Rákóczi Étlap és nyereményjáték

2016. október 07. Megosztás Facebook-on

 

Játékszabály.

 

Érdemes megismerkedni egészségügyi hatásaival! Nem utolsó szempont, hogy finom ropogós olajos magunk és csemegénk.

Erősítsük szervezetünket!
A dió csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérrögképződést, javítja az érfalak rugalmasságát, és gyulladás gátló tulajdonságai is vannak. A cukorbetegségre hajlamos egyéneknél az omega-3 fokozott bevitele javíthatja az inzulinképződést, így csökkentve a cukorbetegség kockázatát. Ezen okból kifolyólag cukorbetegek is fogyasszák bátran: nem növeli a vércukorszintet.
25 g dió tartalmaz annyi Omega-3 zsírsavat, amire egy nap szüksége van a szervezetnek.
Jelentős a magnézium, mangán, szelén és E vitamin tartalma.

 

A diófa levelét főzetként hasznosíthajuk. Belsőleg teaként fogyasztva: alkalmas gyomor és bélhurutok ellen, de vértisztító hatású, s így pattanások kialakulását megelőzi. Zsíros pattanásos bőr esetén a gyenge főzet többszöri fogyasztása ajánlott.

Külsőleg bőrbetegségek, pattanások, ekcéma, bizonyos gyulladások és lábgombásodás ellen. Igen hatásos tetvesség, rüh ellen, de használható a hajhullás megelőzéseként fejre dörzsölve és borogatva.

A dió felhasználása nagyon széleskörű.
A diót ehetjük kenyérrel, nyers zöldséggel, díszíthetjük vele salátánkat, szórhatjuk zöldséges rizottó vagy durumtészta tetejére! Ledarálva kevés mézzel kikeverve készíthetünk belőle tölteléket, melyet főzés nélkül palacsintába, kásafélék tetejére halmozva, pirított kenyérre kenve fogyaszthatunk. Zsemlemorzsához keverhetünk darált diót és a rántott szelet már is egészségesebb.

A legismertebb diós süteményünk a zserbó szelet.

A következő receptet könnyű elkészíteni kis segítséggel..Próbáljátok ki!

Jó étvágyat a sütihez!

BÖGRÉS DIÓS SÜTI



Hozzávalók:
1 tojás
1 cs. sütőpor
200g (1 bögre) cukor
150g (1 bögre) liszt
150+50g  (1 bögre meg egy kicsi) durvára vágott dió
250ml (1 bögre) tej
rumaroma
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1 üveg lekvár (sárgabarack, málna, eper)

Elkészítés:
A tojást habosra keverjük a cukorral és a sütőporral, majd hozzákeverjük az 1 bögre diót. Utána hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet, rumot, citromhéjat.

Tűpróbáig sütjük, lekvárral tölthetjük. Aki szereti Vanília sodóval fogyaszthatja.

Nagy Márta