeséink legrégibb eleme.
Maga a mese szó akkoriban még nem azt jelentette, amit ma. Kezdetben inkább ’példázat’, ’talány’ volt a jelentése.  Ennek emléke, hogy a találós kérdést sok helyen még ma is találós mesének hívják.
Napjainkban a gyermekek mulattatására, nevelésére szolgál, de hajdanában a mesék pont a felnőtteknek szóltak. És ez szó szerint értendő, hiszen az írásbeliség csak a legutóbbi időkben lett meghatározó.
A mese jellemzője, hogy az önfeledt gyönyörködés örömét adja meg, elvezet a prózairodalom szeretetéhez, és eszköze a világ, a társadalom, az anyanyelv megismerésének.  De éppen ennyire fontos, hogy a mese igazságos világot mutat be: a jó elnyeri jutalmát, a küzdelem nem hiábavaló. Ez bizony fontos, hogy képzeletben a gyermek megküzd a sárkánnyal és legyőzi. Lelkében megharcol a gonosszal és le is győzi.
A mese valami nagyon szép dolog: mesés, meseszép, mesébe illő-  a szavak a csodaszép, a hihetetlen, a váratlan szavak szinonimái. A mesemondás-mesehallgatás egyik jellemzője, hogy a hallgató a mesét a mesemondóval együtt élvezi.

 

Kívánom, hogy gazdagodjon képzeletetek, finomuljon lelketek, s érezzétek jól magatokat ezeken a napokon is!


A cikket írta:

Tóthné Szathmáry Irén

könyvtáros