A hagyományőrző szakkör Berettyóújfaluban járt

2014. február 13. Megosztás Facebook-on A hagyományőrző szakkör Berettyóújfaluban járt

Fenntartónk jellegzetes sárga busza ismét egy csodavilágba repített bennünket.

 Egy bő órai kellemes utazás után megérkeztünk a Bihari Múzeumba, ahol már vártak ránk. Rövid ismerkedés után először a „Honfoglalás” koráról bővítették az ismereteinket.
Igen, bővítették, hiszen mi már Piroska János bácsitól nagyon sok érdekességet és történelmi tényt megtanultunk erről a korszakról. Most két érdekes feladatlapot is kitöltöttünk, s láttunk egy igazi jurtát lekicsinyítve. Megcsodálhattuk a női és férfi kaftánt, fejfedőket, díszes ruha-kiegészítőket is.
 
Ezt követően két csoportra osztottak bennünket. A fiúk elmentek múzeumi sétára, a lányok pedig a foglalkoztató teremben maradva nemezeltek.
Fél óra elteltével cseréltünk, hogy senki ne maradjon le semmiféle programról.
 
A múzeumi sétán a tárlatvezető bácsi bemutatta milyen körülmények között éltek a régi emberek. Sárból, szalmából, fából hogyan, és milyen házat építettek maguknak. Milyen szerszámokat készítettek a földműveléshez, a vadászathoz, a halászathoz, a különféle házi munkákhoz. A vízi világot bemutató terem is nagyon érdekes volt. Még olyan facipőt is láttunk, amiben nem süllyedtek el a férfiak a lápos területeken, ha vadászni mentek. A következő teremben a konyhai és szobai berendezéseket figyelhettük meg. Láthattuk a szövés teljes folyamatát is. Az utolsó két terem a nemesi származású „Tardy család” bemutatásával foglalkozik. Ez a család olyan volt Berettyóújfaluban, mint itt Hajdúsámsonban a Budaházy família volt.
A foglalkozás zárásaként mindannyian kaptunk egy szép könyvjelzőt, melyen a múzeum képe és címe van, a másik oldala pedig 2014-es naptár.
Ezt a beszámolót is azzal zárhatjuk, hogy nagyon jól éreztük magunkat, és nagyon szerencsések vagyunk, hogy a „Helytörténeti szakkör” tagjai lehetünk.
 
2. c. szakkörösei

Kapcsolódó képgaléria