Látogatás a Tímárházban

2014. március 07. Megosztás Facebook-on Látogatás a Tímárházban

2014. március 5-én délután a szakköri foglalkozásunkon Debrecenbe repített bennünket iskolánk fenntartójának sárga színű mesebusza. Itt a régi Tímár utcába sétáltunk be Edina nénivel és Irénke nénivel.

Régen ebben az utcában sorakoztak a tímárok házai, melyekben különböző mesterségekkel foglalkoztak az itt lakók.
Ezeknek a hajdani debreceni polgároknak a leszármazottai nagyon sok érdekes tárgyat megőriztek, s a városnak adományozták. Így hozták létre ezt a nagyon tetszetős „Tímárházat”, melyben egy-egy szoba egy-egy mesterséget mutat be.
 
Legelőször az udvar végében levő foglalkoztató terembe mentünk, ahol Laci bácsi és felesége Jutka néni fogadott bennünket. Megtudtuk tőlük, hogy itt minden ünnep alkalmával az ünnephez kapcsolódó programmal várják a családokat. Ezen kívül csoportok is mehetnek játékkészítésre, úgy, ahogy mi mentünk.
Laci bácsival bodzasípot készítettünk. A felesége és Edina néniék is segítettek, hogy mindenkinek ép maradjon az ujjacskája. Első művelet a kés használatának a megismerése volt. Ezt követte a bodzavessző lehajazása és simára csiszolása. Majd kaptunk egy hosszú, erős vaspálcát, amivel kitoltuk a bodza puha belsejét. Most már Laci bácsi következett a kicsi fűrészével és éles bicskájával. Nemsokára kezünkben tarthattuk és kipróbálhattuk a jól működő bodzasípunkat. Elmondhatatlanul boldogok és izgatottak voltunk, hiszen ilyet még nem készítettünk soha. Nagy örömmel szólaltattuk meg hangszerünket, melyet majd ének- órán is fogunk tudni használni.
 
Ebből a teremből átsétáltunk a kiállító terembe. Itt aztán ámultunk, gyönyörködtünk kedvünkre. Andrea néni, a programvezető nagyon érdekes dolgokat mesélt a kiállított kerámiákról, csipkékről, perselyekről és a népi iparművészek munkáiról.
Szerencsénk volt látni diáktársaink pályázati munkáit is, melyeket természetes anyagokból készítettek el és mindenki egy mesét jelenített meg valamilyen formában. Ez tetszett nekünk a legjobban, és persze mi is szeretnénk jövőre ebbe a pályázatba benevezni.
 
Zárásként körbejártuk a szappanfőzés, fazekasság, sajtkészítés nemezelés termeit, ahol az ott dolgozó iparművészektől megtudhattuk, mit jelentenek ezek a tevékenységek.
 
Nekünk nagyon tetszett ez a szakköri foglalkozás, s arra szeretnénk minden kedves olvasót biztatni, hogy legalább egyszer látogasson el családjával a Tímárházba, Debrecenben a Nagy-Gál István u. 6. szám alá.
Szeretettel búcsúzunk a legközelebbi beszámolónkig:
                      
A 2. c. szakkörösei

Kapcsolódó képgaléria