Rákóczi étlap

2016. szeptember 09. Megosztás Facebook-on

 

Kedves gyerekek, szülők, oldalunkat követők!

Hetente egy alkalommal az aktuális étlappal összekötve iskolánk élelmezésvezetőjének (Nagy Márta) tollából hasznos, érdekes táplálkozási ismereteket szeretnénk megosztani veletek/önökkel, mellyel nem titkolt szándékunk a tudatos, egészséges táplálkozás népszerűsítése minden kedves nyitott olvasóban, hiszen ahogy a latin közmondás mondja „Ép testben ép lélek”.


Szeptemberi immunrendszer-torna teával

Szeptemberben ideje elkezdeni kicsit feltornászni az immunrendszert, hiszen, ahogy egyre hidegebb az idő, és egyre gyakrabban esik az eső, az esetleges megfázás kockázata is nagyobb lesz. Naponta akár többször is teázhatunk.

Arról talán mindenki hallott, hogy influenzás időszakban segít a gyömbértea. De vajon hogyan kell elkészíteni? És mire jó még a gyömbér? Nem is gondolnánk, hogy ez a növény egy valódi csodaszer, nyugtatja a gyomrot, csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, tele van vitaminokkal. Erős vírus és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Nemcsak teaként tudjuk fogyasztani, kiváló fűszernövény. Sütemények, húsok ízesítője.


Zöld tea
A zöld tea külsőleg alkalmazva sebgyógyító és gyulladáscsökkentő. De még rákmegelőző hatását is bizonyították. A zöld tea ugyanis leköti a szabad gyököket és akadályozza a hibás sejtek szaporodását. Hihetetlen erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik!!! A zöld teában igen nagy mennyiségben találhatunk vitaminokat, antioxidánsokat és ásványi sókat. C-vitamint a citromhoz hasonló mennyiségben tartalmaz. Igen magas arányban tartalmazza a B-vitamin féléket is. Napi 1 liter (5 csésze) zöld tea fedezi a szervezet B-vitamin szükségletének 10%-át, a magnézium 5%-át, a kálium 25%-át, a mangán 45%-át. Igen számottevő a természetes fluorid tartalma,összetevői segítik az agyműködést.
Tipp: A meleg teába tehetünk friss menta és citromfű leveleket. Még finomabb az íze, a gyógynövények jótékony hatása így fokozottabb.


E heti recept

Citromos-mézes gyömbértea:
25 g friss gyömbérgyökeret lábasba teszünk 6 dl vízzel. Felforraljuk, majd 10 percig állni hagyjuk, leszűrjük. A mézet és a citromlevet akkor adjuk hozzá, ha kb. 60 C-osra hűlt.

 

Nagy Márta