Látogatás a Szabó Magda Emlékházban

2019. február 11. Megosztás Facebook-on Látogatás a Szabó Magda Emlékházban

Világhírű magyar írónőnk, Szabó Magda munkásságának mindig is nagy tisztelettel adózott iskolánk humán munkaközössége. Örökérvényű mondanivalója és színes stílusa miatt újra és újra találkozhatunk műveivel.

Tavaly volt szerencsénk megtekinteni az Abigél című musicalt a Csokonai Színházban. Tanulóink között osztatlan sikert aratott a történet és a kivitelezés egyaránt. Ilyen hatásos előzmény után nagy lelkesedéssel vetették bele magukat diákjaink az írónő munkásságának alaposabb megismerésébe. Többen ezt az Abigél című regénnyel kezdték.

Idén január 31-én tizenegy tanulónkkal látogattuk meg Debrecenben a Szabó Magda Emlékházat. A programot egy remek kezdeményezés hatására hirdettük meg: az Emlékház az Ady-év tiszteletére egy héten át elengedte a belépő díjat azoknak, akik el tudtak mondani egy Ady-verset. Kapva kaptunk az alkalmon, és Ady Endre Góg és Magóg fia vagyok én című versével megváltottuk a lehetőséget egy csodás kiállítás megtekintésére.

A kiállításon láthattunk korhű szobaberendezést, interaktív módon tanulmányozhattuk az írónő családfáját, meghallgathattuk hangját egy régi telefonban, csodaszép idézeteket olvashattunk híres műveiből. Az ismeretek szerzését QR-kódok tették még izgalmasabbá. Szabó Magda személyiségének megismerését egy érdekes interjú vetítésével is segítették számunkra kedves túravezetőink. Az interjú megnézése után Zacharné Tünde néni rövid kötetlen beszélgetés keretében osztotta meg velünk Szabó Magdával kapcsolatos élményeit, amelyhez hozzáfűzhettem saját személyes tapasztalataimat is. Ezt könyvajánlóval zártuk.

Az alkalom sikerét is bizonyítja, hogy több tanulónk is elkötelezte magát egy-egy Szabó Magda-regény elolvasására. Három ifjú hölgy például hamarosan behatóan fogja ismerni az Álarcosbál című művet.

Természetesen a történetet itt még nem zárhatjuk le. A Szabó Magda Emlékházba tett látogatásunkat tervezzük megismételni, hiszen az odaadó múzeumpedagógusok a nagy érdeklődésre való tekintettel február végéig meghosszabbították ötletes akciójukat.

Más terveink is vannak, de ezekről már egy másik cikkben fogok beszámolni. Addig is olvasásra fel! Ismerkedjetek bátran Szabó Magdával!


A cikket írta:

Dr. Szabóné Kozma Zsuzsa

magyar nyelv és irodalom

Kapcsolódó képgaléria