Kirándulás Rákóczi emlékhelyekre

2014. február 23. Megosztás Facebook-on

Az iskola minden tanulója részt vett az egész napos kiránduláson, melyen Rákóczi emlékhelyeket látogattak meg.

Szerencs
 
Egyik szerdán, október 16-án az egész iskola kirándulni indult. Mi, hatodikosok Szerencsre mentünk. Elindultunk reggel nyolckor. Zuhogott az eső, mintha dézsából öntötték volna. Út közben sokan rosszul voltak a buszon, de ettől eltekintve jól éreztük magunkat: vicceket mondtunk, nevetgéltünk, énekeltünk.
Mikor megérkeztünk a Szerencsi várba, láttunk sok érdekességet, királyi öltözetet, trónt, régi ágyúgolyót, századokkal ezelőtti kardokat, láttunk címereket is. Azután a Csoki Múzeumba mentünk. Sok-sok csoki szobor volt ott, és egy könyv, amelybe a látogatók beleírhatták a nevüket. Mellette volt a Könyvtár, sok érdekes dolgot tudtunk meg onnan, például: hogy mikor építették a Csoki Múzeumot. A szerencsi csoki boltban is voltunk, vettünk chilis csokit, csokibogyót, gumicukrot, vagyis sok édességet ehettünk-vehettünk. Számtalan édességet láttunk. Mikor mindenki megette azt, amit szeretett volna, fölszálltunk a buszra. Kicsit fájt mindenkinek a hasa.
Elindultunk hazafele Hajdúsámsonba. Út közben annyira kifáradtunk, hogy én és az osztálytársaim ledőltünk egy picit pihenni. Pihenés után megint nevetgéltünk, ittunk-ettünk. Végül mikor láttuk a hajdúsámsoni templomot, mindenki megörült. Leszálltunk a buszról, mindenki megtalálta a szüleit, és hazamentünk. Otthon a szüleinknek és másnap a barátainknak, akik másfele mentek, elmeséltük, hogy milyen érdekes dolgokat láttunk, hallottunk, és tanultunk.
 
Milák Szabina és Tóth Vanda 6. a osztályos tanuló


Sárospatak
 
Egy korábban megnyert sikeres pályázatnak köszönhetően tanulóinknak lehetősége nyílt arra, hogy iskolánk névadójához – II. Rákóczi Ferenchez- kapcsolódó  emlékhelyeket látogassanak meg. Ez azt jelentette, hogy egyazon időben csaknem ezer gyerek gazdagodhatott egy nem mindennapi kulturális élménnyel, nem mellesleg kimozdulhatott a jól megszokott iskolafalak közül.
A tanulók izgatottan várták az indulás napját. A remek szervezőmunkának hála semmi gond nem volt induláskor. Húsz busz szállította intézményünk növendékeit a célállomásokra. A 7-8. évfolyam Sárospatakra kirándult, sok gyerek az ötszázas bankjegy után most először láthatta élőben a Rákóczi- várat. Reggel nyolckor indultunk, s bár az időjárás eléggé barátságtalan volt, ez a gyerekek és a pedagógusok hangulatán semmit sem éreztetett. A buszút remek hangulatban telt, a nebulók jókedvűen beszélgettek, ugratták egymást és önfeledten örültek. Igazán rájuk fért már egy kis szellemi felfrissülés, a monoton hétköznapok után egy kis változatosság. A pedagógusok szintén kellemesen töltötték az utazás perceit, jókat beszélgettek egymással és sokat nevettek. 11 óra körül érkeztünk meg a gyereksereggel Sárospatakra, utunk rögtön a Rákóczi-várhoz vezetett. A vár káprázatos látványt nyújtott, alig fogott rajta valamit az idő vasfoga. Az eligazítás után csoportokra osztottuk a közösséget, így indultunk várlátogató körutunkra. Közben rengeteg vidám, mókás csoportkép készült. Elsőként a Rákóczi Múzeumot tekintettük meg, ahol számos érdekes korabeli tárgyat, használati eszközt ismertünk meg. Ezt követte a vár tüzetes bemutatása, amit a gyerekek nagyon élveztek. Egy rendkívül kedves tárlatvezető vezetett minket végig az épület minden zegzugán. Közben lebilincselő előadás formájában magyarázott el mindent a gyerekeknek, sokan tátott szájjal hallgatták. Megtekinthettük a vár összes helyiségét, még a toronyba is felmentünk. A gyerekek rengeteg érdekes történelmi ismerettel gazdagodtak, elmélyülhettek a korszak rejtelmeiben, remélhetőleg sikerült közelebb hozni hozzájuk ezt az időszakot, s talán a történelmet is jobban fogják szeretni ezután. Az épület megtekintése után tettünk egy sétát a várat körülölelő csodálatos parkban, majd visszaindultunk Hajdúsámsonba. Tokajban lehetőség volt ajándéktárgyak vásárlására, a gyerekek lelkesen vásárolták azokat az apró ajándékokat, melyeket szüleiknek, testvéreiknek szántak. Utunkat folytatván öt óra körül érkeztünk vissza az iskola elé, ahol a szülők már örömmel várták gyermekeiket. A hazaút is remek hangulatban telt, remélhetőleg közösségépítésnek sem volt utolsó ez a pazar program. Köszönjük a szervezőknek, hogy lehetővé tették azt, hogy iskolánk minden tanulója részt vehessen ebben a nagyszabású projektben. A tanulók azóta is folyamatosan emlegetik az úti élményeiket. Remélhetőleg a jövőben is lesz még lehetőség efféle tartalmas kirándulások lebonyolítására!
 
Módis Tamás

 

Csatolt fájlok:

Mihály Réka rajza.pdf

Zeke Anasztázia rajza.pdf